Чаша червено вино дневно = час упражнения

Препоръчително е да го консумирате със сирене и месо, за да подобрите процеса на смилане на протеините и да облекчите симптомите на киселинен рефлукс
Чаша червено вино дневно = час упражнения

Последна актуализация: 06 февруари, 2019

Някои изследвания сочат, че консумацията на чаша червено вино дневно може да донесе на човека същата полза, каквато и час упражнения. Вярвате ли го?

Това не означава, че не бива да тренирате, но подсказва, че гроздето е изключително важен източник на здраве. Искате ли да научите как една чаша червено вино дневно действа подобно на час упражнения? Тогава продължавайте да четете ред след ред!

Изследване, поддържащо тази теория

Инициатор на цитираното изследване е университетът Албърта в Канада. Учените са установили, че червеното вино съдържа субстанция, наречена ресвератрол, която предлага подобни ползи, каквито се извличат след час тренировки във фитнеса.

Консумацията на чаша червено вино дневно е полезна за сърцето. Това вече го знаем. Сега ще допълним списъка с положителни свойства. С една чаша червено вино дневно можете:

 • Да подобрите своето физическо представяне
 • Да увеличите мускулната сила
 • Да регулирате притока на кръв към сърцето

Преди време изданието Journal of Psychology публикува изследване, според което ресвератролът действа като заместител на физическото натоварване при някои хора. Ръководителят на изследването Джейсън Дик смята, че за максимална полза чаша червено вино на вечеря е оптималното количество, което трябва да приемате.

Според учените само червеното вино притежава свойството да действа като тренировка на тялото. Препоръчва се обаче да консумирате по една чаша не всеки ден, а на всеки 48 часа (т.е. през вечер).

Ползите от пиене на чаша червено вино дневно

Не е добра идея да се снабдите с литри червено вино у дома и да скъсате абонаментната карта за фитнеса. Виното не е заместител на физическите тренировки, макар да носи същите ползи. То следва да бъде неразделна част от здравословния начин на живот, който задължително изисква редовни тренировки.

Например можете да консумирате вино в понеделник, сряда, петък и неделя, а да тренирате във вторник, четвъртък и събота. Това е отличен начин да не тренирате всеки ден.

Ако консумирате повече от чаша червено вино дневно, надигате чашата всеки ден и водите заседнал начин на живот, полезните свойства от напитката няма да се проявят.

Други здравословни ползи от консумацията на червено вино

Вече знаем, че червеното вино е способно да намали физическите натоварвания през седмицата. Какво още обаче може да прави то, за да подобри здравето на човека?

Понижава риска от сърдечно-съдови болести

Червеното вино е полезно за онези от вас, които са изложени на риск от сърдечен удар. Те могат да избегнат заболявания на сърцето, както и атеросклероза.

Бори се с холестерола

Поради високото съдържание на антиоксиданти червеното вино понижава нивото на лошия холестерол в кръвта и повишава нивото на добрия холестерол. То също така балансира нивото на триглицеридите в кръвта.

Засилва имунната система

Ако често боледувате, вероятно съпротивителните сили на тялото са отслабени. Консумацията на червено вино ще засили имунната система и тя ще стане способна да се бори с инфекциите, настинките и алергиите. Виното е идеална напитка, когато наближава студената зима.

Понижава риска от алергии

Червеното вино оказва антихистаминно действие. Това го прави отлично натурално средство срещу сезонните алергии. Виното притежава още и антибактериални свойства.

Чаша червено вино дневно понижава риска от алергии

Подобрява здравето на кожата

Това полезно свойство се дължи на високото съдържание на антиоксиданти и витамини. То възпира процеса на преждевременно стареене, ранната поява на бръчки и старчески петна. Консумацията на чаша вино дневно дарява с младоликост.

Тушира възпаленията

Ако сте паднали или сте се ударили, възможно е засегнатата зона да е подута. Не се колебайте да изпиете чаша червено вино на вечеря.

Подобрява кръвообращението

Щом постъпи в тялото, червеното вино моментално започва да действа като антикоагулант.

Зарежда с ценни хранителни вещества

Червеното вино зарежда тялото с много минерали и елементи:

 • Магнезий
 • Литий
 • Калций
 • Калий
 • Желязо
 • Цинк

Подпомага храносмилането

Препоръчително е да консумирате червено вино със сирене и месо, за да подобрите процеса на смилане на протеините и да облекчите симптомите на киселинен рефлукс.

Изследвания сочат, че виното предпазва от поява на стомашни язви.

Чаша червено вино дневно подобрява храносмилането

Предпазва от образуване на камъни в бъбреците

Виното е полезно за здравето на бъбреците и пикочните пътища. Препоръчва се на хората, които са предразположени към образуване на камъни в бъбреците, инфекции на пикочния мехур и т.н.

Защитава мозъка

Ресвератролът е полезен за мозъчните функции. Той помага на пациенти с Алцхаймер и се препоръчва на хора, които са предразположени към развитие на това заболяване.

Чаша червено вино дневно възстановява мозъчните функции и подобрява паметта и концентрацията.

Предпазва от рак

Изследвания потвърждават, че флавоноидите в състава на виното предлагат защита срещу рак на простатата.

Чаша червено вино дневно предпазва от рак

Защитава зрението

Антиоксидантите в червеното вино защитават очите срещу редица заболявания, например диабетна ретинопатия и макуларна дегенерация.

Допълнителни ползи

Освен всички изброени до този момент ползи, червеното вино може да:

 • Понижи риска от поява на хемороиди.
 • Неутрализира симптомите на разширени вени.
 • Понижи кръвното налягане.
 • Балансира нивото на инсулина в кръвта.
 • Спре образуването и натрупването на мазнини в стомашната област.
 • Пребори гингивит.
 • Облекчи болно гърло.
 • Освободи ендорфини, подобрявайки самочувствието на човека.
 • Намали последствията от водене на обездвижен начин на живот.
 • Прочисти небцето и езика.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.