Препоръки за лечение на артрит

Подаграта се счита за един от най-болезнените видове артрит. Тази атака може да започне, когато кристали от пикочна киселина се натрупват в ставните ви връзки,сухожилия или ставни кухини.
Препоръки за лечение на артрит

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Заболяването, наречено артрит е хронично, като в някои случаи можете да се отървете от него само чрез хирургическа намеса. Какво трябва да имате предвид, за да се избегне, доколкото е възможно, операцията? Вижте нашите съвети за лечение на артрит по-долу.

Артритът може да бъде няколко вида, като всеки от тях има различна симптоматика. В тази статия ще ви дадем списъка на най-често срещаните типове и различни начини за лечение на артрит.

Най-често срещаните видове

Артритът е една от най-разпространените болести в целия свят. Най-общо казано, милиони хора страдат от болки, причинени от тази болест.

Най-засегнати са възрастните над 65 години – половината от тях имат артрит.

Артроза

Остеоартрозата или артроза е най-често срещаният тип на артрит при възрастните. Това се случва, когато хрущяла започва да се разкъсва и да се износва. По отношение на нейните симптоми, най-често срещаните са изтръпване и умерена болка при извършване на дейности като ходене, навеждане, и дори по време на покой.

Ревматоиден артрит

консултирайте се с лекар, преди да пристъпите към лечение на артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което означава, че вашето тяло напада своите собствени тъкани, както ако би ви защитавало от заболяване или нараняване, причинено от външен източник.

Това заболяване не само унищожава вашите стави, но може да причини проблеми и на други органи – сърцето, мускулите, кръвоносните съдове, нервната система и очите ви.

Подагра

Подаграта се счита за един от най-болезнените видове артрит. Тази атака може да започне, когато кристали от пикочна киселина се натрупват в ставните ви връзки,сухожилия или ставни кухини.

Тези утайки  са склонни да предизвикват възпаление, зачервяване, топлина, болка, и много често  скованост в ставите.

Предупредителни знаци

  • Непрестанни болки в ставите
  • Възпалени стави
  • Твърди или изтръпнали ставни връзки
  • Чувствителност или болка при докосване на ставните връзки
  • Проблеми с нормалното използването или движение на ставите
  • Топлина и зачервяване на тези места

Специфично лечение на артрит

Артроза

за лечение на артрит е добре да спазвате хранителен режим

Някои лекарства могат да ви помогнат да контролирате болката, която изпитвате. Почивката и упражненията ще помогнат на вашите стави да се движат по-лесно. Също така е силно препоръчително теглото ви да е в нормални граници.

Ревматоиден артрит

С правилно лечение, можете да контролирате това заболяване и да предотвратите неговото развитие. Разбира се, нещата не са толкова прости.

Ако следвате правилното лечение и препоръките на вашите лекари или терапевти, ще разберете,  че можете да се движите по-лесно и да облекчите болката. 

Въпреки това, не трябва да забравяме, че поради естеството на това автоимунно заболяване, може да страдате от остри атаки в определени часове, които също могат да бъдат контролирани с медикаменти.

Подагра

лечение на артрит - подаграта също спада към тази коварна болест

Ако имате подагра, трябва да обсъдите предприеманите действия с лекар, така че те да изясните какво я е е причинило и как да се предотвратят атаките в бъдеще.

Основното нещо което трябва да направите, е да снижите нивата на пикочна киселина в кръвта, като следвате определен хранителен режим и с помощта на медикаментите, които вашият лекар може да ви предпише.

Най-честата нещо по отношение на остро лечение за подагра е използването на кортикостероиди, като преднизон или колхицин, които са специфични болкоуспокояващи при подагра.

 Общи съвети за лечение на артрит

Отслабване

лечение на артрит - първо свалете килограми!

Първата и най-основна част от съветите, които да се имат предвид, е този да свалите килограми. Най-добрият начин да премахне прекомерния натиск в ставите е да отслабнете. Ставите, които ще ви бъдат “най-благодарни”  ако това се случи, са коленете, стъпалата, глезените, бедрата и гръбнака.

Правилните упражнения

Друг изключително важен елемент са физическите упражнения. Заседналият начин на живот е изключително вреден за хората, които имат заболявания като артрит. Добре е упражненията да се ръководят от квалифицирано лице, като физиотерапевт, за да имат нужния ефект.

Избягвайте екстремните упражнения

лечение на артрит чрез разходки

Трябва да избягвате всякакъв вид упражнения, които предполагат прекомерно напрежение върху ставите, защото те не са подходящи за лица над 50 години.

Те могат много да навредят, особено на хората, които страдат от артрит. Умерените упражнения, като ходенето например, са най-добрият вариант.

Правете тренировки подобни на йога

Тези тренировки са особено добри за хората, които страдат от някакъв вид артрит. Много важно е този вид дейност да се извършва с помощта на учител, който знае правилните движения за хора с това заболяване – върху какво те трябва да наблягат, и кое да избягват.

Избягвайте вдигането на тежки неща

Последното нещо, което един човек, който има артрит трябва да не прави, е вдигането на големи тежести.

Така ще настъпи влошаване на болестта. Използвайте  помощни средства и инструменти, които облекчават носенето на тежки предмети от едно място на друго.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 53–79). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3
  • Stamp, L. K., & Chapman, P. T. (2017). Gout. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 179–195). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_8
  • Veenhof, C., Köke, A. J. A., Dekker, J., Oostendorp, R. A., Bijlsma, J. W. J., Van Tulder, M. W., & Van Den Ende, C. H. M. (2006). Effectiveness of behavioral graded activity in patients with osteoarthritis of the hip and/or knee: A randomized clinical trial. Arthritis Care and Research55(6), 925–934. https://doi.org/10.1002/art.22341
  • Arthritis Research, U. (2013). Osteoarthritis in general practice – Data and Perspectives – Arthritis Research UK. The Medical Press222, 253–258.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.