5 интимни навици, които не са толкова хигиенични, колкото си мислите

29.03.2018
Въпреки че ни се струва хигиенично, отстраняването на космите от интимната ни зона може да доведе до появата на редица заболявания, защото то играе ролята на защитна бариера.

Знаете ли, че някои интимни навици за поддържане на хигиена в тази деликатна зона от женското тяло са вредни?

Повечето жени се интересуват от всички въпроси свързани с интимната им хигиена. Страхът от инфекции и появата на неприятна миризма са достатъчна причина за повечето от тях, за да обръщат специално внимание на тази част от тялото си.

Въпреки това в процеса на отстраняване на течението и неприятните миризми много жени възприемат вредни навици, които реално могат да застрашат вагиналното им здраве.

Проблемът идва от това, че тази част от тялото ни е много чувствителна и нейното рН лесно се променя, заради използваните химични продукти, някои видове бельо, както и редица други фактори, които мнозина пренебрегват.

Въпреки че някои интимни навици са полезни за здравето, трябва да знаете и кои са вредни и как можете да ги избегнете.

Прочетете следващите редове!

1.Един от най-вредните интимни навици – вагинални промивкиВредни интимни навици - дамски душ

Дамският душ може да изглежда добър начин за премахване на бактериите и неприятната миризма от интимната зона. За съжаление, честата му употреба може да доведе до появата на инфекции.

Тези вътрешни промивки водят до дисбаланс в полезната вагинална флора, което я прави уязвима срещу патогенните микроорганизми.

Какво можете да направите?

  • Вместо да използвате дамския душ по-добре просто измивайте добре външните части на влагалището с подходящ нежен сапун и вода.

Прочетете и: 5 причини за вагинален сърбеж

2.Използването на дамски превръзки

Индустрията за дамски интимни продукти успешно наложи модела на използване на ежедневни дамски превръзки и други подобни продукти, за да се предпазят от нежелани ситуации не само по време на месечния цикъл, но и срещу появата на неприятна миризма.

Истината е, че ежедневната им употреба е противопоказна. Те пречат на достъпа на въздух и повишават вероятността от появата на сърбеж, възпаление и други неприятни симптоми.

Какво можете да направите?

  • Трябва да ограничите употребата на този вид продукти максимално. Например можете да ги използвате само преди и след месечния си цикъл.
  • За да поддържате интимната си област чиста носете памучно, дишащо бельо.

3.Използването на парфюми и бебешка пудра

Вредни интимни навици -бебешката пудра

Един от вредните навици наложил се във времето е използването на парфюми, бебешка пудра и други подобни продукти, които реално дразнят тази зона.

Въпреки че дълго време се смяташе, че тези продукти са ефикасен метод за предотвратяване на неприятната миризма и протичането, днес се знае, че те предизвикват нежелани странични ефекти, тъй като променят рН нивото на тази зона.

Честата им употреба води до възпаления на външните интимни части, а в много случаи – и до появата на гъбични или бактериални инфекции.

Какво можете да направите?

  • Няма защо да се тревожите: влагалището ви си има естествена миризма, която няма нужда да неутрализирате.
  • Ако миризмата е прекалено силна трябва да посетите лекар, който да провери дали нямате инфекция.

4.Агресивно измиване

Внимание! Кожата на интимната зона е най-чувствителната в цялото ни тяло и изисква специални грижи. Някои жени я почистват прекалено агресивно.

По този начин жените могат да предизвикат появата на малки, отворени рани, през които бактериите лесно могат да атакуват тази част на тялото.

Какво можете да направите?

  • Използвайте подходящ сапун с нежно действие и внимателно се измивайте.

Препоръчваме ви да прочетете и: Натурални средства против вагинален сърбеж и парене

5.Отстраняването на окосмяването на интимната зонаВредни интимни навици - изберете подходящ начин за обезкосмяване

В съвременния начин на живот отстраняването на окосмяването на интимната зона се смята за нещо нормално, поддържащо доброто ниво на интимна хигиена. Истината е, че това въобще не е така.

Окосмяването на интимната зона си има специална функция: то отговаря за защитата на влагалището от бактериите, гъбичките и вирусите, които могат да причинят появата на инфекции.

Освен това много методи за отстраняване на това окосмяване са агресивни и водят до възпаление и порязвания по кожата. А те могат да причинят усложнения.

Какво можете да направите?

  • Изберете си възможно най-щадящия метод за отстраняване на окосмяването. Кремовете за депилация и другите подобни натурални продукти са добър вариант.
  • Оставете част от окосмяването си, за да не оставите интимната си зона напълно незащитена.
  • Ако използвате самобръсначка добре е да я подсушавате след всяка употреба.

Познати ли са ви тези навици? Знаем, че се опитвате да поддържате хигиената на интимната си зона, но трябва добре да помислите как да запазите стабилно рН нивото й.