9 начина за предотвратяване залепване на храната върху тиганите

20.01.2019
Добавете малко сол или ябълков оцет върху олиото преди готвене, и не използвайте метални лъжици

Как да предотвратите залепване на храната върху тиганите?

Не е тайна, че домакинската работа в кухнята, както и почистването на тиганите обикновено е най-сложна, когато става въпрос за поддържане на дома чист.

Това е едно от нещата, които трябва да се правят по няколко пъти на ден, и може да отнеме дълго време – особено, когато дойде време да се сложи всичко обратно на мястото му.

Хората, които обичат да готвят знаят десетки трикове, за да улеснят някои задачи, но други хора изпитват само трудности и стрес.

Например при почистване на съдовете за готвене, често остава олио или хранителни остатъци, които залепят върху тиганите.

Няма нищо по-лошо от отделянето на много време във внимателно приготвяне на ястия и да откриете накрая, че храната е залепнала върху тигана.

За да ви помогнем да избегнете някои от тези неудобства днес искаме да споделим с вас 9 интересни трика, за да избегнете залепването на храната върху тиганите.

Вижте как!

1. Използвайте зехтин

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: зехтин

Слагането на малко зехтин в съда за готвене е един от най-добрите начини за предпазване на залепване на храната.

Изсипете малко зехтин в тиган, разнесете го с хартиена кърпа, и се уверете, че сте покрили всички места, където храната е вероятно да залепне.

Преди да добавите храна в тигана, изчакайте, докато се нагорещи (разбира се, също така се уверете, че не изгаря и зехтина).

2. Добавете малко сол

Тенджерите и тиганите, направени от алуминий са склонни да залепват повече храна заради порестия си материал.

За да предотвратите този проблем, нанесете тънък слой от слънчогледово олио в тенджера, добавете малко сол, и се уверете, че е равномерно разпределена по повърхността.

Не прекалявайте със солта, защото вкусът може да промени храната. Ако мислите, че сте добавили твърде много, избършете излишната с хартиена кърпа, преди да загреете тигана.

3. Използвайте ябълков оцет

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: ябълков оцет

Алуминиевите тигани и тези, направени с други порести материали трябва да имат запечатана повърхност преди да се готви с тях, за да се попречи на храната да залепне.

Друг добър вариант е да излеете малко олио в тигана, да го загреете, и да добавете малко ябълков оцет.

Уверете се, че е на слаб огън и оставете да се изпари напълно, преди да продължите с рецептата.

Вижте още: Намалете холестерола и кръвната захар с ябълков оцет

4. Използвайте истинско масло

Истинското масло съдържа хранителни вещества, които са важни за тялото, заедно с маслените съединения, които правят незалепващо готвене приятно.

В зависимост от произхода, маслото може да бъде източник на есенциални мастни киселини, витамини, минерали и антиоксиданти.

Използвайте малка чаена лъжичка масло, за да намажете тиганите преди да готвите продукти като яйца, колбаси и подобни храни.

За да ги предпазите от изгаряне, поддържайте температурите средносилни и добавете щипка сол.

5. Избягвайте използването на метални прибори върху тиганите

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: не използвайте метални прибори

Никога не използвайте метални лъжици или прибори с тигани, които имат незалепващо покритие, тъй като това ускорява тяхното увреждане.

Вместо това купете прибори от дърво, пластмаса или силикон, които няма да надраскат повърхността и следователно ще предотвратят залепването на храната.

6. Не използвайте абразивни гъби

Абразивните гъби и телта за миене на съдове може да увеличат размера на порите на алуминиевите съдове и да променят незалепващата повърхност.

Използвайте меки гъби или кърпи, за да ги запазите в добро състояние.

7. Избягвайте натрупване на тенджери и тиганите

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: не ги натрупвайте

Ако имате тефлонови съдове за готвене, никога не ги съхранявайте един върху друг. Този материал е много чувствителен към всяко триене и може лесно да се повреди.

Прочетете и: Да почистим кухненските съдове с природни средства

8. Изсушавайте тиганите добре, преди да ги приберете

След като сте измили всички остатъци от съдовете за готвене, оставете ги да изсъхнат напълно, преди да ги приберете в шкафовете.

Остатъчна влага може да доведе до увеличаване на мухъла, което ще накара храната да залепне на повърхността.

9. Пазете повърхността на тиганите от изсушаване

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: пазете тиганите от изсушаване

Основният трик за предпазване на храната от залепване върху тиганите е да оставите малко олио в тях докато готвите.

Ако забележите, че са сухи, добавете малко олио и не забравяйте да го разпространите равномерно.

Следвайте тези прости съвети и ще видите, че може да готвите без никакъв проблем за залепване на храната.

Не само ще приготвите перфектни ястия, но това ще ви спести време при почистването и ще остави съдовете за готвене без петна.