Американската оптометрична асоциация препоръчва очни прегледи всяка година

Колко често трябва да си правите очен преглед? Всяка страна си има различни препоръки и невинаги има съвпадение. Правим анализ на новите препоръки на експертите.
Американската оптометрична асоциация препоръчва очни прегледи всяка година
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 03 май, 2023

Американската оптометрична асоциация (AOA) публикува своите нови насоки за скрининг на зрението и офталмологичен контрол при възрастни. Този път се натъкнахме на нещо ново: експертният консенсус препоръчва очни прегледи всяка година за тези на 18 и повече години.

Преди тази актуализация AOA имаше различен критерий за честотата на очните прегледи при възрастни. Това беше предишното предложение:

  • 18-39 години: един преглед на всеки две години и всяка година само за тези с рискови фактори.
  • 40-64 години: същата препоръка като предишната възрастова група.
  • Над 65 години: преглед всяка година.

Следователно промяната на Американската оптометрична асоциация намалява интервала на очен преглед при голям брой хора. Въпреки това, не всички експерти са съгласни с новите насоки и някои страни дори препоръчват различна честота.

Защо AOA промени насоките си относно въпросните очни прегледи?

Американската организация посочва, че разпространението на зрителни проблеми е много високо. Следователно предложението за съкращаване на времето за скрининг би било още един инструмент за бързо откриване и лечение на очните заболявания.

Според Световната здравна организация (СЗО) в света има приблизително 200 милиона души, страдащи от някаква форма на слепота. По-конкретно, в Съединените щати 4,2 милиона души на възраст над 40 години страдат от действителна слепота или много лошо зрение, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Много от тези случаи са предотвратими. Тоест, ако има ранно откриване, може да се осигури лечение за предотвратяване на прогресията до пълна загуба на зрението.

Намерението на AOA надхвърля цялата тема за слепотата, която е реален, икономически и социален проблем. Тази медицинска организация се застъпва за глобално мислене за значението на зрението:

Актуализираното ръководство предоставя на лекарите по оптометрия средствата за осигуряване на качествени изчерпателни очни прегледи, които пряко водят до подобрена зрителна функция и качество на живот на пациента.[/atomik – цитат]

Очен преглед
Очните прегледи при възрастни позволяват ранно откриване на очни заболявания.

Каква е директивата в другите страни?

Годишният очен преглед, предложен от Американската оптометрична асоциация, не среща одобрение във всички медицински области. Всъщност някои специалисти в Съединените щати са заявили, че честотата е прекомерна за хора без рискови фактори и симптоми.

Американската академия по офталмология има в сила протокол за очен преглед, който последно беше препотвърден през 2009 г. и който не е в съответствие с AOA. Там е посочено, че трябва да има цялостен очен преглед на 40 години. След това, ако няма рискови фактори, тогава няма нужда от изследване до 54 години, а след това на всеки 2 до 4 години. Когато няма никакви симптоми или рискови фактори, честотата ще бъде намалена до 1-3 години след 55-годишна възраст.

Но какво се препоръчва в други страни? Да видим:

  • Аржентина: Министерството на здравеопазването в тази страна установява годишен офталмологичен преглед за всички над 40 години.
  • Испания: Испанското дружество по офталмология се съгласява и препоръчва годишен преглед след 40-годишна възраст.
  • Мексико: Мексиканското правителство настоява за годишни прегледи, но уточнява, че тази честота е от съществено значение за тези с рискови фактори, като високо кръвно налягане или диабет.
  • Англия: Колежът за оптометристи в Обединеното кралство има специална скала, базирана на риска и възрастта за възрастни. Тази асоциация предлага скрининг на всеки 2 години при тези над 16 години, намалявайки до една година, когато са диагностицирани проблеми като диабетна ретинопатия.

Разликата между консенсус и доказателства

Препоръката за годишен визуален преглед на Американската оптометрична асоциация пояснява в своето ръководство, че това е консенсусът на експертите, когато става дума за пациенти между 18 и 64 години. Това означава, че това е препоръка, направена от лекари със специфична област на опит.

Консенсусът обаче не се основава изцяло на научни доказателства, а на опит. Това означава, че няма убедителни проучвания и изследвания, които да служат като солидна подкрепа.

Напротив, годишните очни прегледи за хора над 65 години имат научни доказателства в подкрепа на препоръката. Има изследвания и анализи, които показват полезността на очните прегледи всяка година при възрастни хора.

Очни прегледи всяка година.
Наличието на очевидни симптоми на проблеми със зрението трябва да доведе до консултация с офталмолог.

Какво трябва да направим според новата препоръка за очни прегледи на AOA?

Логичният въпрос, до който стигаме е какво решение да вземем като пациенти. Съобразяваме ли се със съвета на Американската оптометрична асоциация за един очен преглед годишно? Или се придържаме към текущите съвети в страната ни на пребиваване?

Някои проучвания, проведени за определяне на влиянието на възрастта върху зрението и нуждата от очила, установиха, че 55-годишната възраст е повратна точка. Тоест от този момент нататък скринингът на зрителната острота изглежда става по-важен, тъй като хората, които са насочени към офталмолог, получават очилата, от които се нуждаят за своя проблем със зрението.

От 55-годишна възраст, според науката, годишният очен преглед може да бъде по-полезен.

AOA уточнява, че предложението е за цялостен очен преглед, а не само за проверка на зрителната острота. Експертът, който извършва прегледа, трябва да проучи семейната медицинска история, да оцени цветоусещането, да проследи късогледството, далекогледството и астигматизма, както и да анализира движенията на очната ябълка.

По-конкретно, ако сте на възраст над 18 години и по-млади от 65 години и има възможност за годишен очен преглед, тогава не е лоша идея да го направите. Ако нямате симптоми или рискови фактори, можете да го правите на всеки 2 години.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.