7 трикове, които ще ви направи експерт в кухнята
Кухнята има свой собствен ум и да станете професионалист не винаги е просто задача.
С тези трикове ще намерите за малко по-лесно да готвите като майстор готвач, така че ако искате да подобрите уменията си, продължавайте да четете.
Вие и вашето семейство ще забележите бързо подобрение с тези трикове.
Трикове в кухнята
1. Не обръщайте постоянно месото
Въпреки че това може да изглежда незначителна подробност, обръщането на пържолата отново и отново може да доведе до проблеми с храната.
Когато я обръщате твърде често, накрая ще получите филе без желаното хрупкаво задушено месо.
Това също така ще гарантира, че месото не изсъхва, защото ако го обръщате твърде често, е по-вероятно соковете да излязат от месото и да се залепят към тигана.
За да разберете дали месото е готово, най-добре е да го размествате малко. Ако се движи лесно, това означава, че е време да го извадите от огъня.
2. Разберете дали яйцата у дома са пресни
Ако е изминало много време, откакто сте купили дузина яйца, ето един прост трик, който да ви помогне да разберете дали те са все още пресни или не.
Това е нещо много лесно, което отнема само минута у дома.
Просто поставете яйцата в чаша вода. Старите яйца ще се носят върху повърхността, докато пресните ще потънат на дъното на чашата.
Ако яйцето остане в средата, това означава, че ще се съхранява само още две седмици, но все пак можете да го консумирате безопасно.
Вижте още: Подходящи храни при тревожност
3. Не яжте прясно приготвено месо
Много е изкушаващо да ядете пържола направо от тигана, но истината е, че това не винаги е хубаво.
В този случай е препоръчително обратното: изчакайте.
Докато много хора не знаят това, пържолата ще има по-добър вкус, след като сте я оставили да „отдъхне” известно време.
Не забравяйте, че всяка пържола се нуждае от няколко минути, след като я приготвите, преди да сервирате.
4. Омекотете маслото
Ако трябва да готвите определено ястие с масло и то трябва да омекне възможно най-бързо, запомнете един от лесните трикове, който е лесен за изпълнение.
Ще отнеме едва няколко минути.
- Просто добавете чаша вода към микровълновата печка и я загрейте.
- След това изхвърлете водата и добавете необходимото масло в чашата.
- Само за няколко секунди ще откриете, че маслото е напълно меко и готово за готвене.
5. Как да печете ястията правилно
Ако искате да печете продукти във фурната и искате да го направите по-добре, трябва да следвате тази препоръка.
Всичко, което трябва да направите е да поръсите настъргано сирене върху храната 5 минути, преди да е готово, за да го предпази от изгаряне, като същевременно придава приятен аромат на сирене.
Разбира се, най-важното нещо, което трябва да направите е да проверите температурата на фурната и да вземете предвид това с времето за печене.
По този начин ще избягвате изгарянето на храната отвън, която е сурова вътре или други често срещани грешки.
6. Научете се да замразявате бульона
Ако нямате достатъчно време за готвене, нещо толкова просто, колкото приготвянето на вкусен бульон и замразяването му може да направи живота ви много по-лесен.
Затова е важно не само да включите правилните съставки в бульона, но и да знаете как да го замразявате правилно.
Един от най-добрите трикове е да излеете бульона във форми за лед. Разделете го на порции, които може да използвате, за да готвите когато ви е нужен.
Например можете да отделите една порция, за да готвите паста един ден, друг ден ориз, зеленчуци и т.н.
7. Подправете храната си със свежи билки
Билките са със силен вкус и ниско съдържание на калории, така че те са много по-здравословни алтернативи от сосовете, когато става дума за подправяне на всякакви ястия.
В зависимост от това какво искате да готвите, може да изберете правилната билка.
За да ги използвате добре, най-добре е да добавите добре нарязани билки към вашите ястия. Това е един от простите трикове, който ще подобри вкуса на вашата храна.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bunning, M., Woo, D., & Kendall, P. (2014). Hierbas: cómo conservarlas y usarlas (Doctoral dissertation, Colorado State University. Libraries). https://extension.colostate.edu/docs/pubs/spanish/09335.pdf
- De Lima M.D.F.F. (2009). Comida como cultura. Revista de Ciências Sociais. https://repositorio.ufc.br/handle/riufc/747
- Galiano, C. (2013). Solo recetas que salenbien en el microondas. Bubok Publishing.
- Martínez, A. G. (2010). Tecnicas Culinarias. Ediciones Akal.
- Mejía, C. S. E., Mejía, L. L. S., & Bravo, R. M. (2014). Tendencias gastronómicas : La encrucijada entre lo tradicional y lo innovador. Culinaria. Revista Virtual Especializada En Gastronomía. Universidad Autónoma del Estado de México. https://www.redalyc.org/journal/104/10444319009/html/