Blue Majik: Произход, употреби и свойства

Чували ли сте за blue majik? Ще се изненадате да чуете, че е един от елементите използвани за оцветяване в синьо на млечните шейкове.
Blue Majik: Произход, употреби и свойства

Последна актуализация: 09 април, 2023

Blue majik е производно на водорасли спирулина, използвани при приготвянето на различни рецепти. Има характерен син цвят, който обикновено оцветява ястията, към които се добавя. В допълнение, се отличава със своите хранителни свойства, свързани с благоприятни ефекти върху здравето.

Като цяло трябва да се отбележи, че приемът на водорасли се е увеличил през последните години. Journal of Medicinal Food твърди, че те са източник на биоактивни съединения като фибри, растителни стероли, мастни киселини и антиоксиданти. Следователно се считат за добър вариант за подобряване на качеството на диетата.

Какво е син маджик?

Blue majik е водорасло, което е много подобно на спирулина; основната му разлика е свързана с концентрацията на фикоцианин, вещество, което му придава синия цвят. Някои хора обаче го смятат за „суперхрана“ поради съдържанието му на основни хранителни вещества и потенциалните му ползи.

Разбира се, говорим за дефицитна и донякъде скъпа храна. Пазарната му цена е около 50 евро за 50 грама (2 унции), така че не се използва често в кулинарията. Можете обаче да го използвате, за да оцветите почти всяка рецепта, придавайки й отличителен щрих.

Хранене и възможни ползи

Blue majik
Богатият на макро- и микроелементи състав на blue majik може да донесе ползи за здравето.

Blue majik се отличава с висока концентрация на витамини, минерали и голям брой съединения с антиоксидантна активност. За да бъдем по-точни – и според статия, публикувана в Journal of the American Nutrition Association – това е източник на следните хранителни вещества:

 • Въглехидрати
 • Витамини (А, С и Е)
 • Минерали (желязо, калций, хром, мед, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий и цинк)
 • γ-линоленова киселина
 • Пигменти като хлорофил А и фикобилипротеини (С-фикоцианин, алофикоцианин и β-каротин)

Благодарение на този състав, редовната му консумация носи много ползи. Нека ги разгледаме.

Blue Majik помага за забавяне признаците на стареене

Антиоксидантите в синия маджик са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали и натрупването им в тъканите на тялото. По този начин се намалява честотата на много хронични патологии, в допълнение към забавянето на признаците на стареене.

Допринася за профилактиката на анемия

Желязото, съдържащо се в синия маджик, допринася за избягване на евентуален дефицит на желязо, който може да повлияе на появата на анемия. Проучване при плъхове, докладвано в Food & Function, установи, че микроводораслите са хранителни обогатители на желязото, които могат да подобрят дефицита на желязо.

Препоръчително е да се приема заедно с витамин С, тъй като не се усвоява толкова добре, тъй като е от растителен произход.

От друга страна, трябва да се отбележи, че това водорасло е една от малкото храни от растителен произход, които съдържат витамин В12. Дефицитът на това хранително вещество е често срещан при веганските диети и причинява мегалобластна анемия в средносрочен план. Ето защо е препоръчително да се консумират този вид добавки.

Blue Majik помага за предотвратяване на някои хронични заболявания

Повечето хронични патологии дължат своя произход на липсата на контрол на възпалението и окисляването. За да предотвратите и двете ситуации, от решаващо значение е да осигурите ежедневния прием на антиоксиданти в диетата.

Фитонутриентите, съдържащи се в зеленчуците и водораслите, са особено полезни за тази цел. Публикация чрез Oxidative Medicine и Cellular Longevity описва подробно, че тази разновидност на добавките има хиполипидемичен, хипогликемичен и антихипертензивен потенциал.

Високата цена, основният недостатък на синия маджик

Синя спирулина
Един от основните недостатъци на синия маджик е високата му цена, така че може да се замени с други храни.

Въпреки свойствата и съдържанието на хранителни вещества, истината е, че blue majik е твърде скъпа храна, за да бъде включен в контекста на редовната диета. Това несъмнено е основният му недостатък. Няма смисъл да го приемате от време на време, за да изпитате ползи, тъй като няма да се забележат промени.

Когато планирате здравословна диета, наистина е важно да осигурите разнообразие и баланс, в допълнение към консумацията на много зеленчуци на дневна база. Не е необходимо да се прибягва до екзотични видове като синия маджик, за да накарате тялото да функционира правилно. Други по-често срещани храни, като боровинките, могат да имат подобен ефект.

Как да използвате Blue Majik?

Blue majik често се продава в прахообразна форма. Използването му в кулинарен контекст е много лесно, една чаена лъжичка ще служи за оцветяване на почти всяка рецепта и ще внесе нотка вкус. Обичайно е тази храна да се добавя към смутита и някои супи, с цел придаване на екзотичен и отличителен щрих.

Също така е възможно да се намерят добавки със син маджик, които имат за цел да осигурят концентрат от водораслите, за да се възползват от полезните им свойства. Те могат да се консумират ежедневно. Въпреки това, добавките с антиоксидантни съединения не се препоръчват във всички ситуации.

Blue majik, морско водорасло с полезни свойства

Синият маджик е много екзотичен вид водорасло, все още не много широко известен. Отличава се предимно с органолептичните си характеристики и високата си цена. На някои места започва да се използва за боядисване на ястия и рецепти в характерно синьо.

Въпреки това не е необходимо да включвате тази храна в диетата си, за да си осигурите добро здраве. Има много други опции, които могат да изпълняват подобни функции. Някои добри примери са червените плодове или кръстоцветните зеленчуци, които също се отличават със съдържанието си на антиоксиданти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. doi: 10.1155/2017/3247528. Epub 2017 Jan 15. PMID: 28182098; PMCID: PMC5274660.
 • Galvan, Y. P., Alperovich, I., Zolotukhin, P., Prazdnova, E., Mazanko, M., Belanova, A., & Chistyakov, V. (2017). Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Current aging science10(1), 56–67. https://doi.org/10.2174/1874609809666160921120008.
 • Gao F , Guo W , Zeng M , Feng Y , Feng G . Effect of microalgae as iron supplements on iron-deficiency anemia in rats. Food Funct. 2019 Feb 20;10(2):723-732. doi: 10.1039/c8fo01834k. PMID: 30664135.
 • Gogna S, Kaur J, Sharma K, Prasad R, Singh J, Bhadariya V, Kumar P, Jarial S. Spirulina- An Edible Cyanobacterium with Potential Therapeutic Health Benefits and Toxicological Consequences. J Am Nutr Assoc. 2022 Aug 2:1-14. doi: 10.1080/27697061.2022.2103852. Epub ahead of print. PMID: 35916491.
 • Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644.
 • Senthilkumar, K., & Kim, S.-K. (2015). Marine Algae and Chronic Diseases. In Marine Algae Extracts (pp. 557–574). Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. https://doi.org/10.1002/9783527679577.ch32
 • Socha, D. S., DeSouza, S. I., Flagg, A., Sekeres, M., & Rogers, H. J. (2020). Severe megaloblastic anemia: Vitamin deficiency and other causes. Cleveland Clinic journal of medicine87(3), 153–164. https://doi.org/10.3949/ccjm.87a.19072.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.