8 начина да избегнете надебеляването през менопаузата

Новият етап от живота изисква нова стратегия за живот
8 начина да избегнете надебеляването през менопаузата
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 30 януари, 2019

Някои хора смятат, че надебеляването през менопаузата е неоспорим житейски факт, който не може да бъде избегнат. Вярват, че метаболизмът подлежи на промени, които трудно могат да бъдат контролирани.

В процеса на постепенно спиране на добре познатия менструален цикъл, в тялото започва да се произвежда по-малко естроген. Тази хормонална промяна се отразява върху тялото и върху настроението на жената.

Когато сте наясно със случващото се на този етап от живота, можете да предприемете своевременни стъпки за предпазване от нежеланите последици, каквото е качването на излишни килограми. За целта винаги можете да се обърнете за съвет към лекар.

Менопаузата е нов етап от живота и е възможно да го изживеете пълноценно, здрави и щастливи, стига да се погрижите за себе си. В днешната статия ще обясним как да се случи именно това.

Причини за надебеляването през менопаузата

Според Европейския медицински институт по лечение и профилактика на затлъстяването по време на менопаузата жените наддават между 4,5  и 9 кг.

Съществува ли начин да спрете процеса на надебеляване? Разбира се, че да. С предприемането на адекватни действия не само ще запазите фигурата,  но и ще спомогнете за подобряването  качеството на живота.  За да вникнете в същността на промените по-добре, нека обсъдим какви са причините за надебеляването през менопаузата:

Нарушение на  ендокринната система

През менопаузата тялото спира да произвежда естроген. Това означава, че ще забележите няколко малки промени:

 • Метаболизмът се забавя, а количеството на адипоцитите (мазнините) се повишава.
 • Започвате да се нуждаете от по-малко енергия, за да функционира тялото. Всеки продукт, който консумирате в излишество, ще спомага за натрупването на мазнини.
 • В много случаи жените изпитват емоционални промени през менопаузата. Това може да провокира проблеми със съня, тревожност и дори депресия.
 • Менопаузата може да предизвика проблеми с храненето.
 • Някои жени се сблъскват със загуба на мускулен тонус.
 • Менопаузата постепенно намалява мускулните влакна. Това означава, че в тялото ще има повече мазнини и по-малко мускули, които ще загубят своята сила и пъргавост, на която сте се радвали до съвсем скоро.
надебеляването през менопаузата провокира тревожност и депресии

Справяне с емоциите

Обикновено жените в менопауза възприемат промените в тялото си по негативен начин. Когато се погледнат в огледалото, забелязват, че са увеличили размера на дрехите, въпреки че се хранят по обичайния начин. Те се чудят: полагат грижи за диетата, а коремът е наедрял, лицето – също.

Важно е да знаете какво се случва в тялото. Само тогава можете да откриете адекватен начин за подобряване на качеството на живота.

Понякога емоционалните предизвикателства могат да доведат до прием на определени лекарства, като антидепресанти. В дългосрочен план той води до повишаване на телесното тегло, до физически промени. 

Какво можете да направите, за да избегнете надебеляването през менопаузата?

надебеляването през менопаузата не е неизбежно с напредване на възрастта
 1. Всяко ново положение изисква нова стратегия

Можете да запазите красотата и привлекателността си. Менопаузата е началото на нова фаза от живота, която можете да живеете пълноценно, стига да опознаете промените, протичащи в тялото. Нуждаете се от нова стратегия.

Не се колебайте да потърсите помощта на лекари, които да ви препоръчат най-добър начин за справяне с надебеляването през менопаузата. Понякога хормоналната терапия може да е полезна. Зависи от това какъв тип жена сте и какъв тип тяло имате.

Едно нещо трябва да е кристално ясно. Тялото вече се нуждае от по-малко калории. Това не означава, че трябва да ядете по-малко. Означава, че трябва да “ядете по-добре”.

 1. Предпочетете консумацията на определени зеленчуци:

 • Спанак
 • Броколи
 • Тиква
 • Карфиол
 • Патладжан
 • Чесън
 • Лук
 1. Консумирайте 2 порции плодове на ден

Има плодове, богати на захарно съдържание, които могат да провокират качване на килограми, ако прекалявате с консумацията им. Европейският медицински институт по лечение и профилактика на затлъстяването препоръчва да консумирате по 2 порции плодове дневно.

Кои са най-добрите опции?

 • Плодовете с бяла вътрешност: круши и ябълки.
 • Портокалите и ягодите са отличен източник на биофлавоноиди, които облекчават симптоми като горещите вълни.
 • Нарът
 1. Кажете “да” на пълнозърнестите овесени ядки

 • Горещо се препоръчва да консумирате хляб от овес или ръж за закуска.
 • За обяд можете да съчатаете този тип хляб със салата или зеленчуци например.
 1. Консумирайте мазна риба 2 пъти седмично

Риба като сьомгата снабдява организма с омега-3 мастни киселини и протени, които подобряват здравето на сърцето и общото здравословно състояние.

 1. Значението на белите меса и здравословните мазнини

Добра идея е да консумирате тези храни до 4 пъти седмично:

 • Пилешко или пуешко
 • Бяла риба, например хек, треска, морски дявол (още познат като риба въдичар)
 • Ленено семе
 • Добавяйте зехтин, нарязано авокадо и ядки към салатите
 1. Консумирайте от 1.5 до 2 л. вода дневно

 • Важно е да бъдете хидратирани винаги. За да постигнете това, редовно носете със себе си бутилка вода.
 • Не е лошо да консумирате по чаша червено вино дневно.
 1. Тренирайте редовно

тренирайте редовно, за да избегнете надебеляването през менопаузата

Облечете нещо удобно и поканете приятел на разходка, танци, плуване, каране на колело или разходка из планината. Отделяйте по 45 минути за аеробни упражнения всеки ден.

Опитайте се да спазите всички гореописани съвети и няма да качите излишни килограми през менопаузата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arakane, M.; Castillo, C.; Rosero, M. F.; Peñafiel, R.; Pérez-López, F. R., and Chedraui, P. (2011). “Factors relating to insomnia during the menopausal transition as evaluated by the Insomnia Severity Index”, Maturitas, 69: 157-161.
 • Canto de Cetina, T. E., and Polanco-Reyes, L. (1996). Climaterio y menopausia. Las consecuencias biológicas y clínicas del fallo ovárico. México: Universidad Autónoma de Yucatán.
 • Chedraui, P.; Pérez-López, F. R.; Mendoza, M.; Morales, B.; Martínez, M. A.; Salinas, A. M., and Hidalgo, L. (2010). “Severe menopausal symptoms in middle-aged women are associated to female and male factors”, Arch Gynecol Obstet, 281 (5): 879-885.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.