8 канцерогенни храни, които трябва да спрете да ядете

Захарта играе основна роля за растежа на раковите клетки. Опитайте да намалите консумацията й, както и на другите продукти в тази статия.
8 канцерогенни храни, които трябва да спрете да ядете

Последна актуализация: 26 ноември, 2018

Ракът е една от най-страшните болести, които съвременната медицина е видяла, въпреки напредъка в изследванията на раковите заболявания и познанията за канцерогенни храни.

Проучванията са в състояние да докажат, че съществуват много фактори, които водят до развитието на рак, и до известна степен всички са изложени на риск от появата му.

Връзката, която съществува между диетата е сравнително сложна и трудна за установяване, особено защото всеки индивид има различни хранителни навици и начин на живот.

Но въпреки това експертите са успели да установят, че наистина съществува връзка между консумацията на определени храни и по-голям риск от развитие на това заболяване.

Най-тревожно е, че много от тези храни непрекъснато се включват в диетите и потребителите дори не знаят, че са вредни.

Ето защо органи като Американския институт за изследване на рака (AICR) е издал специални съобщения, изброявайки канцерогенните храни, които трябва да се избягват или намалят.

Днес бихме искали да споделим с вас 8-те основни канцерогенни храни, така че да можете да ги идентифицирате и да вземете мерки навреме.

1. Канцерогенни храни: всички преработени продукти

Канцерогенни храни

Всички преработени храни са пълни с добавки като изкуствени оцветители, подсладители или консерванти и др. Те са доказали, че са вредни за здравето.

Вещества като тези в пушените храни и колбасите водят до риск от рак на черния дроб, стомаха и дебелото черво.

2. Рафинирана захар

Бялата или рафинирана захар се счита за “храна на рака”, защото влияе върху растежа на злокачествените клетки.

Подсладители като фруктозата са дори още по-вредни, защото причиняват по-бързо метаболизиране на раковите клетки.

Важно е да запомните, че тези видове захари присъстват в голямо разнообразие от храни, които се консумират редовно:

Тези канцерогенни храни включват:

  • Бисквити
  • Сладкиши
  • Газирани напитки
  • Крекери
  • Захарни изделия
  • Енергийни напитки
  • Сосове
  • Тестени изделия
  • Консервирани храни

3. Червено месо

Червено месо

Прекомерната консумация на червено месо и преработени меса е свързана с 22% повишен риск от рак на гърдата.

Американският институт за ракови изследвания предупреждава, че любителите на пържоли са изложени на до 36% по-голям риск от рак на дебелото черво от другите хора.

4. Бяло брашно

Бялото брашно е една от тези храни с висок гликемичен индекс, който е свързан с растежа и разпространението на раковите клетки в тялото.

По време на процеса на избелване брашното губи важна част от свойствата си и след това се добавят химически вещества. Тези химикали са агресивни за тялото.

5. Пържена храна

Пържени храни

Пържените храни съдържат високи нива на канцерогенно вещество, известно като акриламид, което се образува, когато храните се подлагат на високи температури.

Това съединение може да се открие във всяка храна, приготвена на температура по-висока от 120 градуса.

Методите за готвене като пържене, печене и на грил могат да причинят възникването на по-големи количества акриламид отколкото продуктите с пара или микровълнова печка.

Друга причина, поради която те се считат за канцерогенни е тяхното съдържание на транс-мазнини. Те се образуват, когато храната се хидрогенира.

Тези мазнини не само са свързани с рак, но и със сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

6. Генетично модифицирани храни

За съжаление на всички нас генетично модифицираните храни са нахлули в локалните пазари и съставляват голяма част от продуктите, които пазаруваме.

Тези и други химикали се използват по време на отглеждането, което е силно свързано с повишен риск от тумори в тялото.

Най-популярните от тях са царевица, соя и конвенционални производни от рапица.

7. Пуканки, приготвени в микровълнова фурна

Пуканки

Домашната пуканки са здравословни и имат много ползи за тялото.

Но не ги бъркайте с тези, продавани в пакетчета за микровълновата фурна. Въпреки че обикновено са по-вкусни, те са пълни с химикали, които водят до появата на рак.

Изпусканите от топлината химикали могат да причинят различни видове тумори и безплодие. Те съдържат добавка известна като “диацетил”, която може да има много общо с тежките белодробни заболявания.

Прибавете всичко това към факта, че съдържат и генетично модифицирани вещества.

8. Изгоряла храна

Храни, които са изгорени малко по време на готвене, създават вредни молекули, които могат да стимулират растежа на злокачествените клетки.

Най-добре е да ги приготвяте средно изпечени, за да не ги изгорите.

Въпреки че са необходими повече проучвания, за да свържат хранителните навици с рака, трябва да започнете да разглеждате тези научни открития.

Опитайте да базирате диетата си вместо на канцерогенни, на органични и питателни храни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.