7-те клопки, в които може да попаднете при диетата за отслабване

Не мислете, че пропускането на закуската ще ви накара да се разделите с няколко килограма. Тя трябва да ви даде нужната енергия за деня
7-те клопки, в които може да попаднете при диетата за отслабване

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Не е тайна за никого, че диетата играе основна роля в намаляването на теглото.

Има много начини за борба с твърде многото мазнини. Въпреки това диетата е важна за постигане на здравословно, балансирано тегло.

В продължение на дълги години са съществували митове и навици за нея. Без да помагат, те в крайна сметка се превръщат в пречка за постигане на желаните резултати.

Това означава, че много хора излагат тялото си на хранителни различия и вторични ефекти. Тези клопки директно засягат физическото и емоционално здраве.

В резултат на това от изключителна важност е да познавате “капаните”, които засягат диетата, която следвате. Освен това трябва да знаете какво помага за намаляване на теглото по здравословен и постоянен начин.

Нека да ги разгледаме заедно!

1. Отслабване с “леки” храни

Грешки в диетата за отслабване

“Леки” храни са тези, които съдържат по-малко калории или въглехидрати в сравнение с първоначалната им форма.

Те не спират с подвеждащите търговски кампании. Те също така засягат хранителното качество на диетата, която следвате. Освен това могат да попречат на загубата на теглото.

Това е така, защото мнозина приемат големи количества от тези храни. Те правят това само защото вярват, че са по-полезни.

Всичко се свежда до това: много от тях се обработват и съдържат добавени химикали. С течение на времето те могат да причинят някои още по-сериозни здравословни проблеми.

2. Използване на диета “чудо”

Популярните диети “чудо” са вид диети, които са бедни на хранителни вещества. Макар че дават резултати в кратък период от време, те могат да причинят сериозни вторични ефекти.

Тъй като те имат много ниско съдържание на калории, това означава значително намаляване на количествата хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да работи при оптимални условия.

В същото време заедно със загубата на мазнини, губите мускулна маса. Разбира се, тази мускулна маса е необходима, за да поддържате тялото си силно и здраво.

Много от тях дори причиняват промени в метаболизма. В течение на няколко дни това прави отслабването много по-лесно.

3. Убеждението, че всички салати са полезни

Не всички салати са полезни при диетата за отслабване

Яденето на пресни плодове и зеленчуци в някои салати е много здравословно за хората, които се опитват да достигнат идеалното тегло.

Обикновено убеждението, че всички салати са полезни, когато се опитвате да отслабнете е един от капаните.

Въпросът е там, че много рецепти включват храни, богати на калории и мазнини, които могат да повлияят вашия метаболизъм.

Рафинираните тестени изделия, дресинги и други промишлени добавки обикновено са лош избор, когато целта е да отслабнете.

4. Да се отървете от всички източници на мазнини … дори от полезните

Храните с високо съдържание на мазнини обикновено причиняват известни страхове.

Оказва се обаче, че пълното отърваване от тях може да доведе до негативни реакции. Те включват проблеми в метаболизма и общото здраве.

Някои видове мазнини дават на тялото много предимства за контролиране на вредните мазнини. Тези полезни мазнини включват моно-наситени и полиненаситени мазнини.

Например яденето им в зехтин или риба увеличава енергийните нива. Те също така увеличават броя на калориите, които горят и ви помагат да отслабнете.

И накрая те хранят клетките и помагат за премахването на лошия холестерол и триглицеридите.

5. Прием само на въглехидрати при диетата за отслабване

въглехидрати при диетата за отслабване

Храненето с храни, богати на въглехидрати е трудно решение, ако искате да постигнете здравословно и балансирано тегло.

Въпреки че те не трябва да бъдат напълно отстранени от диетата ви, трябва да ги ядете с умереност. Когато е възможно те трябва да бъдат придружени от източник на протеини и ненаситени мазнини.

Това се дължи на факта, че твърде много въглехидрати карат нивата на кръвната захар да скочат. В същото време те забавят метаболизма и увеличават тенденцията да имате наднормено тегло.

6. Приготвяне на безвкусни ястия

Здравословното хранене не е нужно да бъде синоним на яденето на безвкусни и еднообразни ястия.

Една балансирана диета включва всички видове хранителни вещества. В резултат на това можете да се насладите на много ястия.

Всичко е въпрос на контролиране на порциите и набавяне на плодове и зеленчуци, които съставляват по-голямата част от чинията.

7. Пропускане на закуската

пропускане на закуската при диетата за отслабване

Пропускането на закуската е един от най-лошите капани за тези, които искат да отслабнат чрез диета.

Грешната идея е, че този навик ще помогне за намаляване на калориите, които пречат на много хора да получат идеалното си тегло.

Идентифицирате ли се в някой от тези капани в диетата си за отслабване? Както можете да видите, когато говорим за диети има много грешки, които могат да ви накарат да изоставите пътя, когато искате да загубите няколко килограма.

Опитайте се да избягвате тези клопки колкото може повече. Изберете здравословен и пълен хранителен план.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647.
  • Hu T, Yao L, Reynolds K, Whelton PK, Niu T, Li S, He J, Bazzano LA. The Effects of a Low-Carbohydrate Diet vs. a Low-Fat Diet on Novel Cardiovascular Risk Factors: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2015 Sep 17

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.