Болки във врата: 5 съвета за облекчаването им

Страдате ли от болки във врата? За да облекчите схващането на тези мускули, първо трябва да отпуснете зоната, след което да комбинирате студени с горещи терапевтични процедури, за да облекчите болката и възпалението.
Болки във врата: 5 съвета за облекчаването им
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 19 октомври, 2022

Разтягането на трапецовидния мускул, или схващането на врата, е по-често срещан проблем, отколкото си мислите. Това е неприятно и изваждащо от строя състояние, което се появява, когато най-малко очаквате.

Фактори като воденето на заседнал начин на живот, продължителната работа пред компютър, гръбначните проблеми и дори остеоартритът почти винаги причиняват напрежение в тази специфична област на тялото.

Трапецовидният мускул е доста голям мускул, разположен в основата на врата и черепа, който се простира надолу към раменете.

Понякога обикновеното навеждане, за да вземете предмет от земята, е възможно да причини разтягане на този мускул. След това дори дишането може да отключи чувство на болка и парене в тази област.

Ако сте имали такъв проблем преди, консултирайте се с добър физиотерапевт и следвайте тези прости съвети у дома.

1. Дайте си почивка

Независимо дали ви харесва или не, трябва да забавите темпото. Често се случва схващането да настъпи в съединителната тъкан между врата и лопатката, където пациентът може да опише болката като “пробождане от нож” или чувство, че мускулите са вързани на възел, което им пречи да се движат.

Извършването на повече движения или принудителното заставане в определена позиция може допълнително да влоши схващането. Така че бъдете внимателни: трябва ви почивка.

Най-добре е да си починете поне една седмица. По време на тази седмица не бива да вдигате тежко. Носенето на превръзка за рамо може да доведе до обратен ефект.

Опитайте се първо да си починете на дивана в продължение на няколко дни, след което постепенно може да започнете леко раздвижване, за да реабилитирате засегнатата зона.

2. Ледът облекчава болките във врата

Ледът облекчава болките във врата

Почивката и редовното прилагане на лед са от голяма полза за облекчаването на болките.

Слагайте пакет с лед върху засегнатите мускули за 15 минути на всеки 1 час и половина.

Това ще редуцира възпалението и ще доведе до аналгетичен ефект. Не забравяйте обаче да следвате препоръките на лекаря си.

Ако болката е твърде силна, вземете медикамента, който са ви предписали. Въпреки това ледът и топлинната терапия могат да дадат добри резултати.

Може да си вземете горещ душ, след което да сложите лед върху мускулите си.

3. Чай от джинджифил

Чай от джинджифил за облекчаване болката във врата

Едно от най-подходящите натурални средства за намаляване на болката и възпалението несъмнено е чаят от джинджифил.

Летливите масла, като бета-бисаболен и зингиберен, са противовъзпалителни вещества, които са отлични за облекчаване на мускулните схващания и ставните болки.

Може да пиете до три чаши дневно от този чай, с между 250 мг и 1 грам настърган джинджифил във всяка чаша.

4. Ежедневно извършвайте леки разтягащи упражнения

На втория ден може да нарушите почивката си и да започнете да правите леки разтягания.

На втория ден може да нарушите почивката си и да започнете да правите леки разтягания, които да възвърнат еластичността на мускулите и ставите около трапеца.

Както споменахме в началото, най-добре е да ги извършвате по препоръка на физиотерапевта си.

Ако нямате достъп до добър специалист, винаги може да правите прости упражнения за разтягане в домашни условия.

За тази цел може да си послужите с някои от упражненията, които виждате на снимката по-горе.

Най-доброто, което може да направите, е следното: придържайте с ръка главата си в странична позиция за няколко секунди (използвайте ръката от страната на засегнатата част от мускула).

След това наведете тялото си напред, сваляйки долу и двете си ръце, за да упражните разтягане в областта на трапецовидния мускул.

Изпълнявайте упражнението в собствения си ритъм и без да се пресилвате твърде много.

5. Лечение с рициново масло

Рициновото масло като натурално средство за скованост и болки във врата.

Рициновото масло се използва от дълги години като натурално средство за скованост и болки във врата.

То намалява болката, възпалението и мускулното напрежение, които обичайно се свързват с това състояние.

Всъщност лечението с рициново масло е традиционен метод за облекчаване на болките при артрита. Ето как да го използвате:

Какво ще ви е необходимо?

 • Мека кърпа
 • 2 супени лъжици рициново масло (30 г)
 • Топла кърпа или подгряваща подложка

Какво трябва да направите?

 • Първото, което трябва да направите, е да затоплите кърпата. Сложете я върху печка или радиатор, докато се затопли.
 • После я навлажнете с двете супени лъжици рициново масло.
 • Легнете и сложете кърпата върху засегнатата част от мускула.
 • След това покрийте кърпата с подгряващата подложка, за да задържите топлината.

Може да правите това лечение всеки ден. Постепенно ще забележите чувство на голямо облекчение и ще възстановите подвижността си, без да изпитвате никаква болка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Serratrice, G. (2011). Contracturas musculares. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71051-9
 • Truffino, J. C. (2015). Protocolo diagnóstico de las contracturas musculares. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.03.005
 • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015, January 1). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
 • Marcano, L. H. (2013). Prevención del dolor de espalda en el ámbito laboral. Revista Enfermería C y L.
 • Ruano, J., Palafox, R., & García, N. (2007). Las mochilas en los escolares y su asociación con dolor de espalda. Acta Médica Grupo Ángeles.
 • Mahboubi, M. (2019). Zingiber officinale Rosc. essential oil, a review on its composition and bioactivity. Clinical Phytoscience5(1). https://doi.org/10.1186/s40816-018-0097-4

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.