Контролирайте хипертонията с тези 7 храни

За да подобрите кръвообращението и да избегнете усложненията от хипертонията, от съществено значение е да включите в диетата си храни, които ви позволяват да контролирате задържането на течности и да регулирате възпалението. Научете повече в тази статия!
Контролирайте хипертонията с тези 7 храни
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Хипертонията е хронично заболяване, което засяга сърдечно-съдовата система и се характеризира с повишено кръвно налягане. Голяма част от хората, контролират хипертонията с медикаменти, но има и натурални средства за превенция и лечение, с които ще ви запознаем.

Наличието на високо кръвно налягане, което означава над “нормалното”, значително повишава риска от:

  • артериално увреждане
  • удар
  • други сърдечни заболявания, които могат да доведат до смърт

Човек страда от това състояние, когато кръвното му налягане е в порядъка от 140/90 или повече.

Високото кръвно налягяне се смята за често срещано състояние. То е опасно за тези, които са подложени на риска от него, или за хората, които контролират хипертонията с лекарства.

Проблемът е, че е асимптоматично в първите фази на заболяването. Това означава, че не е лесно разпознаваемо, когато започне да се развива.

Поради тази причина е наложително редовното посещение при лекар, особено ако членове на семейството ви страдат от хипертония или са подложени на други рискови фактори.

Полезно е също и да увеличите приема на определени храни, които благодарение на свойствата си спомагат за контролирането на кръвното налягане. Това е натурален начин.

В тази статия ще споделим в детайли 7-те най-добри храни за тази цел, които да включите в диетата си.

Контролирайте хипертонията с тези храни

1. Ленено семе

Контролирайте хипертонията с ленено семе

Лененото семе е естествен източник на фибри и есенциални омега-3 мазнини. Когато се абсорбират в тялото, те спомагат да се контролира лошия холестерол (LDL) и високото кръвно налягане.

Редовната консумация на тези семена подобрява живота на пациентите с високо кръвно налягане. Минимализира също и риска от съдови заболявания и контролира възпалението на тъканите.

Те са добра хранителна добавка, полезни са за контролиране на тревожността и теглото.

2. Банани

Познати с чудесния си сладък вкус, бананите са страхотна добавка към антихипертоничната ви диета.

Високото им съдържание на калий спомага да се регулират възпалителните процеси в тялото. Помага и да се намали задържането на течности, което също влияе на кръвното налягане.

3. Мазна риба

Контролирайте хипертонията с  редовна консумация на мазна риба.

Мазната риба е един от най-големите натурални източници на омега-3. Това е вид мазнина, която спомага да се прочистят артериите, за да се контролират високите нива на триглицеридите, холестерола и високото кръвно налягане.

Този протеин действа пречистващо и подпомага предотвратяването на възпаления. Рибата е идеална за съдействие на това кръвта да премине през тялото.

Тя осигурява също висококачествени протеини и важни хранителни вещества, които подобряват физическото и умственото здраве.

4. Целина

Целината съдържа висока концентрация на фитохимикали и антиоксидантни вещества, които носят страхотни ползи за пациентите с хипертония.

Ако се консумира ежедневно в умерени количества, тя контролира възпалителните процеси и спомага за елиминирането на задържаните течности в тялото.

Тя съдържа също и есенциални минерали, които намаляват нивата на кортизол, хормон свързан със стреса и високото кръвно налягане.

5. Лук

Яжте повече лук за да намалите високото кръвно

Този зеленчук, използван често като подправка в множество ястия, е богат на сяра. Сярата редуцира възпалението, високия холестерол и повишеното кръвно налягане.

Натуралните му сокове спомагат да се прочистят артериите, като премахват излишните вредни мазнини, като лошия холестерол (LDL) и триглицеридите.

Лукът съдържа също и мощни антиоксиданти, които спират окислителното увреждане, свързано с преждевременното стареене на артериите.

6. Лют червен пипер

Умерената консумация на лют червен пипер е идеална за намаляване на хипертонията при пациенти, които имат проблем с контролирането на кръвното налягане.

Активната му съставка, капсаицин, подобрява кръвообращението, като отхвърля плаката, която се натрупва и причинява закаляване на артериите.

Лютият пипер е добър компонент за обръщане на негативните ефекти от свободните радикали. Те са свързани с хипертонията при възрастните хора.

7. Кокосова вода

Контролирайте хипертонията с кокосова вода

Повечето хора не могат да си представят огромните ползи от редовното пиене на кокосова вода.

Тази напитка е богата на минерали и антиоксидантни съединения. Освен че хидратира тялото, кокосовата вода спомага за кръвообращението и за проблемите с кръвното налягане.

Тя действа като натурален диуретик, идеална е да стимулира премахването на течностите, които се задържат в тъканите.

Кокосовата вода съдържа също фибри и малко количество полезни мазнини, които укрепват и предпазват сърдечното здраве.

Контролирането на кръвното налягане чрез здравословна диета е най-добрият начин за предотвратяване на рисковете и последствията от хипертонията.

Започнете да консумирате храните, които ви споменахме, допълвайки ги с пълноценна и балансирана диета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alleyne T, Roache S, Thomas C, Shirley A. The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks. West Indian med. j.  [revista en la Internet]. 2005  Ene [citado  2019  Ene  31] ;  54(1): 3-8.
  • Carretero Moral, Pascual, & Campos Calero, Álvaro. (2016). Un pueblo sometido a la hipertensión arterial. Index de Enfermería25(3), 207-210.
  • Nasiff-Hadad, Alfredo, & Meriño-Ibarra, Erardo. (2003). Ácidos grasos omega-3: pescados de carne azul y concentrados de aceites de pescado. Lo bueno y lo malo. Revista Cubana de Medicina42(2), 128-133.
  • Quiñones, M., Miguel, M., & Aleixandre, A.. (2012). Los polifenoles, compuestos de origen natural con efectos saludables sobre el sistema cardiovascular. Nutrición Hospitalaria27(1), 76-89.
  • Sanati, S., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2018). A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Iranian Journal of Basic Medical Sciences21(5), 439.
  • Skoczyńska, A. H., Gluza, E., Wojakowska, A., Turczyn, B., & Skoczyńska, M. (2014). Linseed oil increases HDL3 cholesterol and decreases blood pressure in patients diagnosed with mild hypercholesterolemia. Kardiologia Polska (Polish Heart Journal).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.