Вредно ли е вземаме душ всеки ден?

Кожата ни съдържа редица мазнини и други натурални вещества, които могат да бъдат драстично засегнати, ако се къпем твърде често.
Вредно ли е вземаме душ всеки ден?

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

Ежедневният душ може да бъде вреден за вашето здраве: дали това твърдение е мит? Тази статия ще ви предостави полезна информация по темата и няколко съвета за добра лична хигиена, когато сте под душа.

Както знаете, дори и здравословните навици могат да се превърнат във вредни, ако прекалявате с тях. Проблемът с вземането на душ твърде често е, че този навик трудно се възприема като действие, с което може да се прекали.

Когато говорим за лични хигиенни навици, важно е да се уверим, че сме ги усвоили правилно, така че да не вредим на организма.

Знаем, че кожата е един от жизненоважните органи – и не само това – тя също е най-големият орган в тялото и този, най-често изложен на бактерии.
Някои хора се къпят по няколко пъти на ден по различни причини – независимо дали искат да се разхладят в жегите, освежат сред тренировка или да вземат горещ душ за релаксация. Но внимавайте! Както споменахме по-рано, здравословните навици, с които се прекалява, могат да бъдат вредни за здравето.

Причини да не вземаме душ твърде често

Вредно ли е вземаме душ всеки ден?

Съставките в продуктите за баня

Ние знаем (или поне би трябвало да знаем), че повечето от продуктите, които използваме под душа или във ваната, съдържат голямо количество химически вещества, като например парабени и ксеноестрогени, както и някои петролни продукти. Тези вещества имат вредни последици за нашето здраве и се свързват с повишен риск от някои видове рак.

Кожата е огромен и много сложен орган. Погрижете се за нея!

Нужно е да повторим, че нашата кожа е най-големият орган в тялото и следователно изисква специална грижа. Кожата ни съдържа редица мазнини и други натурални вещества, които могат да бъдат драстично засегнати, ако се къпем твърде често.
Ето защо трябва да избягваме миенето на кожата по няколко пъти на ден – така ще се запазят естествените й елементи, например бактериалната флора. Този елемент е един от най-важните в кожата и играе ключова роля за защитата от чужди елементи.

Съвети за поддържане на добра хигиена в банята

Ежедневният душ не се отразяват добре на кожата
Вече знаете, че ежедневният душ не се отразяват добре на кожата. Още по-лошото обаче е, че вероятно използвате твърде много и твърде силни химически продукти при къпане. Имайки това предвид, ние сме съставили списък със съвети за поддържане на добра хигиена в банята. Прочетете и не забравяйте следните неща:
  • Не прекалявайте с топлата вода. Повечето хора намират оправдания да си вземат хубав, горещ душ, но трябва да имате предвид, че продължителното излагане на топла вода може да доведе до кожни проблеми. Aко искате да се насладите на топъл душ, нека да е кратък и обезателно с умерена температура.
  • Използвайте лек сапун с по-малко химични компоненти. Ако решите да изберете натурален сапун, ще бъде още по-добре за тялото ви!
  • Ако си правите маска за лице, най-добре е това да става преди да вземете душ, а не след това. По този начин кожата ви няма да абсорбира дразнещите химикали, които маската най-вероятно съдържа.
  • След употреба на продукти като сапун, шампоан и други подобни трябва да се измиете добре, така че да не останат следи от продуктите по кожата, защото това може да я изсуши.

Не препоръчваме грубото триене с хавлия, защото това може да направи кожата ви твърда и суха. Вместо това попивайте леко водата с хавлия и се намажете с качествен овлажняващ крем, преди да се подсушите.

Каква е най-добрата температура на водата?

Не можем да завършим, без да изтъкнем значимостта на температурата на водата, така че ето още няколко съвета.
Ако предпочитате хладък душ, препоръчваме да бъде около 75 °F (24 °C), защото ще направи кожата ви по-стегната. Ако искате топъл душ, температурата трябва да бъде около 86 °F (30 °C), което ще отпусне тялото.
По същия начин горещата вода (около 40 °C) ще има освежаващ ефект. Да, няма грешка в превода: освежаващ. При тази температура тялото ни започва да изпуска собствената си топлина, като по този начин се създава усещане за свежест. Но отново – препоръчваме да не прекалявате с топлата вода.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.