8 навика, към които трябва да се придържате, ако искате да отслабнете

Отслабването по безопасен начин включва придържането към определени лесни навици, които контролират глада и засилват метаболизма. Опитайте се да се придължате към тях и ги използвайте като помощник на диетата си.
8 навика, към които трябва да се придържате, ако искате да отслабнете
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 27 април, 2023

Ако страдате от наднормено тегло, може би искате да отслабнете и сте търсили различни начини да го постигнете.

Не само, за да изглеждате по-добре. Знаете, че отслабването с няколко килограма в случай, че сте с наднормено тегло, е необходимо и полезно за по-доброто ви физическо и умствено състояние.

Но отслабването не е лесна задача. Въпреки, че има много навици, спомагащи постигането на тази цел, отслабването не се случва бързо.

Има диети , обещаващи невероятни резултати само след няколко дена. Най-добрият начин е да отслабвате постепенно, без да влияете неблагоприятно на здравето си.

Някои хора се стресират, ако не постигнат мигновени резултати. Отслабването всъщност може да се случва бързо и постепенно, ако се извършва по безопасен начин и с постоянство.

За щастие не трябва да се придържате към стриктен и опасен режим за отслабване. Достатъчно е да следвате няколко лесни ежедневни навици, за да започнете да забелязвате промените. 

В тази статия искаме да споделим с вас 8-те най-полезни навици за отслабване, към които можете да се придържате в ежедневието си.

1. Консумирайте здравословна храна, ако искате да отслабнете

Яжте здравословна храна, ако искате да отслабнете
Консумирането на здравословна храна подобрява хранителните ви навици, когато искате да отслабнете здравословно.

Например, слагането на плодове и зеленчуци или ядки на масата намалява вероятността от изкушаването с богати на калории пържени храни или сладкиши.

2. Използвайте малки чинии

Въпреки че на пръв поглед изглежда безсмислено, използването на малки чинии е полезно, когато искате да контролирате количеството калории, които консумирате по време на основните си хранения.

Порциите сервирани в тези чинии са по-малки. Но тъй като заемат цялото пространство в съда, мозъкът ви „се лъже“, че тази храна е достатъчна, за да задоволи глада ви.

3. Яжте повече плодове и зеленчуци, ако искате да отслабнете

Яжте плодове и зеленчуци, ако искате да отслабнете
Консумирането на пет или шест порции свежи плодове и зеленчуци дневно спомага по невероятен начин процесите, отговорни за изгарянето на излишните мазнини.

Високото им съдържание на вода, фибри и антиоксиданти стимулира изхвърлянето на токсините и предотвратява вредното им влияние върху метаболизма ви.

Освен това плодовете и зеленчуците осигуряват допълнителна енергия на тялото, подобрявайки умствената и физическата ви дейност.

И не на последно място удължават усещането за ситост и намаляват вероятността от прием на допълнително калории.

4. Хранете се бавно

Бързото хранене пречи на разграждането на химическите вещества, създаващи усещане за ситост и така води до прекаляване с яденето.

Въпреки че някои хора правят това несъзнателно, те трябва да опитат да се хранят по-бавно, за да не се отрази това негативно върху теглото им.

Отделянето на достатъчно време ви позволява да сдъвчете храната по-добре и ви предпазва от преяждане.

5. Прием на вода и здравословни напитки

Пийте вода, ако искате да отслабнете
Увеличаването на консумацията на вода и здравословни напитки е един от начините за поддържане функционирането на метаболизма за по-бързо отслабване.

Течностите овлажняват клетките на организма, засилват процеса на пречистване в органите на отделителната система и поддържат усещането за ситост за по-дълго.

Чайовете с пречистващо действие, зелените шейкове и плодовите води са отличен начин за поддържане на диетата ви за отслабване.

6. Здрав сън

Хората, които се опитват да отслабнат трябва да подобрят съня си, тъй като е жизнено важен за постигането на добри резултати.

Докато спим се активират важни за метаболизма функции. По този начин се образуват хормоните, контролиращи глада.

Стоенето будни за дълго време или прекъсването на съня увеличава усещането за глад и повишава риска от напълняване.

7. Правете комбинация от упражнения

Правете упражнения, ако искате да отслабнете
Ежедневното правене на кардио упражнения е страхотен начин за увеличаване изразходването на енергия за по-лесно изгаряне на мазнините.

Но в съчетание с укрепващи тренировки и фитнес отслабването дори става още по-лесно.

8. Добавяйте подправки към ястията

Добавянето на подправки към ястията стимулира метаболизма и съответно отслабването.

Подправки като лютия червен пипер и куркумата ускоряват метаболизма. Това от своя страна подобрява процеса на превръщане на мазнините в енергия.

Както видяхте отслабването по безопасен начин означава да се придържате към определени лесни навици, които контролират глада и засилват метаболизма.

Опитайте се да ги запомните и добавите към диетата си за отслабване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Cheng CC., Hsu CY., Liu JF., Effects of dietary and exercise intervention on weight loss and body compositin in obese postmenopausal women: a systematic review and meta analysis. Menopause, 2018. 25 (7): 772-782.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.