Най-добрите средства при слънчеви изгаряния

18.04.2016
Ябълковият оцет предотвратява образуването на мехури и белене, киселото мляко действа успокояващо

Всеки ден кожата има досег със слънчевите лъчи. Ако я излагаме прекалено дълго на тях, ще последват слънчеви изгаряния.

Тези състояния се появяват, когато ултравиолетовите лъчи проникват в кожата и причиняват тъканна смърт в дермата, оставяйки грозни зачервявания кожа, които могат да бъде много болезнени.

Когато кожата страда от увреждане поради прекомерно излагане на слънце, е важно да се лекува бързо, тъй като това може да се отрази неблагоприятно и на здравето, и на външния й вид.

Въпреки че на пазара се предлагат много различни продукти за предотвратяване на слънчеви изгаряния, най-доброто нещо, което можете да направите, когато имате подобен проблем, е да приложите натурално лечебно средство, за да я обновите и възстановите. В следната статия ще ви разкажем за някои от най-добрите средства за защита от слънчеви изгаряния.

Стойте на сянка

Ако сте пострадали от слънчево изгаряне, най-доброто нещо е да стоите на сянка, тъй като по-нататъшно излагане на слънце само ще влоши изгарянето. Ако трябва да излизате, носете дрехи, които ви покриват добре, и защитете лицето си с крем и шапка.

Студена вода

studen-dush

Когато кожата страда от увреждане от слънцето, едно от първите неща, които трябва да направите, е да вземете студен душ, за да се охладите и да обновите засегнатата област.

Ако е възможно, приложете и студени компреси за няколко минути, за да успокоите изгорялата кожа. Преди всичко, много е важно да пиете много вода, за да предотвратите обезводняване, тъй като от излагането на слънце тялото губи вода.

Компреси със студено мляко

Млякото е чудесен лек за облекчаване на слънчеви изгаряния. Млечните и мастни киселини в киселото мляко действат успокояващо при подобни състояния.

Как да използвате мляко при слънчеви изгаряния?

Потопете чиста, мека кърпа в изобилно количество пълномаслено мляко. Нежно масажирайте в зоната на слънчево изгаряне и оставете така за 20 минути, след което изплакнете с много студена вода.

Вижте и: 6 симптома на рак на кожата – не ги подценявайте!

Чай от лайка

Чай от лайка

Лайката е растение, известно с успокояващи лечебни свойства, което я прави идеална за облекчаване на болката от слънчеви изгаряния.

Как да използвате лайката?

Пригответе чай от лайка и оставете да се охлади напълно. Сложете го в хладилника или добавете няколко кубчета лед, за да го охладите по-бързо. След като е изстуден, използвайте парче памук или кърпа, за да  приложите върху засегнатата област.

Алое вера

Алое вера

Алое вера е едно от най-използваните средства при слънчеви изгаряния. То не само облекчава болката от изгореното, но също така регенерира тъканите и помага да се възстановите по-бързо.

Как да използвате алое вера?

Изстискайте гела от растението алое вера и приложете директно върху мястото със слънчево изгаряне. Гелът от растението се препоръчва и за вътрешна употреба; пригответе смути от алое вера с вода или сок.

Овесени ядки

Овесени ядки

Овесените ядки са идеални за хидратиране на изгорялата кожа, тъй като изглаждат и възстановяват уврежданията, които са резултат от излагането на слънце.

Как да използвате овесените ядки?

Смесете овесените ядки с достатъчно количество вода, за да се образува паста. Нежно масажирайте с пастата засегнатата област и оставете за няколко минути, след което изплакнете със студена вода.

Ябълков оцет

ябълков оцет

Ябълковият оцет е едно от най-добрите средства за лечение на слънчеви изгаряния, както и за облекчаване на болката. Той предотвратява образуването на мехури и белене.

Вижте и: Нетоксичните натурални масла, които да използвате като слънцезащита

Как да използвате ябълковия оцет?

Не прилагайте ябълков оцет директно върху кожата, тъй като оцетната киселина може да предизвика неблагоприятна реакция. Препоръчително е най-напред да разредите оцета с равно количество вода.

Можете да прилагате компреси, приготвени с разреден оцет, върху засегнатата област в продължение на 15 минути. След 15 минути накиснете кърпата в пресен разтвор и повторете.

Баните с ябълков оцет са друг вариант. Как? Просто добавете 2 чаши оцет към водата във ваната, накиснете се и ще почувствате облекчение.

Запомнете…

Най-добрият начин за лечение на слънчеви изгаряния е на първо място да ги избягвате. Много е важно да използвате слънцезащитен крем, да пиете много вода, да поддържате кожата хидратирана, да следвате здравословен хранителен режим и ежедневно да почиствате и ексфолирате.

  • Puvabanditsin, P., & Vongtongsri, R. (2005). Efficacy of aloe vera cream in prevention and treatment of sunburn and suntan. Journal of the Medical Association of Thailand = Chotmaihet Thangphaet.
  • Teplov, V. A. (2013). Therapeutic sunburn product. Russ.