8 изненадващи и разкрасяващи употреби на сода бикарбонат

Содата за хляб може да ви помогне за избелване на  зъбите, но това не трябва да се използва прекалено, тъй като е много абразивна и може да повреди емайла.
8 изненадващи и разкрасяващи употреби на сода бикарбонат

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Всички искаме да останем красиви и сияйни и  търсите да се чувстват и изглеждате добре за себе си и за околните. В тази статия ще ви предложим някои любопитни употреби на сода бикарбонат, като разкрасяващ продукт.

Много хора смятат, че е необходимо да се харчат големи суми пари за козметика и разкрасяващи процедури. Те не осъзнават, че вече имаме всичко, което трябва за най-доброто поддържане на красота в дома си,било то за нашата коса, кожа и дори за зъбите.

Един от най-невероятни продукти  е лесен за намиране в повечето домове: натриевия бикарбонат или содата за хляб. Ние вече знаем, че има много приложения в кухнята и за нашето здраве, но също така предлага много големи ползи за красотата ни.

Едно от големите предимства на содата е нейната икономична цена. В допълнение, тя може да се намери в почти всеки магазин или супермаркет. Искате ли да научите как да  впрегне силата на содата за хляб в ежедневието си процедури за красота?

Употреби на сода бикарбонат като разкрасяващ продукт:

Ексфолиант

Експертите по красота препоръчват редовно да ексфолирате кожата за отстраняване на мъртвите клетки и мръсотия, която се събира от ден на ден.

Една от многото употреби на сода бикарбонат като ексфолиант. Просто смесете една част вода с три части сода за хляб и нежно масажирайте върху кожата с кръгови движения. Изплакнете с топла вода и след това сложете овлажняващ крем.

Дълбоко почистване на косата

употреби на сода бикарбонат за дълбоко почистване на косата

Нашата коса натрупва мазнини и замърсители всекидневно, оставяйки усещане за омазняване и неудобство. Решението на този проблем е да се смесят една чаена лъжичка сода за хляб към шампоан който ползвате и нежно да масажирайте  косата си, и нека престой така за 10 минути. Веднага след като изплакнете косата, вие ще се чувствате свежи и чисти.

Колената и лактите

Колената и лактите са две области, които често страдат от сухота. За да се овлажняват тези части на тялото, просто добавете малко сода за хляб в ежедневния си овлажняващ крем и масажирайте тези сухи и груби области.

Копринено меки ръце

употреби на сода бикарбонат за копринено меки ръце

За здрави ръце и нокти, направете паста с малко вода и сода за хляб и масажирайте целите си ръце и ноктите. Така те ще станат гладки и ще ги изчистите от мъртвите кожни клетки и мръсотията.

Бели зъби

Една от известните употреби на сода бикарбонат е като ефективен, натурален и избелващ зъбите агент. Тя дори се използва в някои търговски пасти за зъби, поради нейната способност за избелване.

За естествено избелване на  зъбите, смесете малко сода за хляб с малко вода и щипка сол и така използвате получената паста за да си миете зъбите и премахнете петна от тях. Друга добра идея е да се прави гаргара с вода със сода за хляб, за да се преборите с лошия дъх.

Естествен Дезодорант

употреби на сода бикарбонат като естествен дезодорант

Една от всеобщите употреби на сода бикарбонат е като унищожител на лоши миризми. Това я прави идеална за намаляване на миризмите, причинени от изпотяването.

Можете да я прилагате като паста за подмишниците или добавете половин чаша към вана си. Използвайте я като ексфолиант за подмишниците за премахване на петна, причинени от търговски дезодоранти и антиперспиранти.

Лечение на акне

Содата  бикарбонат също е ефективна при лечение на досадните пъпки и черни точки, както и излишната мазнина. Смесете малко сода за хляб с малко лимонов сок и нанесете получената паста на проблемните места. Важно е  да прилагате това лечение вечер и през нощта, защото излагането на слънце може да доведе до оцветяване на кожата.

Отпускане на уморени крака

употреби на сода бикарбонат при уморени крака

Краката ни се нуждаят от специални грижи, за да се отпуснат след дългия ден и да запазите кожата им свободна и чиста от мъртви клетки.

Содата за хляб ще помогне краката ви да бъдат красиви и здрави. Добавете три супени лъжици към един леген с топла вода и накиснете краката за 10 минути.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco.
  • Aschner, J. L., & Poland, R. L. (2008). Sodium Bicarbonate: Basically Useless Therapy. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.2007-2400
  • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.