Ползите от рициновото масло

Има противогъбични и противовирусни свойства, намалява болката и дискомфорта, стимулира имунната система, лекува кожни рани, действа като мощен антибиотик... и това далеч не е всичко
Ползите от рициновото масло

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Рициновото масло е познато на родната медицина от векове. Най-популярното му свойството е това на лаксатив. Налице са обаче други, по-интересни приложения и ползи, които си струва да познавате. Въпреки че специалисти съветват да сте внимателни с употребата му, като избягвате прекомерните количества, използването на рициновото масло като лекарство е доказано във времето.

Научете повече за ползите на това масло в следващите редове.

Какво си струва да знаете за рициновото масло?

Редица заболявания могат да бъдат третирани и излекувани с помощта на това масло. Вече споменахме колко ефективно е действието му като лаксатив и помощник при запек.

Рициновото масло също така намалява болката и дискомфорта, стимулира имунната система, лекува кожни рани и действа като мощен антибиотик. Доказани са противогъбичните му и противовирусните му свойства.

Маслото се извлича от семената на растението и съдържа мастни киселини (90% от които са рицинови киселини). Именно с тях се обясняват уникалните лечебни свойства на рициновото масло. Родината на рициновото растение е Индия, където е по-познато като „християнска палма”.

Легендата гласи, че листата на растението наподобяват ръцете на Христос. Може би това е и една от причините, поради които му се приписват толкова много полезни свойства.

рициновото масло е известно с лечебните си свойства от векове

Употреба на рициновото масло през вековете

През годините рициновото растение получава популярност в редица страни и култури – като Египет, Китай, Персия, Рим, Гърция, Африка, Европа и Америка. В наши дни то се използва широко за индустриални цели, най-вече в текстилната промишленост, но също така като смазващо масло за машини в студени страни като Русия.

Рициновото масло е идеално за смазване, тъй като се характеризира с вискозитет, непозволяващ замръзване. Друга немедицинска употреба на маслото включва: ароматизиране и подправяне на храни, съставка в разкрасителни продукти за цялото тяло, за производство на гума, влакна, лакове, бои, обработка на кожа и т.н.

Несъмнено трябва да сте наясно, че части от семето на рициновото растение са смъртоносни. Погълнати по какъвто и да било начин, те могат да доведат до летален край. Семената не могат да бъдат използвани с положителния ефект, за който ви говорим, ако не преминат през специален процес на извличане на маслата от тях.

Правим това уточнение, за да ви уверим, че рициновото масло е безопасно за употреба, тъй като токсините присъстват само в суровите семена.

Сред нежеланите странични ефекти са раздразнения по кожата и стените на тънките черва и стомашни проблеми. Рициновото масло е противопоказно за хора, страдащи от крампи, язва, хемороиди, както и за такива, които наскоро са претърпели операция.

рициновото масло може да се консумира при колит

Ползи от консумацията на рициново масло

Част от свойствата на рициновото масло са:

  • Облекчава състояния като колит:

За да намалите дискомфорта заради нарушенията в храносмилателната система, направете компрес и го наложете върху корема си. За целта намокрете памучна кърпа с маслото, внимателно я поставете върху корема си и я оставете да действа час-два. Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно.

  • Премахва мазоли по стъпалата:

Рициновото масло ще премахне успешно натрупаните мъртви клетки по стъпалата ви. Навлажнете кърпа с маслото и я нанесете директно върху загрубялата кожа. Увийте с марля и обуйте чорап, за да фиксирате компреса. Останете по този начин цяла нощ.

На сутринта ще се уверите, че мазолите вече са много по-меки и лесни за отстраняване.

  • Премахва бенки:

Рициновото масло може да бъде ваш съюзник в борбата с тъмните петънца. За целта пригответе смес от сода бикарбонат и рициново масло. Нанесете сместа върху бенката и направете превръзка. Останете така за цялата нощ, а на сутринта измийте добре с топла вода.

Повтаряйте процедурата ежедневно, докато бенката изчезне напълно.

  • Облекчава симптомите на артрит:

Ако изпитвате болки в ставите заради артрит, рициновото масло ще ви помогне. Сложете 3 супени лъжици от маслото в подходящ съд и го нагрейте за 3 минути. Навлажнете памучен тампон с горещото масло и обработете болезнените зони. След това покрийте със суха кърпа и използвайте затопляща възглавница, за да нагреете ставата.

Процедурата продължава максимум 1 час. Не прилагайте този метод, когато страдате от възпаление.

  • Удължава миглите:

Рициновото масло е добре познато на козметиците, които ще потвърдят, че с негова помощ можете да направите миглите си по-дълги. Освен че маслото прави миглите по-дълги и по-гъсти, можете да го използвате и за сгъстяване на веждите.

Винаги прилагайте рициновото масло с помощта на козметична четка. Повтаряйте процедурата всяка вечер преди лягане. Не изплаквайте.

с рициновото масло можете да направите миглите си по-дъллги
  • Грижа за кожата:

Заради овлажняващите си свойства рициновото масло е честа съставка в съвременните козметични продукти. То прави кожата мека и по-защитена и се влага в кремове, лосиони, пудри, сапуни и други продукти за поддържане на красотата и хигиената.

Рициново масло се прилага при суха кожа, екзема, лющене на кожата, херпеси, рани, изгаряния и други кожни нарушения. Можете съвсем спокойно да го използвате като съставна част от сапун или шампоан, тъй като то притежава свойството да възвръща здравето, мекотата и блясъка на косата.

Препоръчва се още при проблеми като ечемик на окото, пърхот, ухапване от насекомо, особено от комари. Доказано е, че предотвратява преждевременното стареене на кожата.

  • Укрепва ноктите:

Ако се оплаквате от чупливи нокти, рициновото масло ще елиминира този проблем. С помощта на памучен тампон намажете всеки един от ноктите си с него – то е уникален източник на витамин Е, витаминът на красотата.

  • Подходящ за масажиране на тялото:

Рициновото масло може да бъде използвано като продукт за цялостен масаж на тялото. То притежава противовъзпалителен ефект, облекчава болки и стимулира възстановяването след травми на мускулите и ставите. Често присъства сред продуктите за ароматерапия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.