7 проблема със здравето при отслабнала имунна система

20.07.2019
Здравата и силна имунна система е важно оръжие в борбата срещу вирусите и болестите. Научете как можете да разберете дали имунната ви система е отслабнала от тази статия.

Какво представлява една отслабнала имунна система?

Имунната ви система защитава организма ви от вредните фактори наречени антигениТе обхващат вирусите, бактериите, токсините и чуждите тела увреждащи здравето ви.

Имунната система е изградена от лимфоидна тъкан част от костния мозък, лимфните възли, част от храносмилателната система и сливиците.

След като организмът ни разпознае антигените имунната ни системата увеличава образуването на протеини наречени антителаТе унищожават патогените, за да ни предпазят от разболяване.

Но постоянният стрес, неправилното хранене и някои болести могат да нарушат функционирането на имунната система. А това от своя страна й пречи да изпълнява основните си задачи.

В резултат на това се повишава риска от развитието в организма на определени патогени, което би засегнало качеството ни на живот.

Затова е изключително важно да разпознаете признаците на отслабналата имунна система и да предприемете необходимите стъпки, за да се справите с тях.

Днес ще ви разкажем за част от признаците, показващи че имунната ви система може би не функционира както би трябвало.

1. Чести, повтарящи се инфекции

Честите инфекции са свързани с отслабнала имунна система
Имунната ви система защитава организма ви от вирусите, бактериите и гъбичките. Но когато функционирането й е нарушено започвате да страдате от чести, повтарящи се инфекции.

Инфекциите на пикочните пътища, възпаленията и проблемите с храносмилателната ви система стават все по-чести. Това са признаци на отслабнала имунна система, която не може да реагира адекватно на външните фактори и заплахи.

Прочетете и: 7 невероятни храни за предотвратяване на бактериалните инфекции

2. Алергии при отслабнала имунна система

Алергичните реакции са по-често срещани при някои хора, отколкото при други. В действителност  те представляват отговора на имунната ви система към външни дразнители като полен или прах. Продължителните алергии могат да са признак на отслабнала имунна система.

Промяната в кожата, запушените дихателни пътища и кихането са достатъчни, за да ви покажат, че трябва да започнете да се грижите за укрепването на имунната си система.

3. Раните ви зарастват бавно

Зарастване на рани при отслабнала имунна система
Времето необходимо за зарастването на една рана зависи от причината довела до появата й и от степента на нараняването.

Но ако раната ви е повърхностна, зарастването й не би трябвало да отнеме много време.

Основна част от функциите на имунната система е процесът на оздравяване. Когато имунната ви система е отслабнала се повишава риска от инфекции и усложнения.

Затова е добре да знаете, че бавното зарастване на раните може да се дължи на проблеми с имунната ви система.

4. Настинки и грип

Грипът, настинките и другите заболявания засягащи дихателните пътища може да са резултат от намаленото образуване на антитела. 

Дефицитът на бели кръвни телца, недостигът на кислород и проблемите с кръвоснабдяването влияят появата на този тип заболявания.

5. Умора и изтощение

Умората може да се дължи на отслабнала имунна система.
Има много фактори, влияещи ни всеки ден, които могат да доведат до появата на умора.

Когато това ви се случва често и без видима причина, това може да се дължи на отслабналата ви имунна система.

Обичайно хората с отслабнала имунна система се чувстват по този начин рано сутрин след ставане, въпреки че са имали дълъг период на почивка и сън.

Това е съпроводено с усещането за физическо и умствено изтощение. А това нарушава ежедневния ви ритъм.

Всичко това може да доведе до промяна в температурата ви, до виене на свят, гадене и други признаци, на които трябва да обърнете нужното внимание.

6. Болка в мускулите

Високото ниво на стрес, прекомерната физическа активност и непълноценното хранене са едни от главните виновници за нарушеното функциониране на тази система на организма ви.

Тези фактори оказват влияние върху здравето на мускулите. Затова могат да доведат до появата на болка, напрежение и схващане на ставите, както и до силно главоболие.

Не пропускайте и: 9 храни за борба с умората и главоболието

7. Избор на неправилно лечение

Лечение при отслабнала имунна система
Антибиотиците се използват за лечение на много инфекции и заболявания свързани с имунната система. Те спомагат унищожаването на много от вирусите и бактериите причинители на тези състояния.

Проблемът е в това, че с течение на времето ефектът на този тип лекарства намалява. Затова оздравяването става все по-трудно.

Затова трябва да подпомогнете и засилите ефекта на лечение като започнете да се храните здравословно и с висококачествени продукти.

Запомнете, че никога не трябва да пренебрегвате описаните в тази статия проблеми. Те изискват навременно и ефикасно лечение. Игнорирането или изчакването на по-подходящо време води до усложняването и по-трудното им излекуване.

  • Howell, M., & Shepherd, M. (2018). The immune system. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2018.08.014
  • Küppers, R. (2010). Overview of the immune system. In The Lymphoid Neoplasms 3ed. https://doi.org/10.1201/b13424
  • NORMAN, P. (1995). Immunobiology: The immune system in health and disease. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/S0091-6749(95)70025-0