7 храни, които поддържат психичното здраве

Не забравяйте да включите тези храни в диетата си, те ще ви помогнат да имате по-добри невронни връзки, независимо от възрастта ви.
7 храни, които поддържат психичното здраве
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 24 април, 2023

Невронната свързаност, или т. нар. синапси между невроните, представлява съюза на мозъчните клетки. Когато имаме повече свързаност помежду им, имаме по-силна умствена мрежа. Това дава възможност да се увеличи интензитета на умствения процес и да се подобри психичното здраве.

Факторите внимание и памет имат важна роля за това –  вече знаем, че има навици, които ни помагат за тях. Например,  непрекъснатото учене, четене или игра на умствени игри.

Въпреки това има един аспект, който ние също трябва да вземем под внимание: храната ни.

Нашият мозък се нуждае от различни хранителни вещества. Той ги използва, за да укрепи нашите нервни импулси, да увеличи достъпа на кислород и да подсили на съдовата мрежа в мозъка.

В тази статия ще ви обясним някои от храните, които трябва да приемате, за да помогнете на мозъка си.

1. Увеличаване на невронните връзки с куркума

Куркумата е много често срещана в страните от Източна Европа. Ние сме свидетели на това, че се появява все повече и повече и в храните, които се ядат на Запад.

Според някои проучвания проведени от Калифорнийския университет, куркумата запазва психичното здраве, като ни предпазва от болестта на Алцхаймер.

В същото време основният й компонент куркумин ни осигурява много предимства. Те включват защита на мозъка от възпаление, стимулиране на нервните импулси, а дори и увеличаване на умствената пъргавина.

Може да приемате до 500 мг или 0,1 ч.л. дневно. Това количество трябва да бъде разделено на три дози за целия ден.

2. Зеленият чай – подарък за нашите мозъци

полифенолите в зеления чай подобряват психичното здраве

Може би е изненадващо, но чаят е най-популярната напитка в целия свят, дори повече от кафето. Сред всички различни сортове, зеленият чай е най-полезният.

  • Основните му предимства са двата вида антиоксиданти: теафлавини и теарубинини. Това са противовъзпалителни агенти, които също се борят с клетъчното окисление.
  • Полезни са и полифенолите в зеления чай. Това насърчава по-силно невронна мрежа между париеталните лобове и фронталните дялове в мозъка ви.
  • Този чай увеличава краткосрочната памет, концентрацията и се бори срещу деменцията.

Не забравяйте да пиете една или две чаши чай на ден, ще се почувствате много по-добре.

3. Черният шоколад – здравословното удоволствие

На нашият сайт ние често препоръчваме консумацията на малко черен шоколад всеки ден. Този вид шоколад е полезен за здравето и мозъците ни го обичат.

  • Този горчив, несъдържащ захар шоколад, е пълен с куп антиоксиданти.
  • Флавоноидите в него насърчават притока на кръв към мозъка ни. Те също така увеличат концентрацията и ускоряват трудоспособността ви.
  • Проучванията, като статията в списание Science Direct показват, че черният шоколад увеличава притока на кръв и помага на кръвоносните ни съдове.
  • Всичко това увеличава количеството на кислород, необходим на мозъка. В резултат на това имаме по-добър когнитивен капацитет и подобряване на психичното здраве.

4. Тиквени семки борят умствените нарушения

тиквените семки съдържат цинк и магнезий, като така подобряват психичното здраве

Тиквените семки имат незаменим минерал за невронните връзки: цинк.

Не трябва да пропускаме и факта, че тиквените семки са пълни с магнезий. Тези семена намаляват стреса, благодарение на триптофан, който е предшественик на серотонин. Триптофанът също е невронен химикал, който повишава настроението ви.

5. Да кажем “да” на броколите

Броколите са голям източник на витамин К. Въпреки, че не е добре известно, този витамин е отговорен за по-добрата когнитивната функция. Витамин К също укрепва интелектуалният ви капацитет.

  • Причината, поради която броколите са толкова полезни за вашия мозък, е защото съдържат съединения, наречени глюкозинолати.
  • Тези съединения се борят с дегенерацията в мозъка, благодарение на химикалът ацетилхолин. Не трябва да забравяме, че липсата на този химикал в мозъка ни води до увеличаване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Имайте предвид, че трябва да консумирате броколи най-малко два пъти седмично.

6. Салвията повишава концентрацията ви

Можете да направите градински чай от салвия или да я поръсите върху салатата си. Естествените масла от салвията увеличават паметта, концентрацията, както и невронната свързаност.

Тя също така е чудесна за здравето на жените!

Можете да я намерите във всеки био или хранителен магазин.

7. Яжте повече ядки за подобряване на психичното здраве

Яжте повече ядки за подобряване на психичното здраве

Вече сигурно сте се досетили, че ядките също са в този списък. Няма как да ги забравим. В действителност много лекари и специалисти по хранене препоръчват да ги ядем редовно.

Списанието Американски журнал по епидемиология публикува статия, която говори за значението на ядките. В тази статия се казва, че яденето между 3 до 5 ядки всеки ден ни помага да предотвратим когнитивната дегенерация. Това се дължи на съдържанието на витамин Е.

Друга информация, която ние трябва да имаме предвид е, че те имат омега-3 мастни киселини – съществен компонент за увеличаване на умствените способности. Те също така се борят с влошаването на мозъка, свързано с напредването на възрастта.

Ако искате да получите най-доброто от ядките, яжте ги на закуска. Трябва да ядете само четири ядки с една лъжица мед.

Ако ядете тези храни и поддържате активен, любопитен ум, мозъкът ви ще се възползва максимално от веществата, които му предоставяте.

В същото време, не забравяйте да се борите със стреса в ежедневието и да контролирате емоциите си.

Тези прости стъпки, ще допринесат за подобряване на психичното здраве в дългосрочен аспект.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.