Болест на Крон: симптоми и лечение
Вероятно сте чували за болест на Крон, а може и да сте сред хората заболели от нея. Много хора страдат от възпаление на червата, което не просто се отразява върху функционирането им в организма, но и върху общото състояние на цялата храносмилателна система от устата до ануса. Бихме искали да научите малко повече за това заболяване чрез днешната ни статия.
Все още не е известно какво провокира тази болест. Става въпрос за заболяване, което атакува имунната система по погрешка, разрушавайки здравите тъкани. Възпалението се превръща в хронично и поразява стените на червата, провокирайки подуването им. В следващите редове ще ви разкажем по-подробно за това заболяване.
Какво представлява болестта на Крон?
Болестта на Крон се характеризира основно с възпаление и подуване на част от храносмилателния тракт. Може да се прояви по два начина: възпаление на тънкото черво или улцерозен колит на дебелото черво или възпаление на ректума. Но между двете заболявания болест на Крон и улцерозен колит има редица различия.
В червата се натрупва съединителна тъкан и това продължава, докато червата не се разширят, правейки все по-трудно преминаването на храна. Освен влошаване на храносмилането се наблюдава и болка. Пациентът може да се оплаква от диария и колики.
Прочетете и: Опитайте тези 6 домашни средства срещу колит
Кой страда от болест на Крон?
Всеки човек може да се разболее. Тя поразява както мъжете, така и жените. Лекарите предполагат, че заболяването може да е наследствено и да се предава от родител на дете Обикновено болестта се проявява, когато човек е на възраст между 13 и 30 години.
Кои са причините за появата на болестта на Крон?
Все още се извършват редица проучвания относно произхода на това заболяване. Към момента учените смятат, че това заболяване започва в имунната система по необяснима причина, атакувайки безвредни бактерии и вируси. По време на тази атака белите кръвни телца се натрупват по стените на червата. Това прекомерно натрупване води до хронично възпаление и увреждане.
Какви са симптомите на заболяването?
Те зависят от това коя част от храносмилателния тракт е поразена: устата, тънките или дебелото черво, ануса и т.н. Може да се прояви изведнъж и внезапно да изчезне. Възможен е и друг сценарий, при който заболяването дълго време безпокои пациента. Част от най-характерните симптоми са:
- Стомашна болка, колит
- Силна умора
- Треска
- Липса на апетит
- Загуба на тегло
- Болка по време на изхождане
- Запек
- Възпалени очи
- Фистули с гной край ануса
- Рани в устната кухина
- Подуване и болка в ставите
- Рани по кожата
- Подути венци
С какви изследвания се диагностицира болестта на Крон?
Лекарят е този, който ще постави правилната диагноза, след като ви бъдат направени необходимите изследвания, тъй като симптомите на това заболяване приличат доста на тези на редица други болести. Повечето пъти лекарите назначават:
- Кръвни изследвания
- Колоноскопия
- Компютърна томография
- Рентгенова снимка на корема
Лечение
Обикновено се прилагат следните медицински лечения при диагноза болест на Крон:
- Противовъзпалителни лекарства: за да облекчат възпалението, болката и диарията.
- Стероиди: използват се за кратък период от време, тъй като имат редица сериозни странични ефекти.
- Супресори на имунната система като азатиоприн: те спират имунната система да не атакува здравите части на тялото.
- Антибиотици: използват се за лечение на натрупаните бактерии в тънките черва.
Препоръчваме ви да прочетете и: Чайове за облекчаване на синдрома на раздразненото черво
Диетичен режим и хранене
За жалост, начинът ни на хранене няма да ни излекува от това заболяване, но може да облекчи възпалението и да намали болката. И така да подобри качеството ни на живот възможно най-много.
Диетолозите съветват да:
- Пием добавки с витамин В12: те ще ни помогнат да облекчим много от симптомите, предпазват от анемия и възпаление и укрепват имунната система.
- Приемаме хранителни добавки с калций и витамин D: те ще поддържат тялото ни в оптимална форма.
- Пием много вода, но на малки дози, всеки ден.
- Избягваме консумацията на храна, богата на фибри, която ще се отрази негативно върху възпалените черва.
- Ограничим консумацията на мазни, пържени храни и сосове.
- Намалим млечните храни. Те са по-трудни за усвояване и могат да провокират болка.
- Избягваме консумацията на храни, които провокират образуването на газове в тялото.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Lichtenstein, G. R.; Hanauer, S. B., and Sandborn, W. J. (2009). “Practice Parameters Committee of American College of Gastroenterology, Management of Crohn’s disease in adults”, Am J Gastroenterol, 104 (2): 465-483.
- Fry, R. D.; Mahmoud, N.; Maron, D. J.; Ross, H. M.; Rombeau, J. (2007). “Colon and rectum”. In: Townsend, C. M.; Beauchamp, R. D.; Evers, B. M., and Mattox, K. L. (Eds.) Sabiston Textbook of Surgery. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier.
- Rutgeerts, P.; Vermeire, S., and Van Assche, G. (2009). “Biological therapies for inflammatory bowel diseases”, Gastroenterology, 136 (4): 1182-1197.