Как да почистим фурната с натурални продукти

Смесете 1 супена лъжица сода за хляб с 1 чаша вода, изсипете сместа в спрей-бутилка, напръскайте стените и оставете да действа през нощта
Как да почистим фурната с натурални продукти

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Фурната е един от най-замърсените уреди в дома на всеки, защото почти всяка храна, която поставяте в нея, накрая ще покрие вътрешността й със слой мазнини. Много хора често питат кой е най-добрият начин за почистването й, защото знаят, че отстраняването на излишните мазнини и остатъци е единственият начин да се предотврати превръщането на уреда в перфектна среда за микроорганизмите.

В днешно време пазарът е свръхнаситен от почистващи продукти, но невинаги те са най-добрият вариант. Те обикновено са пълни с токсични химикали и често не са толкова ефикасни, колкото другите видове методи за почистване. Една чудесна възможност за правилно почистване на фурната и за елиминиране на всички мазнини е използването на натурални продукти.

Натуралните продукти са чудесна алтернатива за почистване. Освен че са много ефикасни при отстраняването на мазнини и други остатъци, те са екологично чисти и не предизвикват никакво друго замърсяване. По-долу сме посочили някои от най-добрите варианти за почистване на уреда с натурални продукти.

Сол

почистете фурната си

Може да използвате сол в кухнята за много повече приложения, отколкото само за добавяне на вкус към ястията. Този евтин и достъпен продукт може да бъде много полезен, ако искате да дезинфекцирате и почистите фурната с натурални продукти.

Как да използваме сол, за да почистим фурната?

Смесете в купа ½ литър вода с 250 гр. сол. След това поръсете тази смес по стените на уреда, особено в зоните с много петна и пръски от мазни храни. Оставете да престои в продължение на 15 до 20 минути и избършете с влажна гъба.

Ако решите да използвате този метод, той може да остави лош мирис във фурната. За да се отървете от тази миризма, смесете ½ литър бял винен оцет и 250 гр. сол. Смесете тези съставки, докато солта се разтвори напълно, и излейте сместа в спрей-бутилка. Напръскайте стените на фурната с тази течност и оставете така за няколко минути. Накрая почистете с влажна гъба.

limon

Лимоните са чудесен антибактериален и антисептичен продукт, който може да помогне да се отървете от микроорганизмите, които се натрупват във фурната, когато тя е замърсена. Освен това, свежият аромат на лимони ще помогне да се отървете от всички неприятните миризми, а и да премахнете мазнините.

Как да използваме лимоните за почистване?

Ако търсите лесен начин да почистите този уред, просто нарежете 2 лимона наполовина и изцедете сока. Излейте го в тенджера и я оставете във фурната. Загрейте я за 30 минути на 250° C. След това оставете да се охлади, отстранете тенджерата и избършете стените с почистваща кърпа.

Оцет

yabulkov-ozet

Оцетът е друг продукт, който е много добре известен със своите натурални почистващи свойства. Може дори да подсилите тези свойства чрез смесване на оцет със сода за хляб, за да почистите фурната.

Как да използваме оцет за почистване на фурната?

Смесете достатъчно количество ябълков оцет със сода за хляб и изсипете сместа в спрей-бутилка. Напръскайте стените на фурната с тази течност и оставете фурната загрята на 120°С в продължение на 10 минути. След това оставете да изстине и избършете излишния остатък с влажна гъба.

Сода за хляб

soda

Содата бикарбонат е натурален продукт, който има множества употреби – както в кухнята, така и като натурално средство. По отношение на почистване на дома, содата е чудесен начин да накарате печката да изглежда като чисто нова.

Как да използваме сода за хляб за почистване на фурната?

Смесете 1 супена лъжица сода за хляб с 1 чаша вода. Изсипете сместа в спрей-бутилка и напръскайте стените на фурната. Оставете сместа да действа през нощта и избършете на следващия ден с гъба.

Друг вариант е да смесите 1 чаша сода за хляб с малко вода, докато получите паста. Използвайте кърпа, за да разнесете пастата върху стените на фурната, и я оставете за около 2 часа. След това почистете с гъба.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.