Черният шоколад и 10 от най–важните му ползи
Консумацията на черен шоколад всеки ден въздейства благоприятно върху здравето на човека. В тази статия ще научите част от ползите на черния шоколад. Някои от тях са истинска изненада.
1. Намалява риска от получаване на удар
Според проучвания, направени в Швеция с група от над 2 000 жени, тези от тях, които са консумирали по 45 грама черен шоколад седмично, са били изложени по-малко на риск от получаване на удар. Вероятността за такъв здравословен проблем се намалява с поне 20 %, ако хапвате редовно черен шоколад.
2. Помага за укрепване на сърцето
Редовната му консумацията спомага за редуцирането на т.нар. „лош” холестерол в кръвта. Освен това нормализира кръвното налягане и по този начин намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.
3. Помага, като ви поддържа сити
Шоколадът съдържа много фибри, а това означава, че притежава свойството да засища. Липсата на апетит е добре дошла, когато желаем да отслабнем или да поддържане теглото нормално при напрегнат работен ден.
4. Бори се с диабета
Това проучване е все още в процес и въпреки че не е категорично потвърдено, учените смятат, че редовната консумация на черен шоколад може да пребори заболяване като диабета. Това се дължи на свойството му да повишава чувствителността към инсулина.
5. Добър е за кожата ви
Шоколадът е богат на флавоноиди. Това са антиоксиданти, които притежават способността да защитават кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Разбира се, не се заблуждавайте, че единствено консумацията на парченце черен шоколад ще спести изгаряне. Задължително използвайте слънцезащитен крем, ако сте с намерение да се изложете на слънце за дълъг период от време.
6. Помага да се облекчи кашлица
Сред съставките на шоколада присъства и такава, която се нарича теобромин. Тя действа върху определена част от мозъка, която провокира кашляне.
7. Черният шоколад помага за подобряване на настроението
Когато един човек е депресиран, стресиран или се чувства като в дупка, е препоръчително да изяжда по едно блокче шоколад. Тази храна ще го провокира да се чувства по-добре. Добра идея е винаги да имате шоколад под ръка, в моменти на силно влошаване на емоционалното състояние.
8. Помага за подобряване на кръвообращението
Шоколадът притежава антикоагулантни свойства. Ако го консумирате редовно и в умерени дози, ще подобрите кръвообращението. Въздействието му наподобява ефекта от аспирина.
9. Той е важен за подобряване на зрението
Особено когато става дума за кръвта, достигаща до мозъка, учени смятат, че редовната консумация на черен шоколад е ефикасен начин за подпомагане кръвоснабдяването на ретината. А това означава, че е възможно да подобрите зрението.
Прочетете и това: Фантастични упражнения за подобряване на зрението
10. Може да стимулира интелигентността ви
Според някои проучвания, повишаването на притока на кръв към мозъка, прави човека по-внимателен и по-буден, т.е. по-способен да учи и възприема информация.
Важно е да знаем, че всички изброени свойства на шоколада, се отнасят само за черния. Той е изключително богат на флавоноиди. За да сме по-конкретни в напътствията, ще уточним, че богатият на флавоноиди шоколад, е със съдържание на какао поне 70 %.
Вкусният и апетитен шоколад не само е любима храна на милиони хора по света. Той е изключително полезен, благодарение на съставките си. Консумацията му в умерена доза допринася за здравето на човека. Поставайте го на трапезата си редовно, за да може всеки орган от тялото да извлече ползите. Това се отнася особено за два важни органа – сърцето и мозъка.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Vlachojannis J, Erne P, Zimmermann B, Chrubasik-Hausmann S. The Impact of Cocoa Flavanols on Cardiovascular Health. Phytother Res. 2016 Oct;30(10):1641-1657.
- Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.
- Yuan S, Li X, Jin Y, Lu J. Chocolate Consumption and Risk of Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes: A Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2017;9(7):688. Published 2017 Jul 2. doi:10.3390/nu9070688
- Valenzuela B, A. (2007). EL CHOCOLATE, UN PLACER SALUDABLE. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182007000300001
- Allgrove, J., Farrell, E., Gleeson, M., & Williamson, G. (2011). El consumo regular de chocolate negro disminuye la agresión oxidativa y aumenta la movilización de ácidos grasos libres en respuesta a un ejercicio en bicicleta prolongado. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.
- Cuellar, L. Y., & Ovalles, L. C. (2017). Chocolate: más que un dulce. Convicciones.
- WebMD.Can Chocolate Lower Your Risk for Stroke? https://www.webmd.com/stroke/news/20120829/can-chocolate-lower-risk-stroke#1
- American Heart Association. (2019). Are there health benefits from chocolate? https://www.heart.org/en/news/2019/02/12/are-there-health-benefits-from-chocolate
- U.S. Department of Agriculture. Dark Chocolate. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/410037/nutrients
- Nutrients. 2017 Jul; 9(7): 688. Published online 2017 Jul 2. Chocolate Consumption and Risk of Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes: A Meta-Analysis of Prospective Studies. doi: 10.3390/nu9070688
- Iran J Pharm Res. 2014 Summer; 13(3): 1041–1047. Correlation between Sun Protection Factor and Antioxidant Activity, Phenol and Flavonoid Contents of some Medicinal Plants. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4177626/
- WebMD. Chocolate Ingredient May Calm Coughs. https://www.webmd.com/cold-and-flu/news/20041124/chocolate-ingredient-may-calm-coughs
- Harvard Health Publishing. (2018). Can dark chocolate improve vision? https://www.health.harvard.edu/blog/can-dark-chocolate-improve-vision-2018050313767