Акай бери: ползи и противопоказания

Плодовете акай бери са известни с високото си съдържание на антиоксидантни съединения. Редица научни изследвания свързват консумацията им с немалко ползи за здравето. Искате ли да научите повече по темата?
Акай бери: ползи и противопоказания
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 07 декември, 2022

Плодовете акай бери се добиват от палмовото дърво Euterpe oleracea , култивирано в Южна Америка, по-специално в страните от региона на Амазонка, където са основна храна. Външният им вид е подобен на този на гроздето, със синкаво-лилав цвят, но с жълта каша, покриваща голямо семе.

Те са с размер около 2,5 сантиметра (1 инч) и имат землист вкус, който е описан като комбинация от вкус на къпини и горчив шоколад. Тъй като е нетрайна храна, пулпата често се изнася замразена, като изсушен прах или сок. Искате ли да научите повече за хранителните им свойства и ползи? Прочетете!

Хранителни свойства на акай бери

Голяма част от ползите за здравето на плодовете акай бери се дължат на хранителните им свойства. По-специално и според данни, събрани от Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), 100 грама (4 унции) от плодовете осигуряват следното:

 • Калории: 70
 • Мазнини: 5 грама
 • Наситени мазнини: 1,5 грама
 • Въглехидрати: 4 грама
 • Захар: 2 грама
 • Фибри: 2 грама
 • Витамин А: 15% от препоръчителните дневни дози
 • Калций: 2% от препоръчителните дневни стойности

Междувременно информация, докладвана в Archivos Latinoamericanos de Nutrición, предполага, че плодовете съдържат и други микроелементи като хром, цинк, желязо, мед, магнезий, калий и фосфор.

В допълнение към това, те са значителен източник на антиоцианини, които не само са отговорни за характерния им цвят, но и за антиоксидантните им свойства.

Отглеждане на акай бери в Бразилия.
Растението произхожда от Южна Америка, по-точно района на Амазонка, където се култивира и изнася.

Ползи от плодовете акай бери

Допреди няколко години плодовете асай бяха известни като “суперхрана” поради хранителния си състав. Тъй като осигуряват повече антиоксиданти от други плодове, като боровинки и ягоди, дори се твърдеше, че са лечебни. Диетолози и здравни експерти обаче направиха някои уточнения в тази насока.

Въпреки че е вярно, че те са питателна храна, няма достатъчно доказателства, за да се твърди, че могат да лекуват болести. Добавянето им към диетата помага за подобряване на хранителните качества, но те не заместват медицинското лечение или ефекта от поддържането на здравословна и разнообразна диета.

С други думи, асай бери могат да имат много положителен ефект върху здравето, стига да са включени в рамките на балансирана диета. И какви са основните им ефекти? Прочетете.

Те помагат в борбата с оксидативния стрес

Едно от основните свойства на плодовете асаи е тяхната антиоксидантна активност. Докато боровинките имат капацитет за абсорбиране на кислородни радикали (ORAC) от 4669, 100 грама (4 унции) замразена каша от акай имат ORAC от 15 405.

Тези ефекти се дължат на съдържанието им на антоцианини, които, след като бъдат усвоени, помагат да се противодейства на ефектите от оксидативния стрес. В средносрочен и дългосрочен план това се изразява в намален риск от хронични заболявания като сърдечно-съдови, метаболитни и рак.

Те помагат за регулиране на холестерола

Включването на тези плодове в редовната диета може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Проучвания върху животни, като едно, публикувано в Nutrition Research , установяват, че добавката от акай бери стабилизира нивата на холестерола чрез намаляване на общия и LDL или лошия холестерол.

Междувременно изследване в Nutrition Journal установява, че възрастни с наднормено тегло, които са консумирали смутита от акай два пъти на ден в продължение на един месец, са имали по-добър контрол върху липидния си профил в края на проучването. Все пак се предлага допълнително тестване, за да се потвърдят тези ефекти.

Плодовете акай бери помагат за засилване на мозъчната функция

Биоактивните съединения в тази храна, особено нейните антиоксиданти, помагат за защита на мозъка от негативните ефекти на стареенето. Изследванията в Journal of Agricultural and Food Chemistry разкриват подробности, че плодовете акай снамаляват увреждането от възпаление и окисляване на мозъчните клетки.

Поради това се смята, че те са идеални за защита на паметта и подобряване на процесите на учене. Анекдотични доказателства също така показват, че сокът и производните му действат като естествен енергизатор, който подобрява бдителността.

Други възможни ползи

В природната медицина плодовете асай се използват срещу различни заболявания. Това не е лечение от първа линия, но изглежда, че е помощно средство за намаляване на някои симптоми.

Според публикация на американската корпорация WebMD няма достатъчно доказателства за следното:

Противопоказания при консумация на акай бери

Клиниката Майо предполага, че плодовете асай са безопасни за повечето здрави възрастни. Въпреки това препоръчва да се избягва консумацията им в случай на бременност или кърмене, тъй като не е известно какви са ефектите им в тези етапи. От друга страна, не са известни странични ефекти от консумацията на плода.

Някои доклади свързват приема на суров сок от асаи с огнища на болестта, известна като “американска трипанозомоза” или “болест на Шагас”, но няма убедителни доказателства.

Акай бери и сладолед.
Плодовете могат да бъдат част от рецепти за сладоледи и смутита. Цветът им придава характерна нотка.

Как да консумираме плодовете асай?

Плодовете акай бери и производните добавки обикновено се намират в магазините за здравословни храни. Най-добрият начин за консумация е пресен, но имат кратък срок на годност. Следователно обикновено се намират в следните формати:

 • Замразена каша
 • Таблетки
 • Прах
 • Хранителни продукти (като смутита, желета или енергийни напитки)

Замразената каша може да се използва за приготвяне на домашни смутита, например с мляко или овесени ядки. Прахообразната форма от своя страна може да се добавя към салати, готови смутита, десерти и много други рецепти.

Какво трябва да запомните за плодовете асаи?

Въпреки идеите, пропагандирани от маркетинга за плодовете асаи, този плод не е лечебен, нито има супер свойства. Все пак е ценен заради хранителния си състав, който несъмнено подобрява качеството на диетата ви.

Редовната им консумация е свързана с профилактика на заболявания и по-добра умствена концентрация. Те са безопасни за повечето хора, но се препоръчва да се консумират умерено.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Marcason W. What is the açaí berry and are there health benefits? J Am Diet Assoc. 2009 Nov;109(11):1968. doi: 10.1016/j.jada.2009.09.017. PMID: 19857637.
 • Neida S, Elba S. Caracterización del acai o manaca (Euterpe olerdcea Mart.): un fruto del Amazonas [Characterization of the acai or manaca (Euterpe oleracea Mart.): a fruit of the Amazon]. Arch Latinoam Nutr. 2007 Mar;57(1):94-8. Spanish. PMID: 17824205.
 • Mertens-Talcott SU, Rios J, Jilma-Stohlawetz P, Pacheco-Palencia LA, Meibohm B, Talcott ST, Derendorf H. Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):7796-802. doi: 10.1021/jf8007037. Epub 2008 Aug 12. PMID: 18693743.
 • de Souza MO, Souza E Silva L, de Brito Magalhães CL, de Figueiredo BB, Costa DC, Silva ME, Pedrosa ML. The hypocholesterolemic activity of açaí (Euterpe oleracea Mart.) is mediated by the enhanced expression of the ATP-binding cassette, subfamily G transporters 5 and 8 and low-density lipoprotein receptor genes in the rat. Nutr Res. 2012 Dec;32(12):976-84. doi: 10.1016/j.nutres.2012.10.001. Epub 2012 Nov 1. PMID: 23244543.
 • Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study. Nutr J. 2011 May 12;10:45. doi: 10.1186/1475-2891-10-45. PMID: 21569436; PMCID: PMC3118329.
 • Poulose SM, Fisher DR, Larson J, Bielinski DF, Rimando AM, Carey AN, Schauss AG, Shukitt-Hale B. Anthocyanin-rich açai (Euterpe oleracea Mart.) fruit pulp fractions attenuate inflammatory stress signaling in mouse brain BV-2 microglial cells. J Agric Food Chem. 2012 Feb 1;60(4):1084-93. doi: 10.1021/jf203989k. Epub 2012 Jan 20. PMID: 22224493.
 • Nóbrega AA, Garcia MH, Tatto E, et al. Oral transmission of Chagas disease by consumption of açaí palm fruit, Brazil. Emerg Infect Dis. 2009;15(4):653-655. doi:10.3201/eid1504.081450

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.