8 навика за здравето на гърдите

Редовните масажи на гърдите са чудесен начин да активирате лимфната система.
8 навика за здравето на гърдите
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Гърдите са съществена част от женския силует и основна характеристика за атрактивността.

Гръдната тъкан се развива от началото на пубертета докато станете възрастни и се превръща във важен компонент за сексуалното привличане и удоволствие.

Въпреки това, като за всяка друга част на тялото, съществуват някои болести, които могат да повлияят върху здравето на гърдите.

Ето защо е добре да сте сигурни, че те са здрави и им обръщате нужното внимание при всякакви необичайни признаци или проблеми.

Също така, добра идея би било да приемете серия от здравословни навици, които ще пазят гърдите защитени.

Днес искаме да споделим осемте най-важни практики, върху които може да започнете да работите веднага.

1. Масажи за здрави гърди

Масажите  на гърдите са начин да активирате лимфната система

Редовните масажи на гърдите са чудесен начин да активирате лимфната система. Така ще увеличите кръвообращението в кожата на гърдата.

Може да започнете от рамото и да продължите надолу отстрани на тялото, като приключите с лек натиск срещу зърното.

Разбира се, този масаж не замества редовните прегледи на гърдата. Не забравяйте обаче, че той също е важен, когато става въпрос за откриване на аномалии.

2. Поддържайте здравословно тегло

Жени, които са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, са изложени на два пъти по-голям риск от развитие на рак на гърдата отколкото тези, които поддържат здравословно, стабилно тегло.

Полагането на грижи за теглото е аспект, който може да държите под контрол чрез балансираното хранене, ежедневни упражнения и практикуването на други здравословни практики.

3. Упражнения за гърдите

Упражнения за гърдите

Ежедневните упражнения са най-ефикасният начин за предпазване на лимфната система от развитие на блокажи, защото това улеснява елиминирането на токсините, които циркулират през тази течност.

Националният институт за рака съобщава, че този навик може да намали риска от рак от между 20% и 80%.

Тази практика също отделя хормони, които могат да ви предпазят от развитието на злокачествени клетки в тъканите на гърдата, като в същото време допринася за поддържане на здравословно тегло.

4. Изпотяване

Течностите, които се освобождават, когато се потите, съдържат отпадъчни вещества, от които тялото не се нуждае. Ако не се изхвърлят, могат да причинят сериозни заболявания.

Когато се потите от  упражнения, сауни или други дейности, това поддържа функцията на имунната система и спомага за това да имате по-здрави гърди.

5. Избягвайте употребата на алкохол

Избягвайте употребата на алкохол

Прекомерната консумация на алкохол допринася за натрупването на токсини в тялото и намалява ефективността на отделителните органи.

Това увеличава задържането на течности и покачва риска от рак, заедно с други заболявания, които са резултат от реакцията на възпаление в тялото.

Доказано е, че консумацията на твърде много алкохол може да увеличи риска от рак на гърдата с 20%.

Жените, които пият чаша червено вино на ден обаче могат да предпазят гърдите чрез ефектите на ресвератрол.

6. Изследвайте историята на семейството ви

Изчислено е, че повече от 15% от диагностицираните случаи на рак на гърдата имат фамилна история на заболяването.

Ако близък член на семейството е страдал от този вид рак, рискът от това да наследи е от 2 до 5 пъти по-висок спрямо останалата част от населението.

Важно е да познавате историята на семейството и да се подлагате на по-редовни прегледи, за да откриете всякакви отклонения възможно най-рано.

7. Правете редовни прегледи

Правете редовни прегледи на гърдите

Тъй като съществуват много фактори, които могат да доведат до развитието на рак, кисти и други проблеми в гърдите, трябва да правите медицински прегледи най-малко веднъж на всеки 3 години.

След като станете на 40, особено ако имате генетично предразположение към този вид рак, проучванията показват, че трябва да посещавате лекаря поне веднъж в годината.

8. Пийте вода

Ежедневната консумация на вода действа като гориво за клетките и играе важна роля в доставката на витамини, минерали и всички други хранителни вещества, от които имате нужда.

Натуралната вода помага за детоксикация на тялото и поддържа оптималната функция на лимфната и кръвоносната система.

Колко внимание отделяте на гърдите си? Ако сте склонни да ги пренебрегвате, започнете веднага, като си спомните тези лесни съвети за здрави гърди.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Svahn, T. M., Chakraborty, D. P., Ikeda, D., Zackrisson, S., Do, Y., Mattsson, S., & Andersson, I. (2012). Breast tomosynthesis and digital mammography: A comparison of diagnostic accuracy. British Journal of Radiology. https://doi.org/10.1259/bjr/53282892
  • Merritt, C. R. B. (2005). Diagnostic accuracy of mammography, clinical examination, US, and MR imaging in preoperative assessment of breast cancer. Breast Diseases. https://doi.org/10.1016/S1043-321X(05)80190-0
  • Kerlikowske, K., Zhu, W., Tosteson, A. N. A., Sprague, B. L., Tice, J. A., Lehman, C. D., & Miglioretti, D. L. (2015). Identifying women with dense breasts at high risk for interval cancer a cohort study. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/M14-1465

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.