Драскотините по очилата - забравете за тях с тези 6 трика

Въпреки че няма вълшебна формула за премахване на драскотините по очилата, има няколко трика, които биха ви помогнали, без да полагате огромни усилия.
Драскотините по очилата - забравете за тях с тези 6 трика

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако при обичайното почистване не успявате да се справите с драскотините по очилата, те могат да се превърнат в проблем. Понякога нараняваме стъклата им, когато влязат в неволен контакт с други повърхности.

Има определени продукти, които могат да ви помогнат да поддържате очилата си в оптимално състояние. Но съществуват и лесни трикове с подръчни средства за същата цел.

В тази статия ще споделим с вас шест от най-добрите и ефикасни трикове за премахване на драскотините по очилата. Не се колебайте дълго и ги опитайте!

Най-добрите трикове за премахване на драскотините по очилата

За да се радвате и използвате дълго време очилата си, трябва да полагате определени грижи за тях. Това важи особено за стъклата със специално покритие. Затова преди да пробвате тези трикове за премахване на драскотини, трябва да разберете дали съответният метод за почистване е подходящ за материала, от който са направени очилата ви.

Понякога измиването на очилата с топла вода и почистващ препарат е достатъчно за отстраняване на упоритите замърсявания. Но, ако това не реши проблема ви, може да опитате и други техники, с чиято помощ ще се радвате на чисти и блестящи очила. 

Внимание!

1. Сода за хляб за премахване на драскотините по очилата

Содата за хляб ще ви помогне да се справите с драскотините по очилата.

Един от най-ефикасните натурални продукти за премахване на драскотините по очилата е содата за хляб. Този екологичен почистващ продукт отстранява замърсяванията и оставя стъклата блестящо чисти.

Начин на употреба

2. Препарат за полиране на мебели

Препаратите за полиране на мебели почистват перфектно стъклата на очилата, тъй като съдържат специални съставки. Стига да използвате този вид препарати умерено, те ще се превърнат във ваш верен помощник в борбата с драскотините по очилата.

Начин на употреба

 • Изсипете малко препарат за полиране върху чиста кърпа. След това внимателно почистете стъклата на очилата си.
 • Полирайте ги докато заблестят от чистота.

3. Паста за зъби
алтернативно приложение на пастата за зъби

Едно от алтернативните приложения на пастата за зъби е способността й да премахва драскотините по очилата. Това се дължи на способността й да придава блясък, ето защо е отлично средство за почистване на петната и драскотините.

Начин на употреба

 • Сложете малко паста за зъби от двете страни на стъклата. Разнесете я върху цялата им повърхност.
 • Нежно почистете с помощта на кърпа за около 2-3 минути.
 • Накрая изплакнете пастата със студена вода и подсушете очилата добре.

Забележка:  Изберете неабразивна паста за зъби. Уверете се, че не съдържа агресивни избелващи съставки.

4. Вакса за кола за премахване на драскотините по очилата

Ваксата за кола е един от алтернативните продукти за премахване на драскотините по очилата. Както и препаратите за полиране на мебели, важното е да я използвате в малки количества.

Начин на употреба

 • Нанесете малко вакса за кола върху стъклата и внимателно ги почистете.
 • Полирайте стъклата в продължение на няколко минути.
 • След това, ако е необходимо, измийте очилата.

5. Синапено брашно и оцет

синапено брашно и бял оцет

Един малко познат трик за поддържане на стъклата на очилата в добро състояние е използването на смес от синапено брашно и бял оцет. Тези съставки спомагат отстраняването на драскотините по стъклата и ги оставят блестящи от чистота.

Начин на употреба

 • Пригответе гъста паста от синапено брашно и бял оцет.
 • Нанесете я върху стъклата. С помощта на памучна кърпа нежно почистете повърхността им.
 • Измийте очилата добре, за да отстраните напълно остатъците от сместа.

Забележка: Синапът може да раздразни очите ви. Ето защо трябва добре да измиете очилата си, преди да ги използвате отново.

6. Бакпулвер

Бакпулверът притежава действие сходно с това на содата за хляб. Директното му използване спомага отстраняването на натрупаните замърсявания и прави очилата като нови.

Начин на употреба

 • Пригответе си гъста смес от бакпулвер и вода.
 • Нанесете я върху стъклата с кръгообразни движения и след това ги измийте.
 • Накрая полирайте стъклата със суха, мека кърпа.

Както видяхте има различни начини за справяте с драскотините по очилата, преди да решите, че се нуждаете от нови. Ако все още не сте ги опитали, изберете си този, който ви е харесал най-много. Приложете съвета като внимателно спазвате инструкциите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ayanniyi AA, Adepoju FG, Ayanniyi RO, Morgan RE. Challenges, attitudes and practices of the spectacle wearers in a resource-limited economy. Middle East Afr J Ophthalmol. 2010 Jan;17(1):83-7.
 • Hovis JK, Chou BR, Whitten K, Pfriem D, Pilecki N. Forward light scatter and visual acuity through scratched protective eyewear. Clin Exp Optom. 2014 Mar;97(2):140-6.
 • Kim IS, Yoo KH, Kim MN, Hong HK, Choi YS, Jo YC, Kim BJ, Lee JS. The fine scratches of the spectacle frames and the allergic contact dermatitis. Ann Dermatol. 2013 May;25(2):152-5.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.