Вълците не губят съня си заради мнението на овцете

Когато сте наясно със себе си, от значение е да разберете какво сте постигнали и какво заслужавате
Вълците не губят съня си заради мнението на овцете

Последна актуализация: 02 януари, 2019

Мненията не са абсолютна истина. Научете се да ги приемате с известна доза скептицизъм и не позволявайте да губите съня заради нечии тежки думи. Елеонор Рузвелт е казала някога: „Никой не може да ви накара да се чувствате зле, докато не му позволите да го направи.“ Вярвате или не, мнението на другите хора засяга по някакъв начин. Всички имаме право да защитаваме собственото мнение, но не бива да стигаме до момента, в който да осъждаме другия. Както трябва да внимаваме с нашето мнение, така не бива да допускаме критиката на околните или техните мисли да ни влияят.

Вълците не губят съня заради мнението на овцете, защото са силни и познават качествата и силата си. Те никога не позволяват на тълпата да упражни натиск върху тях.

Не губете съня си заради враждебни мнения

Те, които най-силно могат да ни въздействат, обикновено идват от най-близки хора – тези, които означават много.

С годините ще се налага да се изправяте срещу осъждането и критиката на околните. Те ще са насочени от хора, които формират най-тесния кръг в живота.

  • Според психолозите, източниците на страдание във връзката родител-дете ( дори в романтичните отношения), са причинени от противопоставящото се мнение на някого от най-близките.
  • Вяра или мнение. Това е  нещо, към което хората се прилепят, защото го считат за вярно.
  • След като дадено мнение веднъж е “използвано” в разговор, то често пъти става причина за конфликт.

Ето и няколко примера:

“Нищо не става от тебе”, “Толкова си неуверен, че определено ще загубиш”, “Няма да отслабнеш, защото винаги си била дебела.”

Такъв тип мнения засягат по особен начин самооценката. Истината е, че преценката на непознати или на по-далечни хора не са толкова важни. Ситуацията, обаче, е различна, когато станем по-близки с хората.

Как ви се отразява мнението на другите?

Няма да позволя мнението ти да развали самооценката ми

Независимо от възрастта, се е налагало всички да преглъщаме болезнени думи по време на семейна вечеря. За да предотвратим задълбочаването на конфликта, обикновено запазваме мълчание и прикриваме гнева.

Всяко чуждо мнение ни кара да вземем решение: кое е вярно и кое – не. Това, което трябва да направите, е да помните следния съвет:

Мнението градивно ли е или – не?

Не е задължително веднага да заемете защитна позиция. Първо трябва да се научите да изслушвате другите и едва тогава, спокойно, да анализирате чутото.

  • Възможно е някой приятел или член на семейството да казва истината, но в момента да не го осъзнавате. “Мисля, че твоята връзка те прави нещастен,” “Не смятам, че се държиш прилично,” “Според мен ще бъдеш по-щастлив, ако си смениш работата”…
  • Спокойно обмислете тези думи. Ако считате, че са разумни, може да се съгласите с тях и да им благодарите за съвета.

Но ако преценката не е вярна или е необоснована, тя не е градивна. В такъв случай обмислете казаното, като избягвате емоционалните реакции на гняв, ярост, или мъка.

Изразеното мнение не може да помогне? Просто го оставете. Не губете време и здраве за неща, които не носят полза.

Важно ли е мнението на другите?

Глупавите и безсмислени мнения отиват в глухи уши

Нещата, които вбесяват и изпълват с гняв, се превръщат в господари. Ако в семейството  са чести острите критики, съответните реакции няма особено да помогнат.

  • Можете да продължите да го правите отново и отново… Запомнете: хората, които говорят остро, не притежават дара на съчувствието и се отнасят с неуважение към останалите.
  • За да не се превърнем в приют за негативни чувства, най-добре е се дистанцираме от тях, за да защитим самоуважението и достойнството.

Когато сте наясно със себе си, от значение е да разберете какво сте постигнали и какво заслужавате. Не се разстройвайте заради глупави и погрешни мнения, които другите подмятат. Не се съгласявайте да бъдете жертва.

Вълците имат определена територия и се движат на стада. Те ясно разбират каква е тяхната природа и инстинкти. Рядко позволяват да бъдат опитомени и почти не могат да забравят силата, която притежават.

Примерите от природата са поучителни и е добре да ги следваме. Това би помогнало в отстояване  на мненията, идентичността и самоуважението.

Глупавите мнения попадат в глухи уши.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Forscher, P. S., Cox, W. T. L., Graetz, N., & Devine, P. G. (2015). The motivation to express prejudice. Journal of Personality and Social Psychology, 109(5), 791–812. https://doi.org/10.1037/pspi0000030
  • Lockwood, P. L. (2016). The anatomy of empathy: Vicarious experience and disorders of social cognition. Behavioural Brain Research, 311, 255–266. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2016.05.048

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.