Ползите от лимоновия сок и топлата вода

09.01.2019
Ако превърнете консумацията на напитката в ежедневна практика, ще стимулирате естествения процес на детоксикация и извеждане на отпадните вещества от организма

Специалистите по здравословно хранене ще подчертаят достойнствата на тази напитка. Тя е полезна за човека и съдържа много ценни хранителни вещества, които стимулират процеса на отслабване. Лимоновия сок и топлата вода, когато бъдат комбинирани, подпомагат процеса на прочистване на тялото от токсините и балансират pH.

Искате ли да пробвате? Днешната статия е посветена на ползите от лимоновия сок и топлата вода. Горещо препоръчваме да приготвите тази напитка още днес!

Как действа лимоновият сок?

За да постигнете желания резултат, необходимо е да използвате прясно изцеден сок от лимон. Това означава, че кутиите с готов сок не са подходящи.

Водата, която използвате, трябва да бъде топла. Ако е гореща, тя ще разруши нутриентите и ензимите в лимона, а така няма да има полза от консумацията на лимоновия сок.

Според д-р Сюзан Браун, нутриционист и автор на книгата „Киселинни и алкални храни – наръчник за балансирано хранене“, ако човек спазва диета, която нарушава pH баланса, най-големите органи в тялото (бели дробове, бъбреци и др.) започват да извличат минерали от костите, мускулите и тъканите.

действие на лимоновия сок и топлата вода

Това води до дефицит на важни хранителни вещества, каквито са калцият, калият и магнезият, както и до отслабване на костите и мускулите.

Консумацията на лимонов сок защитава тялото от риска да стане прекалено киселинно, особено когато става дума за кръвообращението и тъканите.

Какви са ползите от лимоновия сок и топлата вода?

Когато консумирате чаша топла вода и лимон всяка сутрин на празен стомах, извличате няколко важни ползи:

Лимоновия сок и топлата вода стимулират отслабването

Тази напитка подпомага топенето на мазнините и процеса на отслабване. Тя е особено полезна за хората, които страдат от излишни килограми в областта на корема.

Вижте и: Лимоновият сок: 6 здравословни ползи

Ако превърнете консумацията на напитката в ежедневна практика, ще стимулирате естествения процес на детоксикация и извеждане на отпадните вещества от организма.

лимоновия сок и топлата вода помагат за отслабване

Тук не става дума за чудодейно лекарство, което стимулира отслабването. Тази напитка трябва да бъде съчетана със здравословна диета и ежедневни физически натоварвания.

Подобрява храносмилането

Ако изпитвате проблеми с правилното смилане на храната и често усещате тежест в стомаха след хранене, тогава ползите от лимоновия сок и топлата вода могат да се окажат разрешение на дискомфорта. С помощта на тази комбинация можете бързо да отстраните чувството за слабост или подуване.

Цитрусовият плод подобрява функцията на храносмилателната система, тъй като киселините и ензимите се сместват в стомаха и стимулират разграждането на храната.

Това не е всичко. Лимоновият сок редуцира подуването, газовете и киселините. Можете да консумирате тази напитка преди или след хранене.

Бори се със запека

Хората, които имат проблеми с червата и страдат често от запек, могат да извлекат полза от консумацията на вода с лимонов сок. Добре е да изпиват по чаша от тази напитка всяка сутрин преди закуска. Тя ще стимулира работата на червата и ще ги поддържа хидратирани.

Редуцира инфекциите на пикочните пътища

Лимоновият сок представлява мощен начин за справяне с бактериите и инфекциите. В този случай киселинните свойства спомагат за елиминирането на вредните микроорганизми, които се развиват в пикочните пътища.

Топлата вода с лимон е препоръчителна напитка за хората, които често страдат от проблеми с пикочните пътища. Редовната й консумация ще ги предпази от развитието на заболявания в бъдеще.

лимоновия сок и топлата вода редуцитат уринарните инфекции

Стимулира чернодробната функция

Благодарение на съдържанието на калий топлата вода с лимон разтваря пикочната киселина и други токсични субстанции, които се натрупват в тялото. Това е важно, тъй като помага при проблеми с жлъчния мехур, които често провокират главоболие, загуба на апетит и запек.

Вижте и: Смесете лимонов сок и зехтин за невероятни ползи

За хората с болен черен дроб е препоръчително да консумират по чаша топла вода с лимон 1 час преди закуска всеки ден.

Неутрализира лошия дъх

Лошият дъх в устата е чест проблем и се провокира от бактерии, които се натрупват в устната кухина. Лимоновият сок може да редуцира неприятния ефект рано сутрин.

Щом изпиете чашата с топла вода и лимон, изплакнете устата си с чиста вода, за да предпазите зъбния емайл от вредното въздействие на цитрусовата киселина.

Засилва имунната система

Лимоните съдържат много витамин С, който е познат като важен нутриент, предпазващ човешкото тяло от настинки и други вирусни или бактериални заболявания.

Когато човек е стресиран, нивата на витамините в организма драстично намаляват. По този начин се повишава рискът от заболяване. За да избегнете това, няма по-добра превенция от консумацията на чаша топла вода с лимонов сок всяка сутрин.

От друга страна, ако вече страдате от болно гърло, можете да извлечете полза от лимоновия сок. Опитайте, като смесите 1 супена лъжица мед с вода и лимон. Допълнете лечебната процедура с консумацията на топъл билков чай през деня.

Подобрява кожата

Отново фокусът е насочен към свойствата на витамин С. В този случай става дума за способността му да стимулира производството на колаген, който е важен за здравината на кожата. Редовната консумация на вода с лимон предпазва от поява на бръчки и се бори с акнето.

Когато добавите лимонов сок към водата, която консумирате сутрин, вие си осигурявате продължително време, през които тялото ще бъде хидратирано. Така се редуцира рискът от проблеми с кожата като торбички под очите или уморен вид.

лимоновия сок и топлата вода подобряват кожата

Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Изследване, проведено в Япония, установи, че консумацията на лимонов сок с вода на празен стомах подобрява систоличното кръвно налягане, редуцира риска от сърдечни заболявания (конкретно сърдечен удар) и носи други ползи за сърдечно-съдовата система.

  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). “Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue”, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43(3), 201–209
  • Kang DE1, Sur RL, Haleblian GE, Fitzsimons NJ, Borawski KM, Preminger GM., “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis”J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62; discussion 1362; quiz 1591.
  • Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI., “Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study”, Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.