Лечение на инфекции на пикочния мехур, уретрата и бъбреците

Пийте чай от лайка или пригответе вана от това успокояващо растение
Лечение на инфекции на пикочния мехур, уретрата и бъбреците
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 18 декември, 2018

Локализираните инфекции на пикочните пътища обикновено се появяват в пикочния мехур, уретрата и бъбреците, и са причинени от разпространението на някои видове бактерии.

Важно е да знаем, че жените като цяло са по-склонни да страдат от това заболяване.Защо това е така? Уретрата на жените е много по-къса и е по-близо до ануса, от тази на мъжа.В допълнение към това, процесът на менопаузата може да предизвика някои общи инфекции. Ето защо в днешната статия искаме да ви разкрием някои храни, които може да консумирате, когато страдате от някой от тези видове инфекции.

Готови ли сте да разберете кои са те?

Инфекции на пикочния мехур, уретрата и бъбреците

Инфекцията на пикочните пътища може да бъде локализирана в различни места и обикновено изисква намесата на лекар и прием на лекарства. Докато сте в къщи обаче, може да следвате най-подходящия вид диета, която да ви предостави антиоксиданти, витамини и естествени антибиотици, които без съмнение ще помогнат да се отървете от този проблем възможно най-бързо.

И все пак, нека най-напред разберем какво представляват различните видове инфекции на пикочните пътища, от които може да страдате.

 • Пикочният мехур: инфекцията на пикочния мехур е най-често срещаният тип, и е известна като цистит или инфекция на пикочния мехур.
 • Бъбреците: Инфекцията на бъбреците е по-сериозно заболяване. Ако проблемът е локализиран само в един бъбрек и инфекцията е временна, състоянието е познато като остър пиелонефрит. Но ако не е решен бързо и се отразява на другия бъбрек също така, страдате от хроничен пиелонефрит. Независимо от това, бъбречната инфекция може да бъде много болезнена и е свързана с висока температура, втрисане и тежка умора.
 • Пикочните канали: от време на време каналите, които свързват бъбреците с пикочния мехур също могат да се инфектират, въпреки че е доста необичайно. Този проблем също така може лесно да се реши с рецепта с лекарства.
 • Уретрата: Този тип инфекция е известна като уретрит и е локализирана в канала, който изхвърля урината от пикочния мехур. Това е много често срещана инфекция.

Диетично лечение на инфекции на пикочния мехур, бъбреците и уретрата

1. Чай от лайка

чая от лайка спомага при проблеми с уретрата

Лайката по принцип се смята за едно от най-добрите природни лечения за инфекции на пикочните пътища. Тя съдържа антибактериални съединения, които помагат за ускоряване на изцеляване от различни инфекции. Не забравяйте, че тя също е естествен детоксикиращ агент, така че убива бактерии, открити в урината. Обърнете внимание на това как трябва да го приготвите:

Съставки

 • 20 гр. лайка
 • 1 чаша вода (200 мл.)

Приготовление

Пийте чаша от този чай 2 пъти на ден, първата на празен стомах сутрин, а втората в средата на следобеда. Кипнете водата и добавете лайката. Оставете да къкри за 20 минути. Отстранете от огъня и оставете да кисне няколко минути. Пийте на бавни глътки.

Вана с лайка

Друг добър вариант е да вземете вана с лайка. Приготвянето е както следва:

 • 1 л. вода
 • 40 гр. лайка

Оставете лайката да къкри в литър вода в продължение на най-малко ½ час, и я оставете да се охлади за още 10 минути. Трябва да бъде топла, но никога не твърде гореща. Добавете течността към обикновената вода за ваната и стойте в нея около 15 минути, докато водата започва да се охлажда. Това ще ви помогне да се облагодетелствате пряко от лечебните свойства на лайката.

2. Сок от червена боровинка

сок от червена боровинка за лечение на инфекции на пикочните пътища и уретрата

Сокът от червена боровинка е един от най-ефикасните начини за лечение на инфекции на пикочните пътища, защото се прикрепя към стените на пикочните пътища, за да отстрани вредните бактерии и укрепи имунната система, като същевременно предпазва от други инфекции или болести.

Пийте чаша натурален, неподсладен сок от червена боровинка всеки ден, когато страдате от някоя от тези инфекции.

3. Сутрешно лечение със сода за хляб и лимон

лимонов сок и сода срещу проблеми с уретрата и бъбреците

Содата и лимоновият сок са страхотни възможности за облекчаване на инфекции на пикочния мехур, бъбреците и уретрата. Защо? Те помагат за намаляване на болката и дискомфорта, които изпитвате по време на уриниране, а също и балансират рН на тялото. Борят се с киселинността, която причинява инфекциите.

Може да се изненадате, защото лимоновият сок е кисел, но когато тялото го усвоява, той има алкализиращ ефект върху урината, което помага да лекувате раздразнените тъкани на пикочните пътища.

Съставки

 • Сокът от ½ лимон
 • 1 чаена лъжичка сода за хляб (3 гр.)
 • 1 чаша вода (200 мл.)

 

Приготовление

Разтворете 3 гр. сода за хляб във водата и добавете лимоновия сок. Водата трябва да е със стайна температура. Пийте на празен стомах в продължение на 5 дни, за да видите най-добрите резултати.

4. Ползите от ананаса

ананас срещу инфекции на уретрата

Когато става въпрос за справяне с проблеми на пикочните пътища, ананасът винаги е бил смятан за един от най-добрите плодове за намаляване на инфекции, бактерии и възпаления. Благодарение на неговото съдържание на бромелаин, той помага да лекувате тези общи заболявания по-бързо, така че не се колебайте да хапвате 3 или 4 резена пресен ананас на ден.

За да получите най-големи ползи, консумирайте ананас 15 минути преди обяд и вечеря, най-добре на празен стомах.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jepson, R. G., Williams, G., & Craig, J. C. (2013). Cranberries for preventing urinary tract infections. Sao Paulo Medical Journal. https://doi.org/10.1590/1516-3180.20131315T1
 • Howell, A. B., Botto, H., Combescure, C., Blanc-Potard, A. B., Gausa, L., Matsumoto, T., … Lavigne, J. P. (2010). Dosage effect on uropathogenic Escherichia coli anti-adhesion activity in urine following consumption of cranberry powder standardized for proanthocyanidin content: A multicentric randomized double blind study. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-10-94
 • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.