Амнезия във взаимоотношенията: Моят партньор забравя важни неща

Ако партньорът ви забравя важни неща във връзката ви, може да се почувствате обидени. Ще ви разкажем какво представлява въпросната амнезия във връзката и как се отразява на взаимоотношенията ви.
Амнезия във взаимоотношенията: Моят партньор забравя важни неща
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 10 ноември, 2023

Случвало ли се е вашият партньор да забрави датата на вашата годишнина или рожден ден? Той или тя отрича да е казал думи, които знаете, че е изрекъл? Той или тя не помни онази важна вечеря, когато се помирихте след проблем? Ако тези ситуации ви звучат познато, вашият романтичен партньор може да страда от амнезия във връзката.

Това е често срещано явление, което може да се случи на всеки и се дължи на различни причини. Това обаче е и източникът на много спорове в двойките. Ако бъде неразбрано или се случва твърде често, това в крайна сметка засяга дълбоко връзката. В какво се състои и как да се справим с него?

Какво е амнезия във връзката?

Амнезията във връзката се състои от системно забравяне на моменти, събития или ситуации. Които са значими за един човек в една връзка. Неговият партньор може да забрави определени дати, важни споделени преживявания или разговори, които са били от съществено значение за връзката.

Не е необходимо да става въпрос само за необикновени преживявания като специално пътуване или концерт, може да се отнася и за ежедневни моменти. По същия начин не само положителните ситуации могат да бъдат забравени, но и по-неприятните дискусии или ситуации.

Накратко, единият от партньорите има проблеми да си спомни нещо, което е силно емоционално важно за другия човек. По същата причина тези, които помнят перфектно, не могат да разберат как партньорът им е могъл да забрави нещо.

Амнезия във връзката.
Релационната амнезия може да доведе до конфликти за двойката.

Какви са причините за амнезия във връзката?

Произходът на амнезията във връзката не винаги е един и същ. За да разберем откъде идва проблемът, е необходимо да анализираме друго поведение и динамика в отношенията, за да ни насочат в една или друга посока. Въпреки това, ето най-честите причини.

Различни гледни точки

Това е една от най-честите причини за възникване на амнезия във връзката: всеки партньор обработва, чувства и преживява събитията по различен начин. По същата причина спомените им не са същите. Това означава, че това, което за един човек може да бъде важен разговор или събитие, може да не е толкова значимо за другия.

Всеки човек може да оцени и приоритизира различни моменти или дори да интерпретира една и съща ситуация по различен начин. Така паметта на двамата ще се различава и това може да доведе до спорове. Може би никой (или и двамата) не е прав, тъй като всеки го е изпитал по свой начин.

Липса на внимание и ангажираност – причина за амнезия във връзката

Понякога тази липса на памет идва от липса на интерес. Ако връзката е изпаднала в рутина, ако човек живее автоматично и е с ума си другаде, тогава е по-трудно да кодирате спомените в ума си, тъй като той няма да им обръща внимание.

Установено е също, че емоциите играят основна роля в консолидирането на паметта и че информацията, която свързваме с интензивна емоция, е по-лесна за съхраняване и извличане.

Поради тази причина, ако чувствата на човека са избледнели и той/тя изживява времето си с партньора си само като сила на навик, тогава паметта му ще се проваля по-често.

Личностни черти

Наличието на различни характери също е свързано с амнезия във връзката. В случаите, когато един човек е склонен да помни всичко, а другият е склонен да забравя, обичайно е първият да има невротични черти, а вторият да живее изключително в настоящето.

За първите е важно да запомнят всяка дума и опит. И те ще приемат като обида, ако партньорът им не го направи. Обратно, вторите ще бъдат по-фокусирани върху ежедневните дейности и ще придават по-малко значение на случилото се в миналото.

Въпреки това, неудовлетвореността в отношенията и невротизмът са свързани, така че неудобството ще стане очевидно по-рано.

Емоционална манипулация – причина за амнезия във връзката

И накрая, не можем да изключим, че тази очевидна липса на памет е стратегия на емоционална манипулация. Твърдението, че не помните нещо, може да бъде инструмент за избягване на отговорност. Обезсилване на казаното от другия човек или получаване на някакъв друг вид облага.

Освен това, ако се практикува систематично, може да доведе до това партньорът да се усъмни в собствената си преценка и да бъде оставен на милостта на другия. Това е известно като газлайтинг.

Спорове и проблеми във връзката ви.
В някои връзки единият от партньорите се преструва, че не помни съответните събития с единствената цел да манипулира другия.

Какви са последствията от амнезията във връзката?

Последствията от амнезията във връзката в двойката са различни за всеки партньор. Този, който обикновено помни, може да се почувства обиден, наранен и презрян от забравата на другия. Може да чувства, че партньорът му не го взема под внимание, че не цени времето им заедно и че  не е приоритет в живота му.

От друга страна, този, който има амнезия, може да се чувства притиснат и тормозен от постоянните упреци на другия. Обвиненията в липса на любов или ангажираност от страна на партньора могат да бъдат болезнени и обидни. Което също води до множество конфликти и спорове.

Какво можем да направим по въпроса?

Мерките, които могат да се предприемат в този случай, зависят от причината. За да се идентифицира причината, е необходимо да се вземе предвид по-широкия контекст. Ако това е липса на внимание или ангажираност, това отношение ще бъде видимо в други аспекти на връзката. Това ще важи и в случай на манипулация.

В тези ситуации е препоръчително да оцените ситуацията и да обмислите напускане на връзката, за да защитите целостта си. Търсенето на професионална помощ е от ключово значение за определянето на най-добрите варианти.

От друга страна, ако се възприема амнезия във връзката, защото личностите или перспективите на двамата са различни, другите аспекти на двойката ще функционират адекватно. В този случай комуникацията и гъвкавостта ще бъдат определящи.

Важно е да имате предвид факта, че ако вашият партньор не помни същите събития или моменти като вас – или не ги помни по същия начин – не означава, че той или тя не ви обича. И така, последният ни съвет към вас е да не принуждавате другия човек да мисли, тълкува и чувства по начина, по който вие го правите, и да проявите максимално разбиране.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (1997). Neuroticism, marital interaction, and the trajectory of marital satisfaction. Journal of personality and social psychology72(5), 1075.
  • Tyng CM, Amin HU, Saad MNM, Malik AS. The Influences of Emotion on Learning and Memory. Front Psychol. 2017;8:1454. Published 2017 Aug 24. doi:10.3389/fpsyg.2017.01454
  • Johnson VE, Nadal KL, Sissoko DRG, King R. “It’s Not in Your Head”: Gaslighting, ‘Splaining, Victim Blaming, and Other Harmful Reactions to Microaggressions. Perspect Psychol Sci. 2021 Sep;16(5):1024-1036. doi: 10.1177/17456916211011963. PMID: 34498522.
  • Logatt, C. A. (2016). ¿Cómo influyen las emociones en el aprendizaje? Descubriendo el cerebro y la mente – AE, 83, 6–7.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.