Чайове за облекчаване на синдрома на раздразненото черво

За да се възползвате от полезните качества на билките е желателно да избягвате употребата на метални чайници; най-добре използвайте порцеланови и глинени съдове
Чайове за облекчаване на синдрома на раздразненото черво
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Синдромът на раздразнен ото черв о се среща по-често при жените . Не знаем със сигурност какво провокира това заболяване, съпроводено със силна болка, отразяваща се на ежедневния ни начин на живот в продължение на седмици и дори месеци.

Затова искаме да ви разкажем за няколко натурални средства, които се приготвят с помощта на билки, които ще ви донесат така желаното облекчение при синдрома на раздразненото черво.

Билките традиционно се използват за лечението на синдрома на раздразненото черво . Въпреки това ви съветваме да посетите лекар, който ще отговори на всичките ви въпроси. Билките, които ще ви бъдат необходими могат да бъдат открити лесно . Отидете в билков магазин или такъв за здравословни храни. Обикновено към една чаша вода се добавя една чаена лъжичка от съответните билки.

Можете да изпивате по две чаши чай дневно. За да се възползвате от полезните качества на билките е желателно да избягвате употребата на метални чайници; най-добре използвайте порцеланови и глинени съдове. Те са изработени от естествен материал и по този начин ще запазите ценните съставки на билките.

Билки облекчаващи синдрома на раздразненото черво

Чай от анасон
чаят от анасон ефикасно облекчава синдрома на раздразненото черво

Анасонът има приятен аромат на женско биле. Безспорно е отлично средство, облекчаващо стомашни проблеми и болки в корема. Анасонът намалява подуването, образуването на газове и освен това действа антиспазмо лити чно.

Силно се препоръчва на хора, които страдат от синдрома на раздразнен ото черв о . Трябва да знаете, че приемът на анасон не е препоръчителен, ако наскоро сте страдали от пристъпи на диария.

Синдромът на раздразненото черво варира от диария до запек, затова в този случай използвайте анасона само като средство за лечение в периода на проблеми с изхождането, т.е. при запек. За да си направите чай от билката се нуждаете от една супена лъжица семена на анасон.

Кипнете една чаша вода и прибавете анасона. Пийте чая на закуска и в следобедните часове.

Чай от лайка
лайката често се използва при симптоми на синдрома на раздразненото черво

Чаят от лайка е отлично средство за ефикасно облекчаване и лечение на синдрома на раздразненото черво. Цветовете на лайката притежават качества намаляващи възпалението. Освен това действат като релаксант и антибактериално средство. Пийте по две чаши чай дневно.

За да си приготвите напитката ви е необходима една чаена лъжица цвят от лайка. Можете да използвате и класическите пакетчета с чай. Кипнете вода и оставете билката да се запари за 10 минути.

Чай от мента
чаят от мента успокоява и помага при синдрома на раздразненото черво

Ментата принадлежи към семейството на карминативните растения, затова действа антиспазмо лити чно, отпускащо и седативно. Това означава, че в момента, в който постъпи в храносмилателната система, тя директно въздейства върху стомаха и червата, като намалява възпалението и болката и ви успокоява.

За да си направите чай от мента ви трябва една супена лъжица суха мента. Кипнете една чаша вода и оставете билката да се запари. Важно е да не добавяте захар към чая. Ако искате да го подсладите, използвайте стевия.

Чай от градински чай
градинският чай бързо помага при синдрома на раздразненото черво

Чаят от градински чай е изключително полезен при диария , повръщане и световъртеж. Това са основни симптоми на си ндрома на раздразнен ото черв о . Това растение притежава кръвосъсирващо действие, което ще ви помогне, за да облекчите състоянието си.

Освен това действа успокояващо и ви помага да се отпуснете и да си починете. Препоръчваме ви този чай, ако се оплаквате от изброените симптоми. За да си приготвите тази напитка са ви необходими 10 грама градински чай. Сварете билката в три чаши вода и оставете сместа да се запари 5 минути. Пийте по три чаши чай дневно.

Чай от мащерка
чаят от мащерка бързо облекчава симптомите на синдрома на раздразненото черво

Чаят от мащерка е друг о ефикасно средство за справяне със синдрома на раздразнен ото черв о . Това лечебно растение подобрява храносмилането, облекчава болката и възпалението, пречиства червата от токсини и бактерии.

Подобно на другите чайове за приготвянето на този се нуждаете от една чаена лъжица мащерка и чаша гореща вода. Кипнете водата и запарете сместа за няколко минути.

Чай от сминдух
чаят от сминдух е друго ефикасно средство срещу синдрома на раздразненото черво

Семената от сминдух се използват основно за лечение на проблеми, свързани с храносмилателната система, особено когато става дума за червата. Те са богати на витамин В, който ефикасно облекчава симптоми като раздразнителност, болка и регулира запек.

Препоръчваме ви да пиете по една чаша чай всеки ден. За да си го приготвите ви трябва една супена лъжица семена от сминдух. Кипнете водата, добавете семената и ги оставете да се запарят 5 минути. След това прецедете чая и го пийте бавно на глътки. Скоро ще усетите така желаното облекчение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Canavan, C., West, J., & Card, T. (2014). The epidemiology of irritable bowel syndrome. Clinical Epidemiology. https://doi.org/10.2147/CLEP.S40245
  • Alankar, S. (2009). A review on peppermint oil. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
  • Abascal, K., & Yarnell, E. (2005). Combining Herbs in a Formula for Irritable Bowel Syndrome. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2005.11.17

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.