8 вида храни, които ще ви помогнат да направите талията си по-тънка

Ако включите следните храни в менюто си, много по-лесно ще постигнете целта си.
8 вида храни, които ще ви помогнат да направите талията си по-тънка
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Колко хора познавате, чийто размер на талията се е увеличил в резултат на нездравословно хранене и липса на движение?

За съжаление днес наднорменото тегло е един от най-големите проблеми на съвременното общество в световен мащаб.

За мнозина отслабването в областта на талията е сложна, но необходима задача, ако искат да са по-здрави.

Постигането на целта ще ви помага да избегнете появата на здравословни проблеми като хипертония (високо кръвно налягане), метаболитен синдром, болести на сърцето, загуба на памет, диабет и някои видове рак.

Може би се изкушавате да прибегнете до средства като вземането на хапчета за отслабване, но фактите показват, че те водят до неприятни странични ефекти, които можете да избегнете.

Ако включите следните храни в менюто си, много по-лесно ще постигнете целта си да имате по-тънка талия.

1. Ябълки

ябълки са полезни, щом говорим за отслабване в областта на талията

Всички видове ябълки са полезни, щом говорим за отслабване в областта на талията. Те съдържат много фибри, така че ще ви помогнат да се чувствате сити, без да е необходимо да приемате големи количества храна.

Освен това те са богати на антиоксиданти и съдържат пектин.

Последната съставка ви помага да намалите мазнините както в областта на корема, така и в цялото си тяло, разграждайки мастните депа и ограничавайки количеството мазнини, което организмът ви приема.

2. Домати

Този плод е много полезен за общото ви здравословно състояние, благодарение на високото си съдържание на витамини и минерали. Ето защо се счита, че доматите помагат за предпазване от болести като рак.

Благодарение на киселинния си състав и съдържанието на ликопен, доматите са идеални за намаляване на мазнините в областта на талията. Освен това те подпомагат за превръщането на мазнините, които приемаме, в енергия, така че ако хапвате домати редовно, ще се радвате на положителни резултати не след дълго.

Ако ядете доматите сготвени, тялото ви ще се радва на ползите от ликопена.

3. Чесън

Чесънът е друга здравословна храна, която ще ви помогне да отслабнете в областта на корема. Това се дължи на високото количество алицин, химическо вещество, което намалява лошия холестерол (LDL), което той съдържа.

Алицинът предпазва от натрупване на мазнини. Трябва да изяждате по две склидки чесън всяка сутрин, за да се радвате на положителен резултат.

Знаем, че не всеки харесва вкуса на чесъна, но пък помислете как тази малка жертва ще ви доближи до по-тънката талия.

4. Бадеми

бадемите ви помагат да изгаряте мазнини в областта на талията

Бадемите ви помагат да изгаряте мазнини като понижават нивото на холестерола в организма. Този вид ядки е богат на фибри и триптофан, които ви засищат много по-бързо и ще ви помогнат да не прекалявате с храната.

Освен това, тъй като бадемите съдържат голямо количество протеини, ви помагат да оформите нова мускулна маса, подобряват храносмилането и движението на червата.

Разбира се трябва да запомните, че ако хапвате прекалено много бадеми ще добавите допълнителни калории към менюто си. Най-добре е да консумирате максимум 25 грама бадеми на ден.

5. Краставици,ако искате да направите талията си по-слаба

Този зеленчук е полезен за кожата, очите и ускорява отслабването. Краставиците са богати на фибри и бързо ще ви заситят. Освен това съдържат много вода, което ги прави бедни на калории.

Тъй като една краставица съдържа около 45 калории, този зеленчук е идеалният избор, ако искате да направите талията си по-слаба.

Краставиците имат и диуретично и детоксикиращо действие и леко стимулират храносмилането. Всичко това ви помага да изхвърлите токсините от тялото си и оказва положителен ефект върху косата и ноктите ви.

6. Овесени ядки

Овесените ядки, приготвени по различен начин, са една от най-полезните зърнени храни за тялото ви. Те имат ниско съдържание на калории, помагат за регулирането на клетъчния метаболизъм и имат пречистващо действие.

Ако лекарят ви е казал, че сте предразположени към сърдечни проблеми, е добре да знаете, че овесените ядки:

  • Помагат да намалите нивото на холестерола в кръвта.
  • Да подобрите кръвообращението.
  • Подпомагат като цяло дейността на сърдечносъдовата система.

И за да обобщим казаното, овесените ядки ви помагат да отслабнете по естествен начин и да се чувствате сити. Добро решение е да консумирате овесени ядки за закуска с горски плодове.

7. Зелен боб

за отслабване в областта на талията, яжте често зелен боб

Този вид боб е богат на много витамини, минерали, антиоксиданти, протеини и фибри.

Когато говорим за отслабване в областта на талията, зеленият боб ви кара да се чувствате по-сити, без да приемате допълнително количество калории. Въпреки това голямото му съдържание на протеини увеличава приема на калории.

8. Мед

Консумирането на една супена лъжица мед след събуждане и преди да си легнете ще ви помогне да отслабнете в областта на талията. Медът е една от най-използваните храни за отслабване още от древността.

Въпреки че медът е сладък трябва да запомните, че той не е като захарта, тъй като захарта не ви осигурява полезни хранителни вещества по начина, по който го прави медът.

Ако приемането на една супена лъжица ви изглежда много, опитайте да използвате меда като подсладител към кафето или чая си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aparicio Vizuete, A., & Ortega Anta, R. M. (2015). Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. https://doi.org/10.14306/renhyd.20.2.183
  • Grundy, M. M. L., Grassby, T., Mandalari, G., Waldron, K. W., Butterworth, P. J., Berry, S. E. E., & Ellis, P. R. (2015). Effect of mastication on lipid bioaccessibility of almonds in a randomized human study and its implications for digestion kinetics, metabolizable energy, and postprandial lipemia. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088328
  • Wien, M. A., Sabaté, J. M., Iklé, D. N., Cole, S. E., & Kandeel, F. R. (2003). Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802411

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.