Бургер с гъби и леща: 2 различни рецепти, които да опитате
Бургерите с гъби и леща са особено добър избор, ако искате да ограничите вашата консумация на месо поради каквато и да е причина. Те са чудесни и ако просто искате да добавите по-здравословно ястие към вашия режим на хранене. Знаете ли как да си направите бургер с гъби и леща?
В допълнение, те са изключително подходяща храна, която се съчетава добре с други ястия като ориз, салати, зеленчуци и различни видове хляб.
Бургер с гъби и леща: предимствата на зеленчуците и бобовите растения
Една диета, състояща се от зеленчуци и плодове, може да помогне за намаляване на чувството за дискомфорт.
Има много ползи за здравето от яденето на зеленчуци и бобови растения. Като цяло, това са някои от многото предимства от консумирането на зеленчуци:
- Те са богати на фибри и следователно подобряват вашето храносмилане и регулират нивото на холестерол в кръвта. Освен това, помагат за облекчаване на запек и ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълъг период от време и намаляват приема на калории.
- От хранителна гледна точка, зеленчуците са пълноценни храни. Следователно, те не са нито обработени, нито рафинирани. Както при всички други храни, какви видове витамини и минерали получавате от тях, зависи от това какво точно избирате да ядете.
- Те също съдържат полифеноли, антиоксиданти, които са много полезни за тялото. Например, тези хранителни вещества помагат за намаляването на LDL (липопротеин с ниска плътност), по-известен като „лош холестерол“.
На свой ред, сред ползите, доказани след ежедневна консумация на бобови растения, можем да подчертаем следното:
- Те съдържат голямо количество фибри и са изключително питателни, точно като зеленчуците.
- Бобовите растения съдържат витамини В1, В6, В9 и жизненоважни минерали като калций, калий, цинк, фосфор, желязо и магнезий. Вашето тяло се нуждае от тях, за да може да изпълнява функциите си нормално.
- Като ги ядете, получавате голяма доза енергия и много малко мазнини. (Освен соята и фъстъците, които обикновено спадат към ядките, бобовите растения са бедни на мазнини).
- Също така, те съдържат мононенаситени и полинаситени мастни киселини и ниски количества ненаситени мазнини.
- Най-хубавото нещо е, че те също не са скъпи и се съчетават добре с другите съставки. Те също са лесни за приготвяне.
Вижте също: 5 причини защо не отслабвате
Рецепти за бургер с гъби и леща
1. Първа рецепта: Бургер с гъби и леща
Бургерите с леща са чудесен избор за веганите или за всички, които искат да ограничат яденето на месо.
Съставки
(4 порции)
- 150 г леща, сурова или сварена
- 90 г гъби, всякакъв вид
- 4 скилидки чесън
- Зехтин екстра върджин
- 1/2 лук
- Сол, пипер и магданоз за вкус
Начин на приготвяне
- Първо, накиснете лещата във вода за около 5 часа. (Ако нямате време, можете да използвате сурова леща вместо това.)
- После, измийте зеленчуците и ги смесете в блендера или ги намачкайте до получаване на хомогенна смес.
- Накрая, нарежете гъбите, лука и чесъна и ги добавете към сместа от леща.
- След това, овкусете с магданоз, риган и босилек (можете да не слагате някоя от тези подправки или да добавите още по ваш избор). Също така, можете да оформите структурата с малко брашно или галета от хляб, ако сместа е твърде течна.
- Оформете сместа на банички и след това ги оставете в хладилника за няколко часа. Това ще им помогне да запазят формата си, когато ги готвите.
- Има два варианта, когато стане време за приготвяне на тези бургери. Можете да ги приготвите във фурна на 180 градуса, докато не станат златисти или ги панирайте с малко количество олио.
- Накрая, наследете им се!
Можете да извършите повечето горепосочени стъпки предварително – с изключение на приготвянето, разбира се, и да запазите вашите бургери за по-късно. Просто ги поставете в хладилника и те ще издържат няколко дни, докато не станат готови за приготвяне. Те вървят чудесно с манго или със салата.
Вижте също: 8 забележителни качества на лещата
2. Втора рецепта: Бургер с червена леща
Приготвянето на този вегетариански бургер е сходно на това от предишната рецепта. Единственото различно нещо е видовете леща, използвана за приготвянето.
Съставки
(5 порции)
- 30 г изсушена червена леща
- 1/2 малък по размер лук
- 3 скилидки чесън
- 100 г гъби
- 100 г праз
- Сол, пипер и босилек
- Зехтин екстра върджин или кокосово масло екстра върджин
Приготвяне
Приготвянето на този вариант е същото както в предишната рецепта. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е това, че червената леща изисква по-малко време за накисване от всички други видове леща. Освен това, можете да добавяте или премахвате всякакви съставки според вашия вкус.
Като допълнение, обърнете внимание на това, че червената леща е по-трудна за намиране. Но, може би я има във вашия местен магазин или в секцията за международни хранителни продукти в супермаркета.