6 фактора, които стартират менопаузата преждевременно

Пушенето, консумацията на алкохол и приемът на лекарства са само част от ежедневния ни принос към този резултат.
6 фактора, които стартират менопаузата преждевременно

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Възрастта, на която менопаузата започва, се определя още от раждането на човека и е възможно да я отложим за по-късно. Понякога обаче тя настъпва преждевременно.

Трябва да знаете, че са налице определени външни фактори, които приближават началото й. Да, ние не можем да променим своя генетичен код, но можем да се предпазим и да избягваме конкретни вредни навици.

Освен това можем се подготвим за тази фаза от живота си, като бъдем в добро здраве и сме спокойни.

В цял свят средната възраст, на която стартира мепопаузата, е между 50-ата и 51-ата година. Само при една от 100 жени началото започва още през 40-те години.

Това може да се дължи на практикуването на вредни навици и на определени елементи, които активират менопаузата преждевременно.

Искате ли да знаете какво не бива да правите, тъй като то може да ви се отрази негативни? Продължете да четете и ще разберете.

 1. Хромозомни дефекти

Генетичните проблеми, които са свързани с X-половата хромозома, например Синдром на Търнър и Синдром на чупливата X-хромозома, могат да провокират по-ранната поява на менопаузата.

Тези две състояния се регистрират при жени, които са родени с дефектни яйчници. Те съдържат по-малко здрави фоликули, а повечето са атрофирали.

Генетичните причини обикновено биват диагностицирани, когато жените са млади. Най-често още преди да навлязат в пубертета.

Възможни са случи на жени, които се развиват нормално, получават менструация в обичайна възраст, но преждевременно се сблъскват с менопаузата.

Поради тази причина е желателно винаги да посещавате своя гинеколог и да правите тестовете, които той препоръчва.

 1. Лъчевата терапия и химиотерапията стартират менопаузата преждевременно

Менопауза преждевременно

Тези две лечения имат за цел да блокират развитието на клетките. Те не само атакуват злокачествените клетки, но също така и здравите.

Затова, извън другите странични ефекти, процедурите, лекуващи рак, могат да провокират преждевременна загуба на функцията на яйчниците.

От друга страна съществуват лекарства, които могат да провокират старта на менопаузата, независимо на каква възраст сте. Един пример за това е лекарство, което често се използва при тежки случаи на ендометриоза.

Помнете, че ако имате въпроси или пък усещате вече част от симптомите, характерни за менопаузата, е препоръчително да посетите лекаря си. Отправете въпросите си към него и опознайте всички странични ефекти, които може последват, ако започнете да приемате дадено лекарство.

 1. Операция за отстраняване на яйчниците и матката

Хирургичното отстраняване и на двата яйчника провокира незабавно навлизане в менопауза. Цикълът спира след операцията и хормоналните нива се понижават драстично.

В обичайния случай ще усетите тежките симптоми на менопаузата, например горещи вълни и загуба на сексуално влечение.

Някои жени се подлагат на хистеректомия за отстраняване на матката, но запазват своите яйчници.

Тези пациенти не навлизат веднага в менопауза, защото яйчниците им продължават да произвеждат хормони. Единственото нещо, което ще забележат, дължащо се на липсата на матка, е, че вече няма да имат менструация и не могат да забременеят.

 1. Лекарства и токсини

Лекарства и алкохол

Най-честата причина за преждевременното навлизане в менопауза е провокирано от приема на лекарства и токсините. Контактът с пестициди, алкохол и тютюневи изделия е свързан с увреждане на яйчниците.

Жените, които практикуват подобни навици, са изложени на по-висок риск от ранна менопауза.

Средностатистически тези жени навлизат в този етап от живота си 2 години по-рано, отколкото жените, които не пушат и не консумират алкохол.

Поради тази причина спирането на пушенето и намаляването на консумацията на алкохол е много важно. Редовните физически занимания са от помощ за поддържането на нормалното ниво на хормоните.

Важно е също така да отбележим, че употребата на противозачатъчни хапчета се свързва с ранното навлизане в менопауза.

 1. Епилепсия

Жените, които страдат от епилепсия, се сблъскват с понижено сексуално влечение и проблеми с фертилността.

Това нарушение включва още постоянни промени в съотношението на естрогена и прогестерона. Това ги предразполага към по-ранно навлизане в менопауза.

Възможно е това развитие да е свързано с въздействието на гърчовете върху онези зони от мозъка, които регулират репродуктивните хормони. Естрогенът стимулира гърчовете, докато прогестеронът защитава пациентите от тях.

Логично обяснение за гърчовете може да бъде високото ниво на естрогена по отношение на прогестерона в моментите, когато се случват.

 1. Автоимунни заболявания

Внезапната поява и развитието на автоимунните заболявания могат да провокират тялото да произвежда антитела, които атакуват собствените му тъкани и яйчниците, а също така и рецепторите на естрогена.

Всичко това води до дегенерация на яйчниците и навлизане в менопаузата.

Заболяванията на щитовидната жлеза и диабетът са налице в 20% от случаите на ранна менопауза. Ако страдате от някое от тези състояния, важно е да следвате стриктен режим на лечение.

Преждевременното навлизане в менопауза също се свързва с нарушения като витилиго, анемия, лупус, Синдром на Сьогрен и хроничен хепатит. Инфекциите на таза, които засягат яйчниците, също могат да бъдат причина.

Подгответе се за менопаузата

Здравословни храни

Симптомите на менопаузата слагат края на вашия репродуктивен живот. Има случаи, когато това може да стане на 20-годишна възраст. Вече споменахме 6 фактора, които стартират тази фаза от живота на жената преждевременно.

Някои от тях могат да бъдат контролирани и избегнати. Други просто могат да ви се случат. Ние препоръчваме да водите здравословен начин на живот и да се грижите добре за здравето си.

Фокусирайте се върху нещата, които можете да контролирате и работете върху тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gold E. B. (2011). The timing of the age at which natural menopause occurs. Obstetrics and gynecology clinics of North America, 38(3), 425-40.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3285482/

 • Ceylan, B., & Özerdoğan, N. (2015). Factors affecting age of onset of menopause and determination of quality of life in menopause. Turkish journal of obstetrics and gynecology, 12(1), 43-49.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5558404/
 • Jehan S, et al. (2017). Sleep, melatonin, and the menopausal transition: What are the links? DOI:
  10.5935/1984-0063.20170003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.