8 причинители на мигрена, които може би пренебрегвате

Освен болката, възможна е и появата на други симптоми, като: свръхчувствителност към светлина, гадене, повръщане и непоносимост към шум
8 причинители на мигрена, които може би пренебрегвате

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че както прекаляването със съня, така и недоспиването ,  могат да бъдар причинители на мигрена? Важно е да спазваме режим, за да се избегне това неприятно състояние.

Мигрената се характеризира с тежко главоболие, локализирано в лявата или дясната половина на главата. Могат да се проявят и болки в областта на слепоочията, челото и около очите.

Освен болката, възможна е и появата на други симптоми, като: свръхчувствителност към светлина, гадене, повръщане и непоносимост към шум.

За разлика от главоболието, това състояние се влошава с течение на времето , може да доведе дори до инвалидност.

Според Световната здравна организация (СЗО), мигрената е сред десетте заболявания в света, които най-силно влошават качеството на живот.

В някой случаи, болката може да трае 72 часа и да не се повлиява от болкоуспокояващи.

Въпреки че не е известна причината за появата на мигрена, тя обикновено се свързва с хормоналните промени, водещи  до свиване на кръвоносните съдове.

В тази статия ще посочим, някои от причинителите за появата на мигрена. Ще разгледаме осемте най-големи грешки и как можете да ги избегнете.

Причинители за появата на мигрена

1. Хранене по време на работа
Храненето по време на работа може предизвика симтоми на мигрена.

Може да се опитвате да се храните редовно у дома или на заведение, но понякога се натрупват твърде много ангажименти и се налага да се храните, докато правите нещо друго.

Този навик се свързва с нарастващата поява на главоболие и други симптоми на мигрената. Очевидно смущенията в работата на мозъка се причиняват от намалените нива на хормона серотонин.

2. Смущения в съня

Както излишъкът, така и дефицитът на сън, могат да предизвикат този проблем. Когато се лишавате от сън през нощта, организмът не може да извърши много от функциите, нормални за тази фаза от денонощието.

Проблемът е, че освен липсата на концентрация, ще чувствате силна умора и главоболие, което пречи да извършвате ежедневните задължения.

Тези проблеми могат да се появят и ако прекалявате със съня, поради промяна на естествения ритъм на тялото.

3. Прекомерна употреба на алкохол

Прекаляването с алкохол може да повиши симптомите на мигрена с над 30 %.

Прекаляването с него може да повиши симптомите на мигрена с над 30 %.

Етанолът – една от съставките в алкохолните напитки – дехидрира организма и причинява дисбаланс в нивата на телесните течности.

В резултат на това – настъпват смущения в циркулацията и снабдяването на мозъка с кислород, които могат да отключат тежко главоболие.

4. Консумиране на бързи закуски или пържени храни

Този е един от най-пренебрегваните фактори. Диетата  може да окаже голямо влияние в превенцията на мигрената.

Бедната на хранителни вещества храна диета , е сред основните причинители на мигрена. В резултат на това се повишава чувствителността и умората.

Бързите закуски, пържените и рафинирани храни могат да имат отрицателен ефект – както върху физическото, така и върху емоционалното състояние на човека.

Мононатриевият глутамат е овкусител, който често пъти се добавя в готварската сол, супите и китайските храни. Той предизвиква възпалителни процеси в организма, които също могат да причинят мигрена.

5. Силните миризми
Симптоми на мигрена се получават при силна миризма.

Хората с повтарящи се симптоми на мигрена често имат рецидив (когато доловят странна или много силна миризма).

Парфюмите, освежителите, както и някои химични продукти, също могат да предизвикат тази реакция.

6. Промени във времето и климата

Резките температурни промени могат да предизвикат различни реакции в организма, като отслабена имунна защита, настинка и главоболие.

Преминаването от топло към студено и обратно, също може да е причина за мигрена.

7. Силният шум или ярката светлина
 Силният шум или ярката светлина са причинители на мигрена

Към съпровождащите симптоми на мигрена трябва да се добавят повишена чувствителност към светлината и шума. Болката обикновено се засилва при физическа активност.

8. Наднормено тегло или затлъстяване

Много хора не подозират, че наднорменото тегло също може да доведе до мигрена.

Както то, така и затлъстяването, смущават кръвообращението. Не е изненадващо, че това оказва влияние върху организма ( увеличава риска от поява на заболяването ) .

Ако имате хронична мигрена, опитайте се да анализирате собствените навици . Проверете дали някои от изброените по-горе неща не са възможната причина за здравословния проблем.

Ако е така, постарайте се да ги избегнете. Обърнете внимание дали състоянието  няма да се подобри.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.