Вкусна печена сьомга с картофи и зеленчуци

14.07.2019
Сьомгата със зеленчуци и печени картофи е бърз и различен начин за приготвяне на сьомга, като така ще може да се възползвате от свойствата й, без да добавяте допълнителни калории.

Любителите на рибата винаги измислят най-добрите рецепти. По тази причина рецептата за тази вкусна печена сьомга с картофи и зеленчуци може да добави малко живец към ежедневното ви меню.

Рибата е един от най-консумираните видове месо по света. Когато става дума за сьомгата, тя е най-препоръчвана от експертите по хранене поради високото си съдържание на мастни киселини и протеини, които са от съществено значение за тялото ви.

Сред най-забележителните свойства на сьомгата са, че:

  • Тя има противовъзпалителни свойства.
  • Подобрява когнитивната ви система.
  • Подобрява здравето на очите.
  • Подсилва сърдечно-съдовата система.

Представете си всички тези свойства, в комбинация с картофите, които са богати на витамин B, който укрепва нервната ви система. Те съдържат магнезий, калий, мастни киселини и аминокиселини, които са способни да подобрят мозъчните ви функции.

Освен това, ако добавите към това и свойствата на зеленчуците, като например морковите (които са богати на витамин А и са идеално средство за подобряване на зрението ви) и репичките (които са много полезни за черния ви дроб и жлъчния мехур), ще получите съвършената комбинация от съставки за приготвяне на изключително питателна храна.

Изпробвайте тази вкусна рецепта за печена сьомга. Вярвате или не, това ястие може да е много по-здравословно от всяко друго ястие, което сте приготвяли преди!

Печена сьомга с картофи и зеленчуци

Сьомга с картофи

За тази рецепта може да използвате както моркови и репички, така и други видове зеленчуци. Например, броколите са богати на диетични фибри и протеини, които предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания и могат да ви помогнат да отслабнете.

Това ястие е чудесно и за хората, които се грижат за фигурата и здравето си. Това ястие е с особено ниско съдържание на калории и въглехидрати, тъй като сьомгата губи от мазнините си при пържене.

 Вижте още: 3 лесни и вкусни рецепти с риба

Съставки

  • 3 филета сьомга (около 800 г)
  • 240 г броколи
  • 2 картофа
  • 1 морков
  • 2 репички
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин (30 мл)
  • 3 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица мащерка (15 г)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • ½ чаша бяло вино (125 мл)
  • 1 супена лъжица пипер (15 г)
  • ½ супена лъжица магданоз (8 г)
  • 1 супена лъжица праз (15 г)

Ще са ви необходими и:

  • Алуминиево фолио
  • Стреч фолио

Начин на приготвяне на печена сьомга с картофи и зеленчуци

Сьомга на фурна

Ако не знаете особеностите на приготвянето на риба, може да ви кажем, че ключът се крие в маринатата.

За тази цел трябва да проявите търпение и да накиснете рибата в малко вино, подправки и да я оставите в хладилника в продължение на поне 8 до 10 часа. Затова ви съветваме да оставите сьомгата да се маринова през цялата нощ.

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да сложите филетата сьомга в тавичка за печене.
  • След това добавете всички подправки заедно с виното, чесъна и солта.
  • След това покрийте тавата със стреч фолио и я оставете да престои в хладилника за през нощта. Вкусът на рибата ще бъде чудесен благодарение на маринатата.
  • На следващия ден обелете и нарежете зеленчуците и картофите на филийки или на кубчета. Не бива да бъдат прекалено дебели.
  • Когато приключите с нарязването на зеленчуците, загрейте фурната на 180 градуса.
  • След това извадете тавата със сьомгата от хладилника, налейте маринатата в друг съд и я оставете настрана, след което добавете към сьомгата зеленчуците, праза и зехтина. Маринатата ще накара рибата да покафенее, докато се пече.
  • Покрийте тавата с рибата с алуминиево фолио и я сложете във фурната.
  • Трябва от време на време да открехвате фолиото, за да обръщате филетата. След около 15 минути добавете маринатата и оставете да се пече в продължение на още 15 минути.
  • Накрая извадете тавата от фурната, оставете да се охлади и сервирайте с картофите и зеленчуците. Може да добавите и малко от маринатата за по-добър вкус.
  • В този момент може да си сервирате ястието и да се насладите на вкусната печена сьомга!

Вижте и тази статия: Вкусно печено пилешко с портокал и розмарин

Допълнителни съвети

Имайте предвид, че за мариноване на месо се използват различни вина. В случая с рибата, бялото вино е най-подходящо, понеже червеното вино може да даде на рибата горчив вкус.

Можете да промените някои от подправките в рецептата, за да направите рибата по ваш вкус. Няма проблем в това, стига да не прекалявате.

Не е необходимо винаги да използвате зеленчуците, които ви представихме в тази рецепта. Ако искате, може да използвате други, които ви харесват повече. Не забравяйте обаче, че тази рецепта за печена сьомга няма да бъде същата без тях!

  • Ramírez, A. (2007). Salmon By-Product Proteins. FAO Fisheries Circular. https://doi.org/10.1186/1740-3391-3-8
  • Sprague, M., Dick, J. R., & Tocher, D. R. (2016). Impact of sustainable feeds on omega-3 long-chain fatty acid levels in farmed Atlantic salmon, 2006-2015. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/srep21892
  • PESCADO AZUL, ¿POR QUÉ BENEFICIA A TU CORAZÓN?. (2018). Fundación Española del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2829-pescado-azul-ipor-que-beneficia-a-tu-corazon.html
  • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154