Здравословните ползи от водата

С всеки изминал ден водата се използва все по-често в различни терапии, целящи възстановяване на мобилността. А знаете ли, че водата крие редица други непознати ползи?
Здравословните ползи от водата

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Водата е жизненоважна за нашето здраве и съставлява по-голямата част от тялото на човека. Затова не е никаква изненада, когато чуем, че водата се превръща във все по-неизменна част от различни процедури, насочени към подобряване на здравословното състояние.

По-долу смятаме да ви разкажем за лечебните ползи от терапията с вода.

Звукът на водата действа релаксиращо

Изглежда звукът от падаща вода представлява отличен релаксиращ способ, който освен отпускане предизвиква и намаляване на стресовите нива. По същия начин водата може да помогне при проблеми с концентрацията. Всъщност, дотук не ви казваме нищо ново.

Тези свойства на водата са били познати на арабските култури от хилядолетия – именно поради това е било нещо обичайно да видите фонтани под път и над път.

Океанската вода притежава лечебни свойства

водата от океана е много полезна

Морската вода или солената вода се характеризират със свойства, които са изключително лечебни при определени състояния. Освен това те са отлични отпускащи средства. Както всички ние знаем, океанската вода се използва в различни продукти, особено такива, насочени към овлажняване. Солената вода оказва силно антисептично действия при малки рани.

Термалната вода е много полезна

Термалната вода представлява популярно лечебно средство при определени състояния. Причината за това се крие във факта, че този тип води съдържат особени естествени елементи – всичките до един полезни за човешкото тяло в определени дози. Високата температура също така унищожава вирусите и повишава насищането с кислород. И ако това не е достатъчно, за да ви убеди, този тип води укрепват здравето на кожата и стимулират възстановителните процеси при проблеми с кожата.

В заключение термалните води са ни от помощ като средство срещу:

  • Ревматични заболявания
  • Метаболитни заболявания, например подагра, диабет и затлъстяване.
  • Стомашно-чревни проблеми.
  • Несериозни дихателни проблеми.
  • Неприятни последствия заради травма.
  • Проблеми с кръвообращението.
  • Гинекологични заболявания.

Водата помага за възстановяване на подвижността

С всеки изминал ден водата се използва все по-често в различни терапии, целящи възстановяване на мобилността. Доказано е, че упражненията във водна среда помагат при пациенти с двигателни проблеми.

Тренировките във вода стимулират оптималното функциониране на мускулите и ставите. Чрез подобни процедури се постигат завидни резултати по един лесен и естествен начин.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 причини за болка в ставите

Водата идва на помощ и при проблеми с килограмите

Водата идва на помощ и при проблеми с килограмите

Ползата от водата в борбата с излишните килограми е друга здравословна полза от водната терапия. От една страна, честото пиене на вода помага на тялото да изгаря повече мазнини.

От друга страна, упражненията във водна среда карат тялото да се натовари повече, като това означава, че и изгорените калории са повече.

Водороден пероксид

Да, не всичко около него ни е известно. Някои експерти обаче предполагат, че хидроген пероксидът е много полезен за човекаосновно става дума за неговите лечебни свойства и успешното му приложение при сериозни заболявания, например рак.

Разбира се, необходими са още изследвания и тестове, за да сме напълно сигурни.

Въпреки това в наши дни има места, в които се прави такъв тип алтернативна терапия.

Надеждата, че хидроген пероксидът може да се окаже истински дар за човека, е все още силна. Бъдещето ще покаже колко голяма е ползата му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.