Тунелното зрение: какво представлява и как да го лекуваме?

Какво точно представлява тунелното зрение и как се лекува?
Тунелното зрение: какво представлява и как да го лекуваме?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 18 февруари, 2023

Тунелното зрение е феномен, при който способността ни да възприемаме определени визуални стимули е засегната. При това състояние се намалява възприемането на елементи в периферията.

Може да бъде причинено от някои очни заболявания като глаукома, пигментен ретинит или отлепване на ретината; има и други причини, включително психологически, тъй като тунелното зрение се свързва и със състояния на стрес.

Какво представлява тунелното зрение?

Зрението ни предоставя информация за елементите около нас. Като цяло, ние сме склонни да се фокусираме върху това, което е точно пред нас. Въпреки това, ако нещо се движи или промени на близко място, също ще го забележим благодарение на периферното зрение.

Изчислено е обаче, че можем да виждаме до 180°, без да движим главата си. От тях централното зрение улавя само 30°, докато периферното зрение улавя всичко останало.

Това може да бъде променено в определени случаи. Например, когато се появи тунелно зрение, периферното възприятие намалява, отказва или се повлиява по някакъв начин. Описаното усещане е като гледане през тръба.

Въпреки че може да няма проблем с фокусирането върху обектите пред вас, има частична загуба на зрение, което ограничава зрителното поле на човека. Въпреки това, някои хора може да не го забележат, докато не затворят едното си око.

Тунелно зрение.
Проблемите със зрението са различни, но загубата на периферно зрение има специфични симптоми, които не винаги се разпознават веднага.

Свързани симптоми

Тунелното зрение обикновено е по-скоро знак за определени патологии. Възможно е обаче да има и свързани симптоми:

 • Затъмнена или дифузна периферия.
 • Усещане за световъртеж в открити пространства.
 • Склонността да се спъвате в предмети или хора.
 • Необходимостта да завъртите главата си, за да се фокусирате добре.
 • Трудно придвижване, когато има много хора.
 • Намалена видимост през нощта или в слабо осветени места, както се случва при пациенти с астигматизъм.

Ако тунелното виждане се появи внезапно, човекът може да изпита дистрес или паника. Когато е постепенно, сме склонни да се адаптираме.

Причини за тунелното зрение

Феноменът на тунелното зрение може да възникне поради редица причини, както физиологични, така и психологически. Да видим какви са те.

Глаукома

Това е състояние на очите, характеризиращо се с повишаване на вътреочното налягане. Засяга оптичния нерв, който изпраща информация до мозъка.

Според изследвания загубата на зрението, причинена от глаукома, се описва като намаляване на периферното възприятие.

Причини за тунелното зрение – отлепване на ретината

Отлепването на ретината може да се дължи на травма или да е свързано със заболявания като диабет или атеросклероза. Появяват се различни зрителни смущения. В допълнение към тунелното зрение може да има усещане за светлини, сенки, сиво петно, проблясъци като летящи мухи и др.

Мозъчно-съдов инцидент (CVA)

Инсултът може да засегне човека по различни начини, причинявайки хемиплегия (парализа на едната страна на тялото), хемипареза (намален двигателен контрол), неясен говор, намалена памет, както и загуба на периферно зрение.

Мигрена

При мигрена се появяват различни зрителни феномени. Споменават се например така наречените аури, в които се възприемат проблясъци, светлини и форми, които всъщност не съществуват. Също така някои хора временно изпитват тунелно зрение.

Причини за тунелното зрение – свързани психологически фактори

Описани са някои свързани със стреса нарушения, засягащи вниманието и възприятието. Сред тях може да се открие и феноменът на тунелното зрение.

Смята се, че това може да се дължи на специфична свръхбдителност, разбирана като избирателно внимание към определени стимули, които биха се считали от лицето за потенциална заплаха, намалявайки способността за възприемане на други елементи.

Други причини

Има и други възможни причини за тунелно зрение:

Диагностициране на тунелното зрение

Има няколко причини за тунелното зрение. Поради това трябва да посетите вашия офталмолог, ако това явление се наблюдава няколко пъти или продължава да ви смущава.

Пълният визуален преглед може да помогне да се определи причината. Офталмологът ще постави капки за разширяване на зениците и ще прегледа задната част на окото, търсейки възможни признаци на отлепване на ретината или глаукома.

Могат да се извършат и други тестове, за да се опита да се установи причината:

 • Ултразвук за визуализация на ретината
 • Оптична кохерентна томография (ОСТ)
 • Тест на зрителното поле за измерване на странично зрение
 • Тонометрия за измерване на вътрешното налягане в окото
Очна ябълка.
Офталмологичните изследвания търсят причината за проблема, за да се започне лечение.

Възможности за лечение

Във връзка с лечението има няколко възможности, но това ще зависи от всяка отделна причина. В тази връзка са налични следните опции:

 • Когато е свързано с инсулт, обикновено се подобрява от само себе си. Въпреки това е важно да се обърне внимание на възможните причини за инсулта, за да не се повтори.
 • Ако тунелното зрение е причинено от мигрена, то обикновено е временно. Въпреки това, може да се появява често, така че лекарят ще препоръча лекарства за намаляване на повторната поява, като аналгетици, дихидроерготамин и антагонисти на CGRP.
 • При разкъсване на ретината лечението включва лазер (фотокоагулация) или замразяване (криопексия). При отлепване вариантът е операция.
 • Проучват се лечения за ретинопатия. В това отношение един вид използвани лекарства е voretigene neparvovec-rzyl, който, когато се инжектира в окото, може да помогне за лечението, когато това състояние е причинено от гена RPE65.
 • Ако тунелното зрение е свързано с глаукома, се прилагат капки за очи и евентуално се извършва операция. В тези случаи по-нататъшните щети могат да бъдат предотвратени или забавени.
 • Има и възможност за терапия за рехабилитация на зрението, когато тунелното зрение стане постоянно.

Може ли да се предотврати тунелното зрение?

Ако се появят гореспоменатите симптоми, важно е незабавно да се консултирате с офталмолог. И въпреки че не всички случаи са обратими, възможно е да се избегнат допълнителни увреждания, които могат да доведат до слепота.

Горещо ви препоръчваме да правите редовни очни прегледи. Докато тунелното зрение не винаги може да бъде предотвратено, някои възможни свързани фактори могат да бъдат контролирани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ayuso T, Aliseda D, Ajuria I, et al. Neuritis óptica inflamatoria. Anales Sis San Navarra. 2009;  32(2): 249-263.
 • Castillo M, González P. Estrés y ansiedad. Relación con la cognición. 11vo. Congreso Virtual de Psiquiatria. Interpsiquis. 2010: 1-42.
 • Hamel C. Retinitis pigmentosa. Orphanet J Rare Dis. 2006; 40(1): https://doi.org/10.1186/1750-1172-1-40
 • Hu C, Zangalli C, Hsieh M, et al. What do patients with glaucoma see? Visual symptoms reported by patients with glaucoma. The American Journal of the Medical Sciences. 2014; 348(5): 403-409.
 • Marcos I, Ruiz A, Borrego S, et al. Análisis molecular del gen RPE65 en 72 familias españolas con retinitis pigmentaria autosómica recesiva. Medicina Clínica. 2001;117(4): 121-123.
 • Primiani C, Hale D, Shah M, Green K. Clinical Reasoning: a 32-year-old woman with tunnel vision and back pain. Neurology. 2022; DOI: 10.1212/WNL.0000000000201227.
 • Santos Lasaosa S, Belvís R, Cuadrado M, et al. CGRP en migraña: de la fisiopatología a la terapéutica Neurología: Publicación oficial de la Sociedad Española de Neurología. 2022; 37(5): 390-402.
 • Solís García J, Jordán J. Migraña. Aula de la Farmacia. 2012; 8 (93): 30-38.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.