Лечение на проблеми с щитовидната жлеза по естествен начин
Щитовидната жлеза е малък, но много важен орган, отговорен за регулирането на метаболизма. Ако страдате от намалена функция на щитовидната жлеза, пулсът спада, губите енергия и горите по-малко калории по време на тренировка или други физически дейности, и това далеч не е всичко. Научете как да подходите по естествен начин към проблемите с щитовидната жлеза в днешната статия.
Какво трябва да знаете за проблемите с щитовидната жлеза?
Тези състояния са по-често срещани сред жените, отколкото сред мъжете, особено на възраст над 60 години. Внимавайте, защото се забелязва все по-голям брой случаи на хипотиреоидизъм (най-честият проблем на щитовидната жлеза, при който функцията й е понижена) при жени, които са само на 30 г. Необходимо е да се направят още изследвания, за да се разбере дали това е генетично заболяване. Но в световен мащаб причината за повечето случаи на хипотиреоидизъм е недостигът на йод.
Симптоми на хипотиреоидизъм
- Умора
- Неочаквано наддаване на тегло
- Подуто или бледо лице
- Болки в мускулите
- Дрезгавост
- Суха кожа
- Високи нива на холестерола
- Обилна менструация
- Проблеми със ставите
Когато пациент страда от хипертиреоидизъм, щитовидната жлеза е по-активна от нормалното и тялото произвежда излишни нива на хормоните Т3 и Т4. Това, от своя страна, ускорява много от нормалните процеси на организма.
Симптоми на хипертиреоидизъм
- Промяна в апетита
- Виене на свят
- Нервност
- Сърцебиене
- Раздразнителност
- Изпотяване
- Диария
- Косопад
- Безплодие
- Проблеми със съня
Храни и хранителни вещества, които насърчават по-добро функциониране на щитовидната жлеза
Селен
Активирането на хормоните на щитовидната жлеза е важно, за да може тя да работи по-добре. Един добър вариант е увеличаването на приема на селен с консумацията на бразилски орехи (1 шепа на ден, 5 дни в седмицата). Други източници на този хранителен елемент включват органни меса (като черен дроб) и морски дарове. Но внимавайте: приемът на прекалено много селен може да предизвика проблеми с щитовидната жлеза.
Вижте и: 10 признака за хормонален дисбаланс
Йод
Йодът играе важна роля в производството на хормони на щитовидната жлеза. Консумирането на повече от 150 микрограма на ден не е полезно (за справка, 1 милиграм е равен на 1000 микрограма). Ако консумирате прекалено много йод, това може да създаде дисбаланс в тялото. Водораслите и йодираната сол са основните източници на йод.
Цинк
Проучвания, проведени от учени от Масачузетския университет, показват, че някои жени могат получават проблеми с щитовидната жлеза, защото нямат необходимите нива на цинк. Препоръчителната дневна доза цинк е 10 мг. Този елемент помага на рецепторите на жлезата на клетъчно ниво и укрепва ДНК.
Калций и витамин D
Един ефект при проблеми с щитовидната жлеза е загубата на костна плътност. Затова е важно консумирането на повече калций (който не само се открива в млечните продукти, но също така и в листните зеленчуци като къдраво зеле и спанак) и витамин D.
Соя
Темпе и мисо могат да потиснат хормоните на щитовидната жлеза. Соята (органична, ако е възможно) би могла да бъде по-ефикасна от всяко друго лечение за хипотиреоидизъм. Важно е също така да се отбележи, че соята съдържа фитинова киселина и други съединения, които могат да нарушат абсорбцията на други хранителни вещества в организма, затова трябва да сте много внимателни, когато консумирате соеви продукти.
Кръстоцветни зеленчуци
Те трябва да се консумират сурови, когато е възможно. Най-добрите варианти са брюкселско зеле, карфиол и броколи. Тези зеленчуци блокират абсорбцията и усвояването на йод, който успокоява свръхактивната функция на щитовидната жлеза.
Как да лекуваме проблеми с щитовидната жлеза по естествен начин?
На първо място, добра идея е да се консултирате с личния лекар и да направите пълни изследвания на кръвта. Може да изберете да не следвате базирано на лекарства лечение и да отидете при хомеопат или природолечител, но кръвният тест винаги е една добра необходима първа стъпка, за да имате представа за нивата на TSH, T3 и T4.
Също така, ако откриете, че страдате от хипотиреоидизъм, добра идея е да увеличите консумацията на определени храни:
- Опитайте водорасли (араме, комбу, нори) поради високото им съдържание на йод
- Увеличете приема на витамин А, добавете още моркови и яйца
- За да повишите нивата на цинк, хапвайте риба тон, спанак, ядки, телешко и пилешко
От друга страна, ако страдате от хипертиреоидизъм, трябва да избягвате някои храни.
Храни, които не бива да консумирате при хипертиреоидизъм
- Захари
- Преработени храни
- Наситени мазнини
- Рафинирани брашна
- Праскови
- Круши
- Броколи
- Тиква
При хипотиреоидизъм се препоръчва увеличаване на приема на плодове и зеленчуци, които са в по-горния списък.
Някои чайове могат да помогнат да увеличите нивата на тироксин. Чаят с листа от черен орех например съдържа йод за стимулиране на щитовидната жлеза, а чай, приготвен с водорасли, регулира метаболизма на тялото, стимулира производството на хормони на щитовидната жлеза, както и подобрява притока на кръв.
Добра идея е извършването на редовни физически упражнения, които да подобрят притока на кръв и да накарат хранителните вещества да преминават свободно през тялото, като в същото време се прочистват от токсините. Тичане, скачане на въже или колоездене са отлични възможности за това. Най-добрите варианти са аеробните и сърдечно-съдови упражнения – или просто изберете това, което най-много ви харесва.
Практикувайте релаксиращи терапии като йога, медитация или тай чи за регулиране на функцията на щитовидната жлеза, особено ако проблемът е предизвикан от травма, депресия или лоши новини. Тази активност, от своя страна, ще подобри не само функционирането на щитовидната жлеза, но също тонуса и настроението ви.
Може да ви заинтересува ...Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Pearce, E. N., Andersson, M., & Zimmermann, M. B. (2013). Global iodine nutrition: where do we stand in 2013?. Thyroid, 23(5), 523-528. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.2013.0128
- Zimmermann, M. B., & Köhrle, J. (2002). The impact of iron and selenium deficiencies on iodine and thyroid metabolism: biochemistry and relevance to public health. Thyroid, 12(10), 867-878. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/105072502761016494
- Roti, E., & Uberti, E. D. (2001). Iodine excess and hyperthyroidism. Thyroid, 11(5), 493-500. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/105072501300176453
- Chung, H. R. (2014). Iodine and thyroid function. Annals of pediatric endocrinology & metabolism, 19(1), 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049553/
- Sánchez, A. (2009). Selenio y tiroides. Glánd Tir Paratir, 18(1), 40-45. http://www.revistatiroides.com.ar/Revistas/18/RevGlan-Art8-6.pdf
- Kaki, M. (2001). El zinc en endocrinologia. International Pediatrics, 16(3), 1-10. http://www.labpharmedic.com/wp-content/uploads/zincenendocrinologia.pdf
- Mackawy, A. M. H., Al-Ayed, B. M., & Al-Rashidi, B. M. (2013). Vitamin D deficiency and its association with thyroid disease. International journal of health sciences, 7(3), 267. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921055/