Най-добрите естествени афродизиаци

Обичаят да се яде десерт след романтична вечеря има своите основания
Най-добрите естествени афродизиаци

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Според психологията, афродизиак е вещество или храна, която увеличава сексуалните желания. Без да се прибягва до крайности, много двойки ги използват, за да разпалят страстта. Научете повече за някои от най-популярните и най-добрите естествени афродизиаци в света.

Какво трябва да знаете за афродизиаците

На теория, афродизиак се счита  всеки елемент, който увеличава сексуалния апетит. Името идва от гръцката богиня на любовта Афродита, която е направила своя възход от морето, когато Кронос убил нейния баща  и хвърлил гениталиите му в океана.

Някои афродизиаци работят чрез стимулиране на сетивата, а други се консумират като напитки, храна, или подправки.

Те са известни на всички цивилизации, особено в Индия, където  се споменават в книгата  “Кама Сутра”.

Различни начини за увеличаване на мъжката сексуална сила с храни като мед или мляко са споменати в страниците на тази книга.

натурални афродизиаци - какво трябва да знаете за тях

Традиционната китайска медицина използва също афродизиаци, които са на основата на билки като женшен, които се  вярва, че увеличават сексуалното дълголетие и мъжество.

При арабите се използват парфюми, аромати и козметика за увеличаване на удоволствието в спалнята. Що се отнася до англосаксонците, те използват растения като моркови и аспержи, които по техните думи служат за подобряване на сексуалната активност.

Съвременната наука признава само няколко вещества със силата на афродизиаци. Едно от тях е испанска муха. Това е алкалоид, наречен кантаридин, и  когато се прилага в контролирани количества, разширява кръвоносните съдове, което причинява подуване (продължителна ерекция при мъжете).

Той е смятан за афродизиак, до  седемнадесети век, когато поради големия броя на отравяния със смъртоносни последици, е престанал да бъде толкова използван. Ние ви препоръчваме да не го използвате, защото може да бъде опасно и силно токсично.

Най-добрите естествени афродизиаци

Все повече хора признават, че имат някакъв вид проблем по отношение на представянето си в спалнята. Това може да се дължи на умора, проблеми, стрес, или пък да е в следствие на взаимоотношенията, които имат с партньора.

Ако причината не се крие в заболяване или физически проблем, можем да ви препоръчаме следните афродизиаци:

 • Гинко билоба: това е един от най-добрите афродизиаци, които съществуват, защото той държи мъжкия полов орган в отлично състояние и повишава сексуалния апетит.
 • Пчелното млечице: то стимулира нервната система, както и гениталиите. Може да отнеме известно време, докато се появят резултатите, но те са безопасни и продължителни.
 • Кафявa захар:обичаят да се яде десерт след романтична вечеря има своите основания. Една лека хипергликемия е добра за любовта. Липсата на захар, от друга страна, води до по-високо производство на адреналин, който блокира хормоните, които са отговорни за сексуалния апетит.
натурални афродизиаци - десерт в края на вечерята
 • Целина: тя действа на пикочните органи и това я превръща в един умерен афродизиак, особено ако я консумирате със супа. Когато се комбинира с цвекло, може да получите по-голям ефект, но не трябва да я смесвате с маруля, защото тогава ще загуби  своите предимства.
 • Лешниците: казват, че всички сушени плодове имат свойства на афродизиаци, но за лешниците това е особено вярно. В някои общности, те се поставят в залите  за сватби и дори в кошници до леглото на младоженците за тяхната първа брачна нощ.
 • Лук: не предлагаме, и на двамата да ядете лук (или чесън) по едно и също време, защото силната миризма и дъха ви ще оставят настрани всички романтични планове. Арабите, обаче, го използват  често в храната си и очевидно знаят как да направят своите партньори щастливи.
натурални афродизиаци - лук

И още…

 • Карамфил: подправка с много силен вкус и аромат, но ако се използва и като напитка, ще ви даде добри резултати.
 • Малина: страхотно за жените, защото тя действа като мускулен релаксант в гениталната област.
 • Женшен: той се счита за “цар на афродизиаците”. Топъл чай петнадесет минути преди лягане е един добър елексир. Бил е използван от китайците и корейците в продължение на векове.
 • Смокиня: още един интересен вариант за десерт. Той е сладък като страстта, която събужда. Египтяните и гърците считат смокинята за свещенна. Има и много обичаи, свързани с този плод, като поставянето на смокини по вратите на къщите на самотни жени, така че те да могат да си намерят бързо съпруг.
натурални афродизиаци - смокини
 • Мак: това не е много добре позната храна на Запад. Той разполага с голямо разнообразие от хранителни вещества, балансира ума , а също така е мощен афродизиак. Можете да го ядете в малки количества с хляб, кремове, сосове, супи и т.н.
 • Слез: това е полезна билка за да отминат напрежението, тревожността и нервите. Освен  релаксиращо действие, тя позволява да се повиши нивото на страстта.
 • Орех: друг плод, който дори и днес е  използван  в сватбените нощи в много общности, както и в различни китайски десерти.
 • Пипер: това е съвсем прост и бърз афродизиак. Нека да присъства в менюто, в комбинация с домати. Не забравяйте, че  не е за стомаси, които са чувствителни, защото тогава ще доведе до съвсем различен ефект и може да ви развали вечерта.
 • Магданоз: добавете малко от това растение към ястията, били те пресни или варени, така че вашата любовна нощ може да бъде незабравима.
натурални афродизиаци - магданоз

И не на последно място…

 • Шам-фъстък: Скъпо и трудно е да се намери този афродизиак. Можете да го смесвате с други сушени плодове (като бадеми) и смокини. Пригответе се за това, което ще се случи след това.
 • Розмарин: комбиниран с мента, той действа като “подготвящ тоник” след вечеря. Направите си чай от тях.
 • Фурма: още един от свещените плодове за арабите. Той дава голямо количество енергия, и може да ви държи будни цяла нощ.
 • Прашецът: това е един от най-добрите афродизиаци. Неговият ефект ще се прояви около пет дни, след като започнете да го използвате. Можете да го консумирате в понеделник, за да подейства през вашия романтичен уикенд. На празен стомах, изяжте малка лъжичка прашец или  я смесете с портокалов сок или кисело мляко. Можете също така да направите паста с чист пчелен мед, като накиснете поленовите зърна в нея.
 • Авокадо: Използва се  като стимулант в Мексико и е една от основните съставки в техните храни. Може да бъде идеално в комбинация с черен пипер за една нощ на удоволствие, макар че винаги трябва да бъдете внимателни с количеството, за да се избегнат проблеми.
 • Шоколад: той има много качества и ефекти върху нервната ви система и в производството на ендорфини (хормони на щастието). Ето защо се препоръчва  когато сте тъжни или депресирани. Може да бъде вкусен десерт, който ще помогне за  нещо много по-добро след това.
натурални афродизиаци - шоколад

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Shamloul, R. (2010). Natural aphrodisiacs. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2009.01521.x
 • Ali, J., Ansari, S., & Kotta, S. (2013). Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.112832
 • West, E., & Krychman, M. (2015). Natural Aphrodisiacs-A Review of Selected Sexual Enhancers. Sexual Medicine Reviews. https://doi.org/10.1002/smrj.62
 • Singh, B., Gupta, V., Bansal, P., Singh, R., & Kumar, D. (2010). Pharmacological potential of plant used as aphrodisiacs. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
 • Pratap, S. A., & Rajender, S. (2012). Potent natural aphrodisiacs for the management of erectile dysfunction and male sexual debilities. Frontiers in Bioscience (Scholar Edition).
 • Kim H; Lee G; Kim J. The Effects of Ginseng Saponin on Rabbit Cavernosal Smooth Muscle Relaxation in vitro. Korean Journal of Urology. 1998: 443-449.
 • Castaño Corredor M. Maca (Lepidium peruvianum Chacón): composición química y propiedades farmacológicas. Rev. fitoter. 2008; 8(1): 21-28.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.