Как да се предпазите от появата на сърдечно-съдови заболявания при жените

Вероятността от развитие на сърдечно-съдово заболяване при жените се повишава по време на менопауза. Най-важното  според редица проучвания е, че възстановяването при жените след сърдечен удар е по-трудно.
Как да се предпазите от появата на сърдечно-съдови заболявания при жените
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 01 март, 2019

Една от основните причини за смъртността при жените са сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки че те засягат по равно и двата пола, жените притежават определени „качества“, които е добре да познавате, за да можете да се предпазите от появата на тази група заболявания . Искате ли да научите повече по въпроса?

Сърдечно-съдовите заболявания не са проблем само за мъжете. Изследвания сочат, че броят им нараства все повече сред дамите. Средностатистически на всеки 90 секунди една жена , живееща в западна държава, получава сърдечен удар. Какво можете да направите по въпроса? Какво трябва да промените в начина си на живот, за да избегнете появата на сърдечно-съдови заболявания?

Сърдечно-съдови заболявания, поразяващи преди всичко жените

атеросклероза е от най-честите заболявания сред дамите

  Атеросклероза

 • Това определено е най-често срещаното заболяване сред дамите. Получава се заради натрупването на тъкани и холестерол, запушващи артериите малко по-малко. Тези кръвоносни съдове изпълняват ключова роля – транспортират кръвта към сърцето. След време те стават не само твърди, но и се стесняват и кръвта едва преминава през тях. Ниският приток на кръв кара сърцето да страда от т.нар. исхемия (исхемична болест на сърцето). Когато кръвта не стига до сърцето, човек получава сърдечен удар. Запомнете това добре.

Какви са симптомите при жените?

 • Проблемът при установяването на болестите на сърдечно-съдовата система при жените е, че симптомите често приличат на други заболявания. Чувствате силна умора, болка в гърба или врата, коремът ви боли, уморявате се лесно… докато мъжете усещат силна болка в лявата ръка, при жените симптомите на сърдечно-съдовите заболявания се проявяват по различен начин: световъртеж, силна умора…
 • Можете да видите друг важен признак, когато погледнете вените на врата си. Ако глезените ви са подути, както и вените на врата ви, задължително посетете лекар.

Синдром на разбитото сърце или кардиомиопатия заради стрес

заболявания на сърцето - синдром на разбитото сърце
 • Това определено е едно от най-характерните сърдечно-съдови заболявания сред жените. Свързано е с високи нива на емоционален стрес. Среща се често при жените, чието ежедневие е изпълнено със задължения и отговорности. Работа, домакински задачи, грижи за децата или за болни родители. Всичко това внася огромен стрес в живота им и съответно влияе върху здравословното им състояние.
 • При кардиомиопатията лявата камера на сърцето бива прекалено стимулирана и се подува, а това предизвиква лека дисфункция. В повечето случаи това състояние не е смъртоносно, нито толкова сериозно, както сърдечния удар, но трябва да бъдете внимателни, за да можете да реагирате навреме.

Какви са симптомите при жените?

 • Симптомите са подобни на тези при сърдечен удар. Трябва да сте наясно какво е общото ви здравословно състояние. Чувствате силна умора, а не знаете защо? Гади ви се? Усещате болка в корема и ниско долу в стомаха? Ако е така, а освен това през последните дни сте били силно стресирани, потърсете помощта на специалист.

Как са свързани сърдечно-съдовите заболявания и менопаузата?

сърдечни заболявания и връзката им с менопаузата

Връзката е много тясна. Трябва да имате предвид естрогена в организма на жената, който изпълнява определени важни функции. Той защитава дамите от сърдечно-съдови заболявания. Но в периода на менопаузата нивото на този хормон се понижава и се случва следното:

 • Променят се стените на кръвоносните съдове. Те стават по-твърди, образува се атеросклерозна плака и се появяват съсиреци кръв.
 • Промени настъпват и с холестерола. Нивото на лошия холестерол, познат като LDL, се повишава.
 • Веществото, наречено фибриноген, се повишава. Това предизвиква образуване на съсиреци, които могат да доведат до сърдечен удар и до мозъчни кръвоизливи.

Отличителни черти на сърдечния удар при жените

сърдечните заболявания изискват редовна профилактика
 • Както вече споменахме, настъпването на менопаузата предизвиква серия от промени, които правят жените по-предразположени към риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Понижението на нивото на хормона естроген е определящ фактор за наблюдаваните промени.
 • Вероятността от развитие на сърдечно-съдово заболяване при жените се повишава по време на менопауза. Най-важното  според редица проучвания е, че възстановяването при жените след сърдечен удар е по-трудно. Причината за това се крие в трудността при разпознаване на симптомите и по-късното посещение на лекар. Дамите са склонни да свързват умората с други неща, болката в мускулите и корема с други заболявания, без да подозират, че сърцето им е изложено на риск.

Как да се предпази те от появата на сърдечно -съдови заболявания при жените

при сърдечни заболявания е добре да намалите стреса

Препоръчваме ви да обръщате сериозно внимание на емоционалното си здраве и на стресовите ситуации, в които попадате. Те могат да са първопричината за развитието на сърдечно-съдовите заболявания.

Промени в начина на живот

 • Яжте плодове и зеленчуци всеки ден. Опитайте се да ядете пет порции плодове и зеленчуци всеки ден, плюс сок от портокал или лимон. Избягвайте консервираните зеленчуци, защото те съдържат много сол. Препоръчваме ви също така задушените зеленчуци, подправени със зехтин.
 • Ограничете приема на сол.
 • Заложете на пълнозърнените храни: особено ориз, пшеница и ръж.
 • Ядки: редица специалисти съветват да ядем ядки редовно. Те са приятели на сърдечно-съдовата система. Защо не опитате да изяждате по три ореха на закуска?
 • Повече риба, по-малко червено месо: сардини, скумрия, риба тон, сьомга – всички те съдържат полезните за здравето омега-3 мастни киселини. Освен това си заслужава да намалите консумацията на червено месо и да заложите предимно на рибни ястия.
 • Избягвайте цигарите, алкохола и сладките напитки.
 • Винаги яжте по пет пъти на ден: пълноценна закуска, лека вечеря, избягвайте хапването между основните хранения.
 • Грижете се за кръвното си налягане.
 • Следете нивото на кръвната си захар.
 • Правете по един час упражнения всеки ден.
 • Избягвайте качването на излишни килограми.
 • Ходете редовно на лекар.
 • И преди всичко – грижете се за емоционалния си живот, като намалите максимално стреса и тревожността.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.