85% от продуктите за женска хигиена съдържат глифозат

Дълго време вредното му въздействие е било отричано, но днес доказателствата за неоспорими
85% от продуктите за женска хигиена съдържат глифозат

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

От десетилетия много компании в цял свят лансираха на пазара изобилие от продукти за женска хигиена, сред които тампони, превръзки, разтвори за плакнене и сапуни за интимна грижа.

Факт е, че тези изделия допринасят за комфорта и увереността на жената, когато е в цикъл. От друга страна – съществува съмнение, че те може да са вредни за здравето. Някои от тях съдържат субстанции, които доказано влошават здравословното състояние.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ и индустрията за продукти за женска хигиена са наясно, че в периода между края на 70-те години и началото на 80-те години на 20 в. повече от 50 жени в САЩ са намерили смъртта си в резултат на инфекции, свързани с употребата на тампони.

С оглед трагичните случаи – и Агенцията, и индустрията се опитват да намалят риска от подобни нежелани инциденти, полагайки усилия да ги представят като „слух“.

Потребителите продължават да използват рисковите продукти без нужното внимание. Научно изследване установи, че те наистина могат да бъдат вредни, тъй като синтетичните фибри (от които повечето от тях са изработени) могат да „подслонят“ смъртоносна бактерия. Някои изделия съдържат и токсични химикали.

Изследователи са открили, че ултра-абсорбиращите тампони, Rely на Procter and Gamble, са най-опасните. Компанията от години игнорира оплакванията на клиентите, използващи продукта.

Към края на 1975 г. Procter and Gamble признава, че тампоните й са вредни и оповестява тази информация публично. Тя споменава, че материалите, които използват, съдържат канцерогени и че продължителната им употреба може да промени негативно естествената флора на  вагината .

Защо са вредни продуктите за женска хигиена?

Минават няколко години, докато най-накрая тампоните не са забранени през 1980 г. Те са изтеглени от пазара, но много жени остават засегнати от фертилитет и дори хистеректомия.

Все още е налице повод за тревога

Ако сте от хората, които са наясно с всичко, което се отнася за поддържането на добро здраве, искаме да подчертаем, че токсичните субстанции в обикновените тампони са се превърнали през последните години в сериозен проблем.

Изчислено е, че само на територията на САЩ повече от 38 000 тона пестициди се използват всяка година при отглеждането на 14,4 милиона акра памук.

И ако това не е достатъчно, ще добавим: по време на избелващия процес токсични химикали, като хлорираните въглеводороди, се добавят към памука. Използва се и диоксин – една от най-токсичните субстанции, познати на човечеството.

85% от продуктите за женска хигиена съдържат глифозат

Повечето продукти за женска хигиена съдържат глифозат

В наши дни, и по-конкретно през 2015 г., е установено, че продуктите за женска хигиена продължават да представляват опасност за здравето.

Субстанция, позната като глифозат ( същата, която се използва в популярния хербицид “Roundup” на компанията Monsanto), се съдържа в генетично модифицирания памук, използващ се за изработването на повече от половината продукти за женска хигиена.

Екип от учени от университета Ла Плата в Испания, ръководен от Дамиан Марино, публикува наскоро резултатите от своите последни изследвания:

Те откриват следи от глифозат в 85 % от продуктите за лична и женска хигиена, които съдържат памук. Точно такива изделия са изложени пред очите ни в хранителните магазини, аптеките и по пазарите.

Учените провеждат изследването, като вземат проби от продукти в региона на Ла Плата. Сред тях са тампони, превръзки и други обичайни продукти за грижа за жената.

Резултатите от анализите сочат, че 85 % от тях съдържат глифозат, а 62 % – следи от AMPA (дериват на глизофата).

Откритията ни оставиха изненадани“, казва д-р Медардо Авила Васкес, един от главните изследователи в проучването.

Фокусирахме вниманието си върху наличието на глифозат в  храната , но не смятахме, че продукти (използвани в почти всички болници и лекарски кабинети в цялата страна), с които се лекуват пациенти, могат да съдържат този канцероген. Налага се незабавна реакция на ситуацията.

Съществуват ли алтернативни продукти за женска хигиена?

Алтернативни продукти за женска хигиена

В идеалния случай такъв тип производство трябва да бъде прекратено веднага. Истината е, че това е труднопостижимо, тъй като комфортът, който предлагат на жените по време на месечния цикъл, е надделяващ.

Ако искате да се съобразите с резултатите от проучванията и да избегнете вредното въздействие на токсичните субстанции, които се съдържат в 85 % от продуктите за женска хигиена, можете да заложите на алтернативни решения – произведени от органичен памук. Те не съдържат вредни за здравето субстанции. Пример за това са менструалните чашки и памучните дамски превръзки.

Специалистите препоръчват още да положите грижа за запазване на естествените бактерии и флора, които защитават вагината. Избягвайте агресивните изплаквания и промивки. Използвайте възможно най-нежно триене, когато измивате тази деликатна зона.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Shehin, S. E., Jones, M. B., Hochwalt, A. E., Sarbaugh, F. C., & Nunn, S. (2003). Clinical safety-in-use study of a new tampon design. Infectious Disease in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1080/10647440300025504

  • Schlievert, P. M., Nemeth, K. A., Davis, C. C., Peterson, M. L., & Jones, B. E. (2010). Staphylococcus aureus exotoxins are present In Vivo in tampons. Clinical and Vaccine Immunology. https://doi.org/10.1128/CVI.00483-09


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.