Как и кога да приемате спирулина, за да бъде ефектът й максимален
Спирулина е вид водорасло. През последните години се приема под формата на хранителна добавка или храна за повишаване приема на витамини и минерали по лесен и естествен начин.
Открийте невероятното й действие както и кога и как е най-добре да я приемате, ако искате да се радвате на максимален ефект.
Какво представлява спирулина?
Спирулина е синьо-зелено водорасло, обитаващо алкални, топли морски води с ниско съдържание на сол. Името му произхожда от интересната му спираловидна форма. Научното му име е Arthrospira.
Спирулина е една от най-пълноценните и полезни храни, които NASA демонстрира през 1988 година, когато включва водораслото в менюто на астронавтите.
Това водорасло е присъствало и на масата на ацтеките, когато са им предстояли тежки физически задачи. Днес се използва като добавка от спортистите.
Хранителна стойност
Благодарение на чудесните си хранителни показатели спирулина е изключително ефикасно средство за справяне с различни видове дефицит в организма, както и за лечение на редица заболявания.
Нека да разгледаме състава на това водорасло:
- То е един от най-добрите източници на растителни протеини с висока биологична стойност и лесно усвоими от организма. Съдържа около 65 – 70% протеини.
- Богато е на хлорофил, зеленият пигмент със силно детоксикиращо действие.
- Спирулина съдържа и голямо количество витамини B, C, D и E.
- В състава му откриваме калий, селен, мед, манган, магнезий, фосфор и цинк.
- Освен изброеното това вълшебно водорасло съдържа и храносмилателни ензими.
- Отличава се с антиоксидантното си действие (благодарение на натуралните пигменти): хлорофил, каротеноиди и фикоцианин.
- Седем процента от съдържанието на това водорасло представляват есенциални мастни киселини.
Ползи за здравето
Спирулина е изключително полезна за здравето. Тя:
- Спомага отслабването, затова се препоръчва като допълнение към здравословните диети. При консумация засища, тъй като активира метаболизма и изгарянето на мазнините.
- Насърчава развитието на полезната флора, регулира и пречиства червата.
- Контролира възпаленията.
- Облекчава болката в ставите.
- Предпазва от остеопороза.
- Предпазва и се бори срещу анемията, без да е необходим приема на добавки с желязо.
- Притежава мощно пречистващо действие, спомагащо естественото изхвърляне на токсините натрупани в организма и водещи до появата на редица заболявания.
- Повишава нивото на енергия като същевременно намалява умората и стреса.
- Подобрява концентрацията и паметта.
- Спомага процеса на храносмилане.
- Укрепва имунната система и ускорява процеса на възстановяване след боледуване.
- Антиоксидантното й действие предотвратява появата на признаци на стареене и клетъчното увреждане причинени от свободните радикали, стреса и т.н..
- Подобрява функционирането на бъбреците.
Как и кога да приемате спирулина?
Как и кога да приемате спирулина зависи от това какво искате да постигнете:
- Ако искате да отслабнете: Приемайте спирулина половин час преди всяко хранене с чаша вода. Така това водорасло естествено ви засища и помага да ядете по-малко, без да сте гладни.
- Ако искате да напълнеете: Приемайте спирулина след като се нахраните, по време на десерта.
- Като специфично лечение за определено заболяване: Приемайте спирулина половин час преди ядене на гладно.
- Като хранителна добавка: Прибавяйте я към зелените смутита приготвени от плодове и зеленолистни зеленчуци.
Препоръчваме ви да си купувате висококачествена органична спирулина, за да сте сигурни, че не съдържа вредни съставки, тъй като водораслите притежават способността да поемат вредните вещества във водата.
Прочетете и: Здравословна диета за отслабване за хората с диабет
Препоръчителна доза
Можете да приемате спирулина на прах с вода или храна или под формата на капсули или таблетки.
Обичайната начална доза е 500 мг – или 1 г приемани 1 – 3 пъти дневно. Можете постепенно да увеличавате дозата като обръщате внимание на начина, по който реагира тялото ви (дори е добре да бъдете под лекарско наблюдение).
Важно е да започнете с малка доза заради силното диуретично действие на това водорасло, което може да доведе до неприятни странични ефекти водещи до дискомфорт (главоболие, храносмилателни смущения, т.н.).
Поради тази причина ви препоръчваме да пиете много вода по време на терапията, поне 6 – 8 чаши дневно, освен течностите, които приемате по време на хранене.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- AlFadhly, N., Alhelfi, N., Altemimi, A., Verma, D., Cacciola, F., & Narayanankutty, A. (2022). Trends and technological advancements in the possible food applications of Spirulina and their health benefits: A Review. Molecules, 27(17). https://www.mdpi.com/1420-3049/27/17/5584
- Ahmad, A., Intikhab, A., Zafar, S., Farooq, U., Shah, H., Akram, S., Abid, J., Parveen, Z., & Iqbal, S. (2023). Spirulina, an FDA-approved functional food: Worth the hype? Cellular and Molecular Biology, 69(1), 137-144. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37213142/
- Ezquerra, J., & Chan, J. (2021). Capacidad antioxidante y mecanismo de acción de pigmentos en organismos marinos. CienciaUAT, 15(2), 186-197. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-78582021000100186
- Fais, G., Manca, A., Bolognesi, F., Borselli, M., Concas, A., Busutti, M., Broggi, G., Sanna, P., Castillo, Y. M., Rivero, R., Bencomo, A., Ventura, Y., Altea, M., Pantaleo, A., Gabrielli, G., Biglioli, F., Cao, G., & Giannaccare, G. (2022). Wide Range Applications of Spirulina: From Earth to Space Missions. Marine Drugs, 20(5), 299. https://www.mdpi.com/1660-3397/20/5/299
- García, R., Rodríguez, J., & Mejía, D. (2020). Efecto hepatoprotector, antioxidante y anticancerígeno de la espirulina. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 19(6). https://revhabanera.sld.cu/index.php/rhab/article/view/2960
- Lixi, F., Vitiello, L., & Giannaccare, G. (2024). Marine Natural Products Rescuing the Eye: A Narrative Review. Marine Drugs, 22(4), 155. https://www.mdpi.com/1660-3397/22/4/155
- Moradi, S., Ziaei, R., Foshati, S., Mohammadi, H., Nachvak, S., Rouhani, M. (2019). Effects of Spirulina supplementation on obesity: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Complementary Therapies in Medicine, 47. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919311367
- Ragusa, I., Nardone, G. N., Zanatta, S., Bertin, W., & Amadio, E. (2021). Spirulina for Skin Care: A Bright Blue Future. Cosmetics, 8(1), 7. https://www.mdpi.com/2079-9284/8/1/7
- U. S. Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Seaweed, spirulina, dried. FoodData Central. USDA. Consultado el 16 de abril del 2024 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170495/nutrients
- Wan, D., Wu, Q., & Kuča, K. (2021). Chapter 57 – Spirulina. Nutraceuticals (Segunda Edición). Efficacy, Safety and Toxicity, 959-974. Academic Press. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128210383000574
- WebMD. (2020). Blue-Green Algae – Uses, Side Effects, and More. WebMD. Consultado el 10 de abril de 2024. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-923/blue-green-algae