Бяла черница: какви са ползите от нея?
Бялата черница, с научното наименование Morus alba, е дърво, което принадлежи към семейство Moraceae. Произхожда от Китай, но отглеждането й се простира и в Иран, Турция, Австрия, Мексико и Съединените щати. За медицински цели се използват листата, корените, кората и плодовете.
По-специално, често се използва заради нейните слабителни, антисептични, антидиабетни и антихиперлипидемични свойства чрез орални добавки като чайове, прахове и таблетки. Отличава се с богатото си съдържание на антоцианини, в допълнение към витамини, минерали и други фармакологични съединения.
Въпреки че има множество приложения в комплементарната медицина, много от тях все още са спорни. Засега само някои научни изследвания говорят за ефектите й срещу определени метаболитни нарушения и проблеми със зъбите.
Искате ли да научите повече за това? Не пропускайте тази статия!
Използване и ползи от бяла черница
Обикновено се използват всички части на бялата черница, поради съдържанието на фитохимикали. Както е описано подробно в публикация в списание Foods, листата, плодовете и семената са източник на биоактивни съединения:
- Протеини
- Фибри
- Въглехидрати
- Фенолни киселини
- Флавоноиди
- Флавоноли
- Антоцианини
- Витамини (особено витамини С и А )
- Минерали (калций, калий, магнезий, цинк и др.)
Прочетете също: Какво знаем за кайсиевите ядки?
Този състав е свързан с редица положителни ефекти върху здравето. Анекдотични доказателства сочат, че служи като адювант в случаи на грип, настинка, кашлица и болки в гърлото. Освен това се смята, че подобрява симптомите на артрит и други ставни заболявания.
Въпреки това, понастоящем няма достатъчно изследвания, които да обосноват ефектите му.
Поради това употребата й като билкова добавка трябва да бъде просто допълваща. По никаква причина не трябва да замества лечението, предписано от лекаря, нито трябва да бъде терапевтичен вариант на първи избор.
Нека да разгледаме подробно основните й предимства и какво казва науката за нея.
Постпрандиален контрол на глюкозата
Поради богатото си съдържание на антоцианин, бялата черница се използва като адювант за регулиране на високи нива на глюкоза. Смята се, че е от полза за здравето на пациенти с преддиабет и диабет тип 2.
В систематичен преглед, докладван в Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства, изследователите установиха, че бялата черница може да понижи постпрандиалните, т.е. след хранене, нивата на глюкоза и инсулин. Хипотеза предполага, че активните съединения в листата на черницата стимулират секрецията на инсулин в панкреаса и намаляват синтеза на глюкагон, което води до по-стабилни нива на глюкоза.
Все пак експертите смятат, че няма достатъчно доказателства, за да сме сигурни, че черницата ефективно понижава кръвната глюкоза. Поради това те подчертават необходимостта от по-големи проучвания.
Намаляване нивата на холестерола
Антихиперлипидемичните свойства на бялата черница се подчертават в комплементарната медицина заради нейните ползи за здравето на сърцето. Листата, семената, корените и плодовете съдържат антиоксиданти, които насърчават понижаването на холестерола в кръвта.
В тази връзка, малко проучване, споделено във Phytotherapy Research, съобщава, че екстракт от листа от бяла черница, прилаган 3 пъти дневно преди хранене, е бил полезен за понижаване на общия холестерол, LDL или лошия холестерол и триглицеридите при 23 възрастни с дислипидемия.
На изобилното съдържание на антоцианини, флавоноиди и фенолни киселини в растението може да се дължи този ефект. Необходими са обаче повече проучвания.
Профилактика на проблеми със зъбите
Антимикробният потенциал на бялата черница се използва като допълнение към грижата за здравето на зъбите. В проучване, споделено в International Journal of Pharma and Bio Sciences, се посочва, че екстрактът от корен може да се бори с оралните патогени, свързани със заболяването на венците.
За да бъдем по-точни, наблюдава се, че може да действа върху микроорганизми като Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus и Enterococcus faecalis. По този начин е свързана с превенцията на заболявания като кариес, гингивит и пародонтит.
Съединение, известно като kuwanon G – изключително за това растение – би било отговорно за този ефект. Други изследвания, споделени в Journal of Ethnopharmacology, предполагат същото.
Защита на кожата
Фенолите, флавоноидите, терпените и други антиоксидантни съединения в бялата черница са свързани със защитата на кожата. По-специално, тези вещества помагат за предотвратяване на преждевременно стареене и състояния като хиперпигментация.
Всъщност изследване, споделено в Journal of Agricultural and Food Chemistry, предполага, че екстрактите от Morus alba помагат за намаляване на увреждането на ДНК, свързано с рак на кожата. Необходими са повече проучвания, за да се потвърди това.
Открийте и: Акай бери: ползи и противопоказания
Възможни странични ефекти на бяла черница
Като се има предвид липсата на изследвания, няма много информация за безопасността на бялата черница. В малки дози се счита за безопасна за повечето здрави възрастни.
Въпреки това, някои хора могат да изпитат странични ефекти, като диария, световъртеж или запек, когато се приемат във високи дози.
Добавките от бяла черница не се препоръчват при:
- Бременни и кърмачки.
- Пациенти, на които предстои операция.
- Хора на лечение за високо кръвно налягане.
- Хора с хронични заболявания. Ако е така, задължително е да се консултирате с лекар.
- Хора на лечение за диабет. Едновременната употреба с антидиабетни лекарства може да доведе до хипогликемия, замаяност, умора и припадък.
Форми и прием на бяла черница
Бялата черница се приема като орална добавка на таблетки, сух прах или пакетчета чай. Всяка презентация може да варира по отношение на предложената дозировка. Следователно етикетът на продукта трябва да се консултира.
Прахът често се комбинира със сокове, кисело мляко, смутита или мляко. Предлага се под формата на екстракт от плодовете, но също и от корените и листата. Последният вариант има леко горчив вкус.
Съхранението трябва да става при стайна температура, далеч от източници на влага. В случай на мухъл или признаци на разваляне, трябва да се изхвърли.
Какво да запомните за бялата черница?
Всички части на бялата черница се използват за медицински цели, поради богатото си съдържание на антиоксиданти и биоактивни съединения. Въпреки това, няма достатъчно научни изследвания, които да потвърдят ползите, които й се приписват.
Засега добавките от растението трябва да се използват само за допълнителни цели, за предпочитане под наблюдението на лекар. Може да помогне за намаляване на глюкозата, високия холестерол и при някои проблеми със зъбите. Необходими са обаче още доказателства.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Chen C, Mohamad Razali UH, Saikim FH, Mahyudin A, Mohd Noor NQI. Morus alba L. Plant: Bioactive Compounds and Potential as a Functional Food Ingredient. Foods. 2021 Mar 23;10(3):689. doi: 10.3390/foods10030689. PMID: 33807100; PMCID: PMC8004891.
- Jeong, H. I., Jang, S., & Kim, K. H. (2022). Morus alba L. for Blood Sugar Management: A Systematic Review and Meta-Analysis. In F. Tonelli (Ed.), Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Vol. 2022, pp. 1–10). Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2022/9282154
-
Aramwit, P., Petcharat, K., & Supasyndh, O. (2010). Efficacy of mulberry leaf tablets in patients with mild dyslipidemia. In Phytotherapy Research (p. n/a-n/a). Wiley. https://doi.org/10.1002/ptr.3270
- Smitha, Chenicheri & Usha, Rajamanickam. (2016). Antimicrobial and antiplasmid activities of Morus Alba L. against potent oral pathogens. International Journal of Pharma and Bio Sciences. 7. 767-772.
- Park, K. M., You, J. S., Lee, H. Y., Baek, N. I., & Hwang, J. K. (2003). Kuwanon G: an antibacterial agent from the root bark of Morus alba against oral pathogens. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 84, Issues 2–3, pp. 181–185). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s0378-8741(02)00318-5
-
Zheng, Y., Lee, E.-H., Lee, S.-Y., Lee, Y., Shin, K.-O., Park, K., & Kang, I.-J. (2023). Morus alba L. root decreases melanin synthesis via sphingosine-1-phosphate signaling in B16F10 cells. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 301, p. 115848). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2022.115848
- Woo H, Lee J, Park D, Jung E. Protective Effect of Mulberry (Morus alba L.) Extract against Benzo[a]pyrene Induced Skin Damage through Inhibition of Aryl Hydrocarbon Receptor Signaling. J Agric Food Chem. 2017 Dec 20;65(50):10925-10932. doi: 10.1021/acs.jafc.7b04044. Epub 2017 Dec 12. PMID: 29231728.