Лечебните растения, с които да лекувате червата

Лечебните растения, с които да лекувате червата
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Неразположение, възпаления, запек, раздразнено черво … Вашите черва са от съществено значение за доброто функциониране на храносмилателната система. Те са отговорни за усвояването на хранителните вещества, както и за премахване на токсините Поради това е важно да се грижим за здравето им и да ги поддържате чисти и свободни от отпадъчни вещества. Ще ви обясним как да направите това с лечебните растения, описани в следващите редове.

Как да разберете, ако има нужда да лекувате червата си

  • Лесно е да се идентифицира. В действителност, това се е случвало почти на всеки: газове, запек, диария, а дори и класическите бели следи по езика и странен вкус в устата, когато имате проблем в червата.
  • Трябва да бъдете  внимателни и за нивата на стрес. Както вече знаете, вашия начин на живот оказва влияние върху здравето на дебелото черво. Това е мястото, където нервите се натрупват и причинят много видове здравословни проблеми.
  • Да добавим, че трябва редовно да детоксикирате червата. Ще трябва да ги държите добре почистени, за да се намали нивото на токсичност в тялото ви. Например, не забравяйте, че тънките черва пренасят хранителни вещества и ако има много натрупани токсини, ще  предадат тази токсичност към кръвта. Това е опасно в малка или голяма степен. Най-ясните симптоми на това явление са: суха или набръчкана кожа, общи проблеми с кожата, бъбреците или черния дроб, болка, умора … Всичко това трябва да ви подскаже евентуалния проблем.

Растения лекуващи гастроентерит

лечебните растения при гастроентерит - мента

Почти всеки е минавал през подобно състояние. Случва се, когато чревната слуз се възпали, в следствие на инфекция или натрупване на токсини. Изведнъж тялото ви е нападнато от патогенни микроорганизми, които засягат храносмилателния тракт и предизвикват диария, повръщане, треска …

От какво имате нужда

Лечебните растения, които ще ви послужат, са емолиенти с адстрингентни и противовъзпалителни свойства. Силно препоръчваме в първите дни не ядете никакви твърди храни, за да ускорите лечението с тези инфузии.

1. Зефир

Това растение е отлично успокояващо и противовъзпалително средство за организма. Можете да го намерите в магазините за натурални и диетични храни. За приготвяне на настойка, ще ви трябва само една супена лъжица от това лекарствено растение,  разтворена в чаша вода. Можете да пиете по две чаши на ден.

2. Мента и зелен анасон

Сместа от мента и зелен анасон се използва за успокоение на болките в стомаха, като хидратира и лекува възпалението на червата. Просто ще ви трябва по една супена лъжица от всяко едно от тях, което след това да сварите в количеството от една чаша вода. Нека престои така в продължение на няколко минути, след което можете да го консумирате. Пийте до 3 чаши  на ден.

3. Черен чай с лимон

Още едно от лечебните растения при гастроентерит. То ви хидратира, бори се с диарията, облекчава болката, понижава възпалението … Първото нещо, което трябва да направите, е черен чай. След това, поставяте няколко капки лимон, толкова , колкото сте сигурни, че няма да ви накара да повръщате.

Лечебните растения за лечение на колит

лечебните растения за лечение на раздразнени черва

Колитът е възпаление на дебелото черво. Вие сте  склонни да изпитвате болки в корема, диария … В най-тежките случаи, дори може да има кървене или гной. Той може да бъде резултат от атака на патогенни микроорганизми и дори резултат и страничен ефект от някои видове лекарства.

От какво имате нужда

Нужни са ви някои от лечебните растения с балансиращ ефект и защита на чревната флора. Добре е да са със стягащи и противовъзпалителни свойства, за да са полезни и за колита.

1. Отвара от евкалипт

Евкалиптът е чудесно растение за лечение на колит. Той има невероятно действие, което е в състояние да абсорбира токсините от червата.

Ето защо ви препоръчваме да пиете две до три чаши на ден от тази отвара. Можете да намерите евкалипт в билковите магазини, необходими са ви само четири-пет листа.Ще се почувствате чудесно след това.

2. Отвара от мащерка

Мащерката е много лесна за намиране. Освен това е много вкусна настойка за пиене и е със силен ефект.Има свойства да  се бои с чревното разлагане, поради което е много добра срещу възпаленията, токсините и бактериите. Пийте две чаши на ден на  закуска и преди вечеря. Просто сложете една чаена лъжичка от нея да заври, оставете за 5 минути и след това пийте по малко.

Растения за лечение на чревни колики

лечебните растения за лечение на колит и чревни проблеми

Причината за чревните колики е запушване на храносмилателния тракт. Той произвежда спазми на мускулите на червата и понякога предизвиква възпаления и добре познат синдром на раздразнените черва. Това е много досадно и болезнено заболяване.

От какво имате нужда

Лечебните растения, които препоръчваме,  имат спазмолитично действие и отпускат мускулите на храносмилателния тракт и да се предотврати тази изключителна мобилност, която винаги води до образуването на пречка за фекален материал. Така че, кои са най-добрите настойки? Има една специална и ефективна отвара , която ще  вземем под внимание.

Ленено семе, маточина и лайка

Вкусът е мек и изискан. Отварата е повече от ефективна за успокояване на коликите, подобряване на храносмилането, действа като силно спазмолитично, и ще послужи като добро успокоително и релаксант. Лененото семе, както и маточина и лайка са лесни за намиране. За да  направите отварата, просто сложете пакетче от всяко растение, както и две чаши вода да заврят. Нека престои в продължение на пет минути и се пие една чаша на всеки пет часа. Тя ще ви успокои и ще ви излекува. Не се колебайте да я изпробвате, защото е много приятна и здравословна.

[featured-post url=”https://zdraveikrasota.bg/8-hrani-za-prochistvane-na-cherniya-drob/”


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.