Четири вкусни рецепти за салата с нахут
4 минути
Включването на салатите с нахут в менюто ви е чудесен начин да се насладите на този вкусен продукт. Освен това ще се възползвате от многобройните му хранителни качества.
Повечето от нас похапват нахут най-вече през зимата. Основно под формата на супи и яхнии. Но вкусната салата с нахут са чудесен и свеж целогодишен компонент на менюто.
Тези салати с нахут не са само вкусни, но и изключително здравословни. Заради разнообразието и богатството си на хранителни вещества те спомагат балансираното и здравословно хранене.
Нахутът, лещата и бобът са прекрасни основни съставки в редица вкусни, здравословни салати. Подходящи за всеки сезон.
В тази статия ще ви дадем четири такива вкусни рецепти.
Четири вкусни рецепти за салати с нахут
1.Салата с нахут и ролца от раци
Продукти
- 1/2 чаша нахут от консерва (90 г)
- 3/4 чаша едър бял боб от консерва (120 г)
- 1/2 чаша леща от консерва (90 г)
- 2 яйца
- 10 рулца от раци
- 1 домат (40 г)
- 2 супени лъжици лук (30 г)
- 3 супени лъжици зелен пипер (45 г)
- 3 супени лъжици червен пипер (45 г)
- 1 супена лъжица ябълков оцет (15 мл)
- 1 чаена лъжичка дижонска горчица (5 г)
- 2 чаени лъжички кетчуп (10 г)
- Екстра върджин зехтин
- Сол (на вкус)
Начин на приготвяне
- Изсипете всички зеленчуци в гевгир и ги измийте със студена вода. Измийте ги докато отстраните течността по тях. Отцедете ги добре и ги изсипете върху домакинска хартия.
- Разрежете домата наполовина и го почистете от семките.
- В съд с вряща вода капнете малко оцет и варете яйцата 10-12 минути. Изчакайте да изстинат, обелете ги и ги отделете настрана.
- Нарежете зеления пипер, червения пипер, лука и ролцата от раци колкото може по-ситно.
- Наситнете домата и го добавете към пиперките, лука и рачешките рулца. Прибавете и нахута, боба и лещата. Добавете сол и черен пипер на вкус.
- За приготвянето на винегрета смесете кетчупа, горчицата, зехтина, оцета и щипка сол. Разбъркайте докато получите хомогенна смес.
- Сервирайте салатата полята с малко винегрет . Нарежете твърдо сварените яйца и малко магданоз. Украсете салатата с тях и я поднесете.
2.Бобена салата
Продукти
- 2 чаши сварен боб (400 г)
- 1 нарязана на ситно салата
- 1 голям лук
Начин на приготвяне
- Измийте внимателно салатата и я нарежете. Отделете я настрана.
- Сварете боба с много вода и щипка сол. Ако искате можете да почистите люспите на боба. След като е готов също го отделете настрана.
- Нарежете лука на полумесеци. Пуснете ги във вряла вода за няколко минути, след това ги измийте със студена вода. Целта е вкусът на лука да не бъде толкова остър.
- Смесете всички съставки в купа.
- Овкусете с подправи по ваш избор, прибавете и малко зехтин и оцет. Да ви е сладко!
Прочетете и: Предимства на бобовите растения за храносмилането
3.Салата с нахут с домати и риба тон
Продукти
- Чери домати (200 г)
- 1 червен лук
- 2 супени лъжици бял винен оцет (30 мл)
- 1 1/2 чаши нахут от консерва (270 г)
- 6 репички
- 1 стрък целина
- Малко черни маслини
- Риба тон от консерва (250 г)
- 1/2 чаша екстра върджин зехтин (125 мл)
- 2 супени лъжици дижонска горчица (30 г)
- Прясна мащерка (за аромат)
- Мед
- Сол и черен пипер (на вкус)
Препоръчваме ви да прочетете и: Вкусна печена сьомга с картофи и зеленчуци
Начин на приготвяне
- Измийте нахута и го оставете да се отцежда. Отделете го настрани.
- Отделете маслото от рибата тон от консерва.
- Измийте и нарежете на половинки чери доматите. Нарежете черевния лук на резени. Наситнете целината и репичките.
- Добре разбъркайте всички продукти в купа.
- За дресинга смесете оцета, меда, горчицата и зехтина. Прибавете дресинга към салатата.
- Накрая поръсете салатата с прясната мащерка!
4.Салата с нахут и тиквички
Продукти
- 1 чаша сварен нахут (180 г)
- 1 тиквичка
- 3 чаени лъжички лимонов сок (15 мл)
- 1 див лук
- 1/2 чаша сирене фета (50 г)
- 1 голям домат
- 1 чаена лъжичка смлян кимион (5 г)
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин (30 мл)
- Сол и черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне
- Смесете в купа предварително сварения нахут и сиренето фета, нарязано на малки парченца.
- Добавете нарязания домат и нарязания на ситно лук.
- Подправете със смления кимион, лимоновия сок и двете лъжици зехтин. Добре разбъркайте всички съставки.
- Измийте тиквичката и я нарежете на тънки резенчета. Запечете ги от двете страни докато омекнат. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
- Накрая подредете резенчетата тиквичка в подходяща чиния и добавете останалата част от салатата върху тях. Поднесете и се насладете на тази уникална салата с нахут!
Интересни статии