Как да разпознаете астигматизма при децата

Децата с астигматизъм изпитват трудности при четене и учене. В тази статия ще ви разкажем как да разпознаете астигматизма при децата.
Как да разпознаете астигматизма при децата

Последна актуализация: 04 януари, 2021

Какво знаете за астигматизма при децата?

Астигматизмът при децата е често срещан проблем засягащ зрението. Наблюдава се при около 15% от населението по света. Повечето случаи започват в детството или пубертета.

Астигматизмът има генетичен характер. Тази информация може да спомогне поставянето на диагнозата, тъй като често е съпроводен с други увреждания на зрението като миопия, която също е наследствена.

Проблемът е, че ако астигматизмът при децата не бъде открит навреме, може значително да повлияе на представянето им в училище. Затова в тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за заболяването, както и как се поставя диагнозата.

Какво представлява астигматизмът при децата?

Астигматизмът е грешка на пречупване, при която образите са неясни, също както при късогледството и далекогледството. Грешките на пречупване представляват нарушения на зрението, пречещи на окото да фокусира правилно светлината от ретината. В резултат зрението е замъглено.

В случаите на астигматизъм, трудностите се появяват, когато човек се опита да се фокусира върху даден обект, без значение дали е близко или далеч. С други думи, това заболяване засяга виждането наблизко и надалеч.

Различава се от миопатията или късогледството, тъй като при последното далечните предмети се виждат неясно. От своя страна хиперопията или далекогледството засягат виждането наблизо. Важно е да знаете как да ги различавате, тъй като изискват различни корекции.

Какво знаете за астигматизма при децата?

Детският астигматизъм има наследствен характер. Затова е по-често срещан и при родителите и при децата.

Прочетете и: Фантастични упражнения за подобряване на зрението

Какви са причините за поява на астигматизма при децата?

Както вече споменахме, астигматизмът при децата има наследствен характер. С други думи среща се много по-често, когато единият или двамата родители страдат от него. Въпреки това има случаи без фамилна обремененост, тъй като генетичният компонент не е определящ.

Роговиците на децата с астигматизъм са по-равни от нормалното. Този вътрешен сегмент на очната ябълка позволява на лъчите светлина да се фокусират върху ретината. Нормалната им форма е вдлъбната.

Поради тази причина, когато роговиците са равни, лъчите не се проектират върху ретината, а по-скоро пред или зад нея. В някои случаи формата на лещата също е нарушена, освен тази на роговицата.

Видове астигматизъм

Има различни видове астигматизъм при децата, в зависимост от тона дали са свързани или не са с други грешки на пречупване. За да разберете за какво става въпрос, първо трябва да знаете какво представляват меридианите на окото. Ако погледнете окото отпред, меридианът разделя очната ябълка отгоре надолу. Другият разделя окото от ляво на дясно.

Първият вид астигматизъм е миопичен астигматизъм. В този случаи единият или двата меридиана се фокусира като око с късогледство. От друга страна астигматизмът при децата може да бъде и хиперопичен. В този случай окото не може да се фокусира добре на близки разстояния. И накрая астигматизмът може да бъде комбиниран, съчетавайки грешки на предходните два.

Симптоми на астигматизма при децата

За да разпознаете астигматизма при децата е важно да обръщате внимание на симптомите. По-трудно е да разпознаете астигматизма, отколкото миопията или хиперопията. Тъй като признаците им са очевидни и не затрудняват веднага представянето на детето в училище.

Един от най-често срещаните симптоми са затрудненията в училище и изоставането без видима причина. Детето може да изглежда невнимателно или нефокусирано, дори и хиперактивно. Тази липса на концентрация произхожда от невъзможността за фокусиране на буквите в учебниците или на дъската.

Тези деца често страдат от главоболие и изкривяват главата си на една страна, за да фокусират предметите. Друг характерен жест е навеждането на главата, за да виждат по-добре. Това води до зачервяване на очите или сърбеж поради силното натоварване.

Малкият интерес към четене се крие в затрудненото виждане. Когато тези деца четат на глас, някои пропускат цели редове от текста.

Проблемите със зрението могат да се дължат и на астигматизма при децата.

Проблемите с четенето, свързани с астигматизма при децата, се дължат на проблеми със зрението, а не на умствени затруднения.

Препоръчваме ви да прочетете и: Замъглено зрение – защо се появява?

Как се диагностицира астигматизма при децата

За да бъде диагностициран астигматизма при децата, освен че трябва да наблюдавате  гореописаните симптоми, трябва да заведете детето на офталмолог. Специалистът ще провери зрението му с определени методи и ще му постави диагноза.

По време на очния преглед офталмологът обикновено използва различни лещи, за да оцени зрението на детето. Ако на детето бъде поставена диагноза астигматизъм, най-вероятно ще му бъдат изписани очила или контактни лещи. Но това се преценява за всеки един отделен случай.

Това, което трябва да запомните е, че астигматизмът при децата се отразява на обучението им. Затова трябва да сте запознати с описаните симптоми, например да наблюдавате как четат и дали често се оплакват от главоболие. Отговорността за разпознаване на астигматизма е на родителите и учителите, тъй като те прекарват най-много време с децата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Frecuencia de ametropías en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312010000300004
  • Bermúdez, Marta, Yolanda López, and Luisa Fernanda Figueroa. “Astigmatismo en niños.” Ciencia y tecnología para la salud visual y ocular 4.7 (2006): 57-62.
  • Características del astigmatismo en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762019000200008
  • Lee, Jason, and Daniele P. Saltarelli. “Management of Astigmatism in Children.” Practical Management of Pediatric Ocular Disorders and Strabismus. Springer, New York, NY, 2016. 51-58.
  • Zeng, Wen-hui. “Astigmatism on optical quality in young patients with low to moderate myopia.” International Eye Science 18.12 (2018): 2293-2296.
  • Liu, Yanlin, et al. “Evaluating internal and ocular residual astigmatism in Chinese myopic children.” Japanese journal of ophthalmology 61.6 (2017): 494-504.
  • Shah, Rupal L., et al. “Genome-wide association studies for corneal and refractive astigmatism in UK Biobank demonstrate a shared role for myopia susceptibility loci.” Human genetics 137.11-12 (2018): 881-896.
  • Shao, Xu, et al. “Age-Related changes in corneal astigmatism.” Journal of Refractive Surgery 33.10 (2017): 696-703.
  • Garg, Pragati, and Astha Agrawal. “Prevalence of astigmatism in headache.” Indian Journal of Clinical and Experimental Ophthalmology 4.2 (2018): 268-272.
  • Ijaz, Rida, Hijab Ijaz, and Naeem Rustam. “Prevalence of Astigmatism in School Going Children.” Pakistan Journal of Ophthalmology 33.3 (2017).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.