8 съвета как да запазите гръбнака си здрав и силен

Редовните тренировки са един от най-добрите начини за укрепване на гръбнака и грижа за доброто му здраве.
8 съвета как да запазите гръбнака си здрав и силен
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Жизненоважно да отделяте особено внимание на гръбнака си и да усвоите здравословни навици, които ще го поддържат силен и лишен от напрежение. Вижте защо!

Гръбнакът е сложна структура, която отговаря за опората на тялото. Той поддържа главата, минава през врата и гърба и завършва на таза.

Състои се от прешлени, дискове и гръбначен мозък. Те от своя страна действат като свързочен канал за мозъка чрез нервната система.

Поради тази причина изместванете на прешлен или травма, колкото и минимална да е тя, се превръщат в пречка на сигналите да достигнат до целта си.

В резултат на това се получават силни болки. В по-сериозните случаи това изменя дишането, както и сетива като осезанието.

В тази статия ще споделим 8 полезни препоръки, които ежедневно да прилагате на практика, за да избегнете развитието на гръбначни болести и травми.

1. Тренирайте редовно

Тренирайте редовно за укрепване на гръбнака

Редовните тренировки са един от най-добрите начини за укрепване на гръбнака и грижа за доброто му здраве.

Упражненията ще ви помогнат да поддържате теглото си стабилно. Те се фокусират също и върху разтягането на ставите, за да се намали сковаността и напрежението.

Необходимо е, разбира се, да комбинирате кардио тренировки със силови упражнения, за да имате по-голяма полза.

2. Подобрете стойката на тялото

Добрата стойка на тялото, както при ходене, така и при почивка, е от ключово значение за предотвратяването на болести и травми на гръбначния стълб.

Това е така, защото тя спомага за разпределение на теглото и на свой ред поддържа прешлените и дисковете в правилна позиция.

Травмите, напрежението и болките, които настъпват в тази част на тялото, често имат общо с лошата стойка.

3. Поддържайте здравословно тегло

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването са две опасни състояния за здравето на мускулите и ставите. Това е така, защото при тях се включва повече физическо натоварване, напрежение и болка.

Натрупването на мазнини, особено в коремната област, повишава вероятността от гръбначни наранявания или скованост в мускулите на гърба. 

Повишеното тегло и затлъстяването се асоциират и с проблеми като дискова херния и преждевременно износване на хрущяла, който предпазва костната система.

4. Спазвайте здравословна диета

Консумацията на здравословни храни играе особено важна роля за здравето на гръбнака и всички системи на тялото.

В конкретния случай трябва да се увеличи консумацията на калций и витамин D, две ключови вещества, които запазват здравината и плътността на костите.

Разбира се, важно е също да се приемат здравословни източници на протеини, антиоксиданти и други есенциални хранителни вещества, които поддържат костите и ставите в добро състояние.

5. Избягвайте тютюнопушенето

Избягвайте тютюнопушенето

Токсините, които цигарите съдържат, са свързани с развиването на голямо разнообразие от заболявания, влияещи на качеството на живот.

Тези субстанции преминават през кръвта и пряко засягат здравето на клетките и тъканите.

Натрупването им в тялото се свързва с риска от гръбначни проблеми и състояния.

6. Подсилете коремните мускули за опора на гръбнака

Укрепването на мускулите на корема и кръста осигурява множество здравни ползи за гръбнака.

Някои хора смятат, че коремната област няма нищо общо с гръбнака. Въпреки това, тя дава опора на тялото и помага да се намали товарът от тежести, който гръбнакът понася.

От друга страна, силните коремни мускули са като естествен “пояс” около тялото. Това е така, защото в допълнение към подобряването на вашата фигура, те осигуряват отлична подпора за гръбнака ви.

7. Правете си почивки и се разтягайте

Застояването в една позиция причинява натоварване на гръбнака.

Хората, на които се налага да работят по няколко часа пред компютърния екран или друг уред, трябва да се опитат да отделят време за разтягане на тялото. 

Дори да имате чудесна стойка, застояването в една и съща позиция за дълго време обикновено причинява напрежение и натоварване на гръбнака.

За щастие разтягането спомага мускулите да се отпуснат и допринася за по-здрави и гъвкави прешлени.

8. Контролирайте стреса

Сред множеството негативни ефекти от стреса си струва да споменем, че носи последствия и за гръбначното ви здраве.

Следователно хората, които са непрекъснато подложени на стресиращи ситуации, често чувстват повече болки в гърба, врата и раменете.

В допълнение, това емоционално състояние може да попречи на дейността на нервната система и да доведе до други дисбаланси.

Както може да видите, навиците, които ви помагат да се погрижите за гръбнака, е много лесно да бъдат включени в начина ви на живот. Важно е обаче да ги упражнявате редовно, преди да развиете някакъв вид травма или проблем.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.