8 причини да включите канелата в менюто си

За да се възползвате максимално от качествата на тази подправка трябва да използвате органична канела, тъй като другите видове са загубили част от лечебното си действие.
8 причини да включите канелата в менюто си
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Канелата е подправка, която се използва като лечебно средство и в кухнята. От векове тя е част от менюто на милиони хора.

Подправката се добива от кората на канеленото дърво – Cinnamonum verum. Използва се още от времето на древен Египет, където била считана за подарък достоен за царете.

Днес се използва основно за придаване на вкус и аромат на редица напитки и десерти. Както и като основна съставка в различни домашни лекарствени средства.

Благодарение на високото си съдържание на важни хранителни вещества тя е страхотно средство за предпазване срещу редица здравословни проблеми.

Канелата притежава антибактериално и противовъзпалително действие, което може да бъде използвано локално или вътрешно.

А най-хубавото е, че лесно можете да си набавите канела от магазина. Благодарение на разнообразните си качества можете да я използвате в менюто си като част от различни рецепти.

Знаете ли защо е толкова полезна за здравето? Открийте осем причини защо трябва често да консумирате тази подправка.

1.Подобрява здравето на храносмилателния тракт

Канелата съдържа активната съставка цинамалдехид. Благодарение на противовъзпалителното си действие това вещество подобрява храносмилането.

Антиспазмолитичното и газогонното действие на тази съставка контролират симптомите на нарушено храносмилане като болка, възпаление и свръх образуване на газове.

Освен това канелата осигурява малки количества фибри и калций. Те подобряват функционирането на дебелото черво и улесняват изхвърлянето на отпадните вещества.

2.Грижи се за здравето на сърцето

Редовната, умерена консумация на канела се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система.

Тази подправка, богата на етерични масла и антиоксиданти, улеснява контрола на нивото на холестерола и предотвратява появата на високо кръвно налягане.

Противовъзпалителните съставки на тази подправка спомагат процеса на възстановяване на чревните тъкани и понижават риска от сърдечен удар.

3.Помага за отслабването

Цинамалдехидът, активната съставка в канелата, стимулира метаболизма и насърчава процеса на изгаряне на мазнините.

Чаят от канела ускорява детоксикацията на кръвта. Освен това подобрява способността на организма ви да използва въглехидратите и захарите като източник на енергия.

А фибрите в канелата ви засищат. Така избягвате натрупването на излишни калории.

4.Пази ви и се бори срещу диабета

Цинамтанин B1, една от съставките на тази подправка стимулира рецепторите на инсулина на организма и предотвратява нарушаването на функционирането им.

Това позволява на клетките на организма ви да работят по-ефикасно и да използват глюкозата в тялото ви. И предотвратява натрупването й в организма .

Благодарение на това канелата е страхотно средство за предпазване и лекуване на диабета, особено ако болестта е в началните си стадии.

5. Канелата помага в случай на настинка и грип

Освен вече казаното антибактериалните и противовъзпалителни съставки в тази подправка са чудесен начин за защита здравето на дихателната система срещу антигените причиняващи появата на заболявания.

Чаят от канела контролира симптомите като запушен нос и свръх образуването на секрети. Междувременно защитава тъканите срещу възпаление.

А антиоксидантните съставки на канелата прочистват дихателните пътища и спират вредното въздействие на свободните радикали.

6.Грижи се за здравето на мозъка

Проучвания показват, че умерената консумация на канела стимулира функционирането на мозъка с напредването на възрастта. Полезна е за паметта, запазването на вниманието и визуалната ви концентрация.

Силният аромат на подправката укрепва здравето на мозъка и подобрява концентрацията при извършване на ежедневните ви задачи.

7.Облекчава менструалните спазми

Жените страдащи от силна болка по време на менструацията си забелязват подобрение при добавяне на канелата към менюто си.

Канелата притежава антиспазмолитично и болкоуспокояващо действие, облекчаващи болката като отпускат свиването на мускулите.

Диуретичното й действие се бори срещу задържането на течности и значително намалява възпаленията по време на месечния ви цикъл.

8.Бори се срещу лошия дъх

И накрая – ароматните качества на канелата са лесен и ефикасен начин за справяне с лошия дъх.

А антибактериалното й действие поддържа устната ви чиста и предотвратява развитието на бактериални и гъбични инфекции.

Пречистващото й действие се грижи за доброто здраве на черния ви дроб, отговорен за изхвърлянето на отпадните вещества от организма ви.

Често ли консумирате канела? Запомнете, че въпреки че е полезна за здравето ви най-добре е да консумирате малко количество от подправката всеки ден, тъй като прекаляването може да ви навреди.

Добавете канела към любимите си рецепти или й се насладете под формата на чай. Сами ще се уверите колко полезна за здравето ви е тази невероятна подправка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Crawford, P. (2009). Effectiveness of Cinnamon for Lowering Hemoglobin A1C in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled Trial. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2009.05.080093
  • Couturier, K., Batandier, C., Awada, M., Hininger-Favier, I., Canini, F., Anderson, R. A., … Roussel, A. M. (2010). Cinnamon improves insulin sensitivity and alters the body composition in an animal model of the metabolic syndrome. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2010.05.032
  • Ramos Llica, E., Castañeda Castañeda, B., & Ibáñez Vásquez, L. A. (2008). Evaluación de la capacidad antioxidante de plantas medicinales peruanas nativas e introducidas. Revista de La Academia Peruana de Salud. https://doi.org/S0165-6147(05)00305-6 [pii] 10.1016/j.tips.2005.11.003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.