4 вида хляб без глутен

Ако ви се е наложило да премахнете глутена от диетата си, не се притеснявайте; защото има различни варианти за безглутенов хляб, за които искаме да ви разкажем днес.
4 вида хляб без глутен
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 28 август, 2022

Намирането на различни видове хляб без глутен е приоритет за хората, които са развили цьолиакия или чувствителност към глутен, без да страдат от въпросното заболяване. И в двата случая е най-добре да премахнете този протеин от диетата си, за да предотвратите храносмилателни симптоми.

Когато става въпрос за целиакия, трябва да се избягва дори контакт със следи от хранителното вещество. В противен случай ще настъпят значителни промени в морфологията и физиологията на чревния тракт.

Преди да започнем, трябва да подчертаем, че хлябът не е основна храна в нашата диета, но може да бъде важен източник на въглехидрати за много хора. Преди всичко това може да има смисъл в случай на спортисти, тъй като те трябва да комбинират захари с различна скорост на усвояване, за да увеличат максимално запасите си от гликоген.

Видове хляб без глутен

Тук ще ви покажем най-добрите видове безглутенов хляб, които да включите във вашата безглутенова диета. Въвеждайте ги в контекста на разнообразна и балансирана диета.

1. Хляб от елда без глутен

Елдата не е трева, а спада към семейство Лападови Polygonaceae. Въпреки името си, не съдържа глутен, което означава, че хората с цьолиакия ще могат да я консумират без проблем.

В допълнение към това, съдържа и голямо количество фибри. Доказано е, че този елемент е от решаващо значение за поддържане на правилното чревно здраве. Може да предотврати запек и да подобри състава на чревната микробиота.

Всъщност настоящите препоръки за прием на фибри са 25 грама от този елемент на ден. Хората рядко си го набавят достатъчно и това може да доведе до проблеми, свързани с храносмилателния тракт.

Малко хляб.
Хлябът от елда може да ни заблуди с името си, но е подходящ за цьолиакия, защото не съдържа глутен.

2. Царевичен хляб

Царевицата е друга добра алтернатива на пшеницата, особено когато искаме да имаме хляб на зърнена основа. Тази храна има много характерен вкус и обикновено е по-компактна от традиционния хляб.

Въпреки това има сензационни органолептични характеристики. Отлична е за намазване с хранителни продукти като фъстъчено масло например. Това ще ви осигури висок прием на енергия и въглехидрати, от съществено значение за хората, които спортуват с висока интензивност.

Трябва да се отбележи, че когато правите много упражнения, попълването на запасите от гликоген след това е от решаващо значение за подобряване на възстановяването. За да направите това, не е нужно само да приемате въглехидрати. Трябва да ги придружите с достатъчно количество протеини с висока биологична стойност, а най-добрите са от животински произход. Това се доказва от изследване, публикувано в Nutrients.

3. Оризово хлебче без глутен

Не е толкова често срещано като предишните две, но е алтернатива, която трябва да имате предвид. Говорим за продукт, който има много ниска концентрация на прости захари, което е от ключово значение за предотвратяване на развитието на патологии, които засягат метаболизма.

Редовният и обилен прием на въглехидрати с висок гликемичен индекс може да бъде една от причините за диабет тип 2. Това се потвърждава от проучване, публикувано в Current Diabetes Reports.

4. Питка с просо

Хлябът с просо е често срещан в континенти като Африка и Азия. Тази дребна зърнена култура се използва за приготвяне на каши, хляб и различни видове сладкиши.

За приготвяне на хляб се смесва с част от оризово брашно и мая. Може дори да се добави малко захар или мед, за да се подобри процеса на ферментация и крайната текстура.

Важно е да имате предвид, че хлябът с просо може да има по-висока концентрация на протеин от другия хляб без глутен. Въпреки че говорим за протеини с ниска биологична стойност, те все пак са полезни за допълване на дневния прием. По този начин може да се избегне катаболизмът на мускулната маса.

Просо
Просото е култура, която присъства по-често в африканската и азиатската диета, отколкото в европейската и американската.

Опитайте хляб без глутен

Редовно в диетата могат да се включват различни видове безглутенов хляб. Този вид храна е важна в диетата на хора, които не могат да консумират този протеин.

Трябва да се търсят алтернативи за консолидиране на оптимален прием на въглехидрати, без да излагаме тялото си на риск, особено когато говорим за спортисти с висока производителност. В този контекст изискванията за захар често са високи.

И накрая, трябва да се отбележи, че глутенът не трябва да се премахва от диетата без предварителна медицинска диагноза. Преди да предприемете стъпката, винаги е препоръчително да се консултирате със специалист. Ако няма проблем с метаболизма или усвояването на протеина, елиминирането му може да има повече недостатъци, отколкото ползи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.