9 храни, извайващи талията

Редица изследвания сочат, че хромът стимулира топенето на мазнините по корема, когато съчетаваме приема му с редовни тренировки.
9 храни, извайващи талията

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите храни, извайващи талията, които стопяват мазнините по корема? За много хора усилията ви може да изглеждат напълно безполезни. Добрата новина е, че с адекватен избор на хранително меню премахването на коремните тлъстини е възможно.

Винаги препоръчваме да отдавате предпочитание на здравословните алтернативи пред това, да приемате хапчета или други обещаващи резултат продукти. Това е така, тъй като вярваме, че този тип стоки трябва да бъдат използвани много внимателно.

Освен това сме убедени, че най-доброто нещо, което можете да направите за здравето си, е да се доверите на натуралните алтернативи. Затова в днешната статия предлагаме списък с храни, извайващи талията, като топят мазнините в коремната област по естествен начин. Започнете да ги консумирате редовно и кажете „Стига“ на проблема с талията.

Храни, извайващи талията

1. Римска маруля

Марулята не съдържа почти никакви калории и често присъства в салата, които консумираме. Този тип маруля, който препоръчваме, засища и е с хрупкава текстура, а това я прави още по-апитетна.

Нашите основания да сложим римската маруля сред храните, които извайват талията, се дължат на факта, че тя е отличен източник на:

Редица изследвания сочат, че хромът стимулира топенето на мазнините по корема, когато съчетаваме приема му с редовни тренировки. Освен това при диабетиците се забелязва подобрение в естествения процес на производство на инсулин.

2. Грейпфрут

Храни, извайващи талията: грейпфрут

Не е тайна, че грейпфрутът е една от най-добрите храни за стопяване на мазнините в областта на талията. Изследване от 2006 година сочи, че консумацията на половин грейпфрут преди хранене стимулира процеса на отслабване.

Не забравяйте, че винаги е по-добре да консумирате плодовете цели, отколкото да ги приемате под формата на сок. По този начин извличате максимално количеството на съдържащите се фибри и подобряват работата на храносмилателната система.

3. Джинджифил

Джинджифилът е сред най-употребяваните подправки в цял свят. Вярва се, че за първи път започва да се използва в Китай около 400 г. пр. Христа. В наши дни можете да я откриете на всеки пазар.

Най-хубавото нещо при джинджифила е, че представлява една от най-ефикасните храни за справяне с подкожните мазнини. Консумирайте го пресен за оптимален резултат. Можете да го откриете в повечето супермаркети.

Джинджифилът може да бъде използван както стрит, така и рендосан за подправяне на храни и напитки.

4. Бял боб

Това е още един продукт, който топи мазнините по корема. Бобът е изключително полезна храна, богата и засищаща и извайваща талията. Можете да го консумирате редовно и тогава ще забележите, че мазнините по талията постепенно изчезват.

Този ефект се дължи на ниското съдържание на мазнини в белия боб, както и минималното количество калории. За сметка на това той е богат на протеини и фибри. Малка порция бял боб е достатъчна, за да засити човека.

Този продукт носи още ползи за здравето. Той подобрява способността на тялото да абсорбира въглехидратите. По този начин се предпазвате от запек.

5. Кедрови ядки

Храни, извайващи талията: кедрови ядки

Те са вкусни, но рядко присъстват в менюто на съвременния човек. Това е така, тъй като цената им е висока и трудно можете да ги направите част от ежедневното меню. Въпреки това си заслужава да ги консумирате от време на време, тъй като притежават способността да топят мазнините по корема.

Една шепа ще засити апетита. Съветваме да не прекалявате с количеството, тъй като кедровите ядки са доста богати на калории.

6. Пилешки гърди

Ако мазнините в областта на талията ви притесняват, препоръчително е да направите пилешките гърди чест гост на трапезата. Това месо е богато на протеини и съдържа малко мазнини и въглехидрати.

Пилешките гърди са отличен източник на витамини В3 и В6, които са свързани пряко с инсулиновата резистентност. Витамин В6 е изключително важен за оптималното усвояване на цинка.

7. Канела

Канелата притежава удивителни свойства, когато става дума за отслабване. Понякога коремните мазнини са провокирани от инсулинова резистентност. Това означава, че панкреасът не функционира правилно и отпадните вещества не се извеждат от организма своевременно и напълно.

Само половин чаена лъжица канела на прах дневно е достатъчна, за да подобрите нивото на кръвната захар. По този начин стимулирате производството на инсулин и топите мазнините по корема.

Освен това, ако се налага да наблюдавате нивото на глюкозата, защото имате диабет или сте в преддиабетно състояние, канелата ще бъде от помощ, за да я държите под контрол.

8. Яйчени белтъци

Храни, извайващи талията: яйчени белтъци

Яйчените белтъци са ключова съставка в балансираното меню. Те представляват отличен източник на протеин. Бедни са на калории и мазнини и са сред храните, извайващи талията.

Жълтъкът от своя страна съдържа много калории, мазнини и холестерол. Въпреки това не ви съветваме да го изхвърляте току-така. Той е богат на желязо, цинк и редица витамини – А, D, Е и В12.

Препоръчваме да консумирате по 1 цяло яйце на закуска със зеленчуци, обвити в тортила.

9. Авокадо

Авокадото е друг продукт, който е способен да намалите количеството на мазнините по талията. Хората често не включват този плод в менюто, тъй като смятат, че то е богато на мазнини, които ще навредят на диетата им. Да, авокадото е богато на мазнини, но притежава свойства, които не бива да подценяваме.

Мазнините в състава му не провокират почакване на телесното тегло. Всъщност, те стимулират топенето на подкожните мазнини. Това се дължи да съдържащата се в него олеинова киселина. Освен това авокадото засища за дълго време глада.

Този плод е богат още на витамини С, Е и В.

Всяка балансирана диета, която съдържа основно натурални продукти, ще ви помогне да постигнете желаната фигура. Консумирайте храните, извайващи талията и ще видите положителните резултати в най-скоро време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hita, M. G., Rodríguez, A. S. S., Maldonado, S. M. R., & Cerda, A. P. (2001). Obesidad y diabetes mellitus tipo 2. Investigación En Salud.
  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-1
  • Silver, H. J., Dietrich, M. S., & Niswender, K. D. (2011). Effects of grapefruit, grapefruit juice and water preloads on energy balance, weight loss, body composition, and cardiometabolic risk in free-living obese adults. Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1186/1743-7075-8-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.